Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020

Αχ αυτά τα εξώφυλλα...


Αν και από καιρό διαβασμένο δεν θα μπορούσα να μην βάλω αυτό το τόσο όμορφο εξώφυλλο στις Βολτίτσες. Μα αλήθεια τώρα, δεν είναι σαν κόσμημα; Γι' αυτό και το αγόρασα, με τέτοιο επιθετικό μάρκετινγκ, πώς να αντισταθώ;

Κυριακή 12 Ιουλίου 2020

Λόγος περί χειρόγραφων σημειώσεων


Οι χειρόγραφες σημειώσεις χαραγμένες σε κίτρινες σελίδες παλαιών βιβλίων έχουν μια απόκοσμη γοητεία. Ίσως και αυτές να έχουν μερίδιο ευθύνης για εκείνη την ιδιαίτερη μυρωδιά των παλαιών βιβλίων που πολλοί προσπάθησαν να φυλακίσουν σε γυάλινα μπουκάλια αλλά ουδείς το κατάφερε. 

Τρίτη 23 Ιουνίου 2020

Ας μιλήσουμε για εικονογράφηση


Από τα καλύτερα και πιο αγαπημένα βιβλία που έχω αγοράσει για τη μικρή μου Μαργαρίτα είναι τα τρία βιβλία που κυκλοφορούν στα ελληνικά του Γάλλου συγγραφέα και εικονογράφου Hector Dexet. Βρίσκω την εικονογράφηση τους πολύ έξυπνη το ίδιο και τα σχέδια που δημιουργούνται στην κάθε σελίδα. Για την ακρίβεια δεν έχω ξαναδει τόσο έξυπνη και ιδιαίτερη εικονογράφηση.

Τρίτη 16 Ιουνίου 2020

Παρακαλώ μιλήστε για φιλαναγνωσία για να βαθμολογηθείτε


Ζητήθηκε από τους νέους της χώρας μας που εξετάζονταν στο μάθημα της Νέας Ελληνικής Γλώσσας μέσω των Πανελλήνιων εξετάσεων, να μιλήσουν για ανάγνωση βιβλίων και για τη συμβολή των βιβλίων στην προσωπικότητα τους. Είμαι σίγουρη πως ήξεραν να απαντήσουν περισσότερο από όσα ξέρουν να πραγματοποιούν το Υπουργείο Παιδείας ή το Υπουργείο Πολιτισμού που έχουν την ευθύνη για τη χάραξη μιας κρατικής πολιτικής για το βιβλίο. 

Τρίτη 2 Ιουνίου 2020

Σκέψεις βιβλιοθηκονομικές


Κάθε φορά που καθιερώνω κάποιο όνομα συγγραφέα κοιτώ να είμαι πολύ προσεκτική. Ξέρω ότι η κάθε λέξη προσδιορίζει ένα πρόσωπο, έναν άνθρωπο, ένα συγγραφέα. Φαινομενικά είναι ένα όνομα που μπαίνει σε μια βάση δεδομένων και συνδέεται με κάποιον τίτλο αλλά ουσιαστικά είναι ένας άνθρωπος που περνάει στην αθανασία.  


Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020

Λίγες ακόμη λέξεις για την Κική Δημουλά

Όταν εργαζόμουν στο βιβλιοπωλείο είχε μόλις κυκλοφορήσει η μπλε ποιητική της συλλογή με τον τίτλο "Μεταφερθήκαμε παραπλεύρως". Είχε τρομερές πωλήσεις από την πρώτη ημέρα που είχε έρθει στο μαγαζί. Αναρωτιόμασταν πως μπορεί μια ποιητική συλλογή να έχει τόσες πωλήσεις και μάλιστα από τις πρώτες ημέρες κυκλοφορίας της. Για να μην πηγαινοερχόμαστε και για να εξυπηρετούνται ευκολότερα οι πελάτες είχαμε βάλει μια μεγάλη ντάνα στο πρώτο τραπέζι στην είσοδο του Ελευθερουδάκη η οποία χαμήλωνε και εμείς ψηλώναμε πολλές φορές ημερησίως. 

Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020

Ένας κόσμος μαγικός


Το παιδικό βιβλίο! Ω τι κόσμος μαγικός το βιβλίο, ποτέ δεν θα σταματήσει να με μαγεύει σε όποια μορφή κι αν αυτό υπάρχει. Κι είμαστε ακόμη στην αρχή. Νομίζω θα αφιερώσω όλη την υπόλοιπη ζωή μου να της διαβάζω παραμύθια. Όσο αναζητώ τόσο βρίσκω και μαθαίνω. Τι να πρωτοπω και τι να πρωτοαγοράσω. Μαθαίνω συγγραφείς που είναι απαραίτητοι να βρίσκονται σε κάθε παιδική βιβλιοθήκη κι είναι πολλοί. Βλέπω μαγικά εξώφυλλα. Ανυπομονώ να της δείξω όλο τον χάρτινο κόσμο που υπάρχει γύρω μας.