Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024

Παιδικά βιβλία τέχνης

Τα παιδικά βιβλία τέχνης μου αρέσουν πολύ, αλλά περισσότερο αρέσουν στη μικρή μου καλλιτέχνιδα. Γι' αυτό η βιβλιοθήκη της περιλαμβάνει πολλά της συγκεκριμένης κατηγορίας. Το πιο πρόσφατο απόκτημα είναι το υπέροχο "Η Λίζα και οι επτά ζωγράφοι" με το εξαιρετικό κείμενο της Χριστίνας Ανδρέου και την άκρως πετυχημένη εικονογράφηση της Μαρίας Μπαχά που εκδόθηκε το 2022 από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο. Αυτό το βιβλίο είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό βιβλίο τέχνης για μικρά παιδιά, είναι ένα ευφάνταστο αριστούργημα που έχει συνδυάσει ένα παραμύθι με επτά γνωστούς ζωγράφους που με έναν ξεχωριστό τρόπο εισάγει τα παιδιά στο μαγικό κόσμο της τέχνης. 

Η Λίζα είναι μια πριγκίπισσα που δεν χαμογελάει. Εκτός από αγέλαστη έχει και μια αδυναμία στα πορτρέτα. Μα είναι βαρετά τα πορτρέτα χωρίς χαμόγελα, όπως λέει ένα παιδί, όποτε ο πατέρας της προ-καλεί όλους τους ζωγράφους να έρθουν στο βασίλειο να της φτιάξουν ένα χαμογελαστό πορτρέτο. 

Ήρθε ο Γιοχάνες και τη ζωγράφισε με ένα μαργαριταρένιο σκουλαρίκι αλλά χωρίς χαμόγελο. Ήρθε ο Πάμπλο που του άρεσε να τα ανακατεύει. Ήρθε ο Άντι που δεν της έκανε ένα πορτρέτο αλλά τέσσερα. Ήρθε η Φρίντα που η λύπη ήταν ούτως ή άλλως δική της.  Ήρθε ο Χουάν που ζωγράφιζε τόσο όμορφα όπως όλα τα παιδιά. Ήρθε ο Τζάκσον που έσταξε παντού πιτσιλιές. 

Και, τέλος, ήρθε ο Λεονάρντο που ήξερε πολλά και θέλησε να την πάει μια βόλτα και να της μιλήσει. Θα τη ζωγράφιζε μόνο αν το ήθελε και εκείνη. Και στη βόλτα της είπε πολλά, αλλά κυρίως για εκείνα τα λίγα που τον κάνουν να ελπίζει και να ονειρεύεται. Κι εκείνη δέχτηκε να τη ζωγραφίσει κι ένα μικρό σχεδόν αινιγματικό χαμόγελο σχηματίστηκε στο πρόσωπό της  και παρέμεινε καθ' όλη τη διάρκεια που τη ζωγράφιζε...

Μέσα σε μια τόση σύντομη ιστορία παιρνούν από μπροστά μας επτά διάσημοι ζωγράφοι και οι πίνακες τους. Και η κουβέντα μπορεί να συνεχιστεί αφού το βιβλίο κλείσει.

Εκπληκτικό βιβλίο τέχνης για παιδιά από 4 ετών, μην πω και μικρότερα. Πολλά συγχαρητήρια στους δημιουργούς του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: