To 1946, διαβάζω, η Οδύσσεια κυκλοφορεί από τις πρωτοεμφανιζόμενες εκδόσεις Penguin στην σειρά classics. Άμεσα πουλιόνται τρία εκατομμύρια αντίτυπα. Στην δεκαετία του 1950 εκδίδονται φρέσκιες, σύγχρονες μεταφράσεις κλασικών κειμένων. Την δεκαετία του 1960 δημιουργείται η σειρά Penguin Modern Classics και αναδεικνύονται συγγραφείς του 20ού αιώνα από όλο τον κόσμο. Την δεκαετία του 1970 καταφθάνουν νέοι μεταφραστές και τα θέματα των εκδόσεων διευρύνονται περιλαμβάνοντας την φιλοσοφία, την θρησκεία, τις επιστήμες, την ιστορία και την πολιτική. Την επόμενη δεκαετία, του 1980, προστίθενται κλασικά έργα της αμερικανικής λογοτεχνίας και στην συνέχεια, στα 1990 ξεκινά η σειρά Popular Classics (Λαϊκά Κλασικά), εισάγονται τα ακουστικά βιβλία (audiobooks) και το 1999 κατασκευάζεται ο διαδικτυακός τόπος. Τον 21ο αιώνα τα βιβλία των εκδόσεων ξεπερνούν τους 1.300 τίτλους και η κλασική σειρά ξαναντύνεται με νέα εξώφυλλα. Αυτά τα νέα εξώφυλλα της υποσειράς Μεγάλες Ιδέες ήθελα να δείξω. Νέα εξώφυλλα (ζακέτες, παλτά τα ονομάζουν) έχουν βγει να καλύψουν και την σειρά Μεγάλα Ταξίδια που είδα στο ίντερνετ στην οθόνη (από κει τα κατέβασα) αλλά όχι με τα μάτια-χέρια μου.
Διασχίζω βιαστικά το δισκοπωλείο Metropolis. Γνωρίζω ότι έχουν βάλει και βιβλία. Η μια βιτρίνα της Ομόνοιας, τεράααστια, δεν έχει παρά μόνο βιβλία. Αυτά τα δημοφιλή, μεγάλης κυκλοφορίας που τυπώνονται κατά χιλιάδες, χωρίς ρίσκο, όχι τα ψαγμένα. Αλλά, ωπ, νέα ράφια και μια πολύμορφη πολύχρωμη ταπετσαρία από μικρού σχήματος ψηφίδες. Κόβεται η φόρα του αυτομάτου, βιβλία στα αγγλικά, κανένα δεν είναι όμοιο με το άλλο, το καθένα έχει κάτι το δικό του, χρώμα, γραμματοσειρά, σύνθεση, κλασική, έκκεντρη, αισθητικής που περπατάει μέσα στους αιώνες από τον 17ο έως τον σημερινό, ανάγλυφα. Μεγάλος πειρασμός. Να τα πιάσω όλα, ένα πράγμα.
- Τώρα τα φέραμε, λέει ο πωλητής, καινούρια είναι.
- Μα έχουν τόσο τέλεια εξώφυλλα! Τόσο διάφορα μεταξύ τους!
- Ναι, άκουσα ότι έχουν βραβευτεί κιόλας.
Η σειρά αριθμεί 80 τίτλους με ξανασχεδιασμένη εμφάνιση. Δεν θα τα έχουν και όλα, έχουν πολλά όμως και φτου να πάρει ΠΑΛΙ χάνομαι. Γυρνάω πίσω στο οπισθόφυλλο και βλέπω την τιμή ευχάριστη έκπληξη, 4,90 €. Και βέβαια στήνομαι (ξανά δεν χρειάζονται εικασίες) στο ταμείο με δυο στο χέρι. Το ένα είναι του George Orwell με τίτλο Βιβλία κατά τσιγάρων (Books v. cigarettes). Περιέχει πολλά άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά που συνδέονται με τον κόσμο του μεταπολεμικού βιβλίου και τις προσωπικές εμπειρίες του συγγραφέα. Ο τίτλος οφείλεται στο πρώτο που κοστολογεί την ανάγνωση ως ανθρώπινη δραστηριότητα, για να καταλήξει μετά από υπολογισμούς και μετρήσεις, συν και πλην, ότι στοιχίζει πολύ λιγότερο από το κάπνισμα. Και τα άλλα κείμενα για τον άχαρο ρόλο του επαγγελματία παρουσιαστή βιβλίων με μέσο όρο 100 τον χρόνο, οι αναμνήσεις του από την εποχή που εργαζόταν σε παλαιοβιβλιοπωλείο, ένα δυνατό κείμενο για την πνευματική ελευθερία (intellectual freedom), και πολλά άλλα της δεκαετίας του 1940 και ένα μεγάλο μεγαλύτερο του 952. Το άλλο είναι του Βάλτερ Μπένγιαμιν και μιλάει για το έργο τέχνης την εποχή της μηχανικής αναπαραγωγής. Κατά τύχη και τα δυο αυτά εξώφυλλα σε πράσινο, τα έχει φιλοτεχνήσει ο ίδιος άνθρωπος.
- Άντε, μονολογώ φεύγοντας, αγόρασα βιβλία από το Metropolis…
- Να πάτε να πάρετε και κανένα CD από τον Ελευθερουδάκη, χαμογελά το παιδί.
Τώρα μην νομίσετε ότι καλύφθηκα με αυτό το θέμα γιατί ήρθε η έκθεση Dalibros στην Αθήνα, στον Ινστιτούτο Θερβάντες, στο νέο κτίριό του στην Αθήνα, Μητροπόλεως 23 στο Σύνταγμα. Η έκθεση παρουσιάζεται στο φωτεινό λευκό πρώτο υπόγειο, μαζεμένη και χορταστική. Αγαπημένη φωτογραφία διάλεξα εκείνην που ο Νταλί κάτω από το τραπέζι με την μεταξωτή του γυαλιστερή λαχουρορόμπα διαβάζει με γουρλωτά μάτια, απορροφημένος και τρομαγμένος ενώ δίπλα στο καβαλέτο ατέλειωτο το σχέδιο για τον Δον Κιχώτη. Έτσι και αγαπημένη εικονογράφηση αυτή του Ιππότη της Ελεεινής Μορφής. Τώρα το κτίριο μια άλλη καταπληκτική κατάσταση! Ο χώρος εισόδου μια ανοικτάδα μα όταν σήκωσα τα μάτια ψηλά είδα τον ουρανό να με σκεπάζει πάνω από τον γυάλινο στηριγμένο σε σιδηροερείσματα θόλο. Έχει και Βιβλιοθήκη (δεν την είδα, το φυλλάδιο πήρα και αντλώ τις πληροφορίες από εκεί). Μέλος μπορεί να γίνει όποιος το επιθυμεί με συνδρομή και να έχει πρόσβαση σε λεξικά και εγκυκλοπαίδειες, όλα όσα άπτονται με τον ισπανόφωνο κόσμο πρωτότυπα και σε ελληνική μετάφραση, εφημερίδες και περιοδικά, κινηματογράφο, μουσική, τηλεοπτικές σειρές, οπτικοακουστικό υλικό, βάσεις δεδομένων, ηλεκτρονικό κατάλογο, δανεισμό και διαδανεισμό… http://atenas.cervantes.es
Και τώρα αν νομίζετε ότι με όλα τούτα καλύφθηκα, λάθος γιατί το «Κ»της Καθημερινής της 15ης Νοεμβρίου είχε το αφιέρωμα «Από τον Γουτεμβέργιο στο e-book: εκδότες, συγγραφείς και αναγνώστες υποδέχονται το ηλεκτρονικό βιβλίο», κάτι θα υπήρχε να ειπωθεί και για αυτό, είναι σίγουρο… αλλά να μην σας κουράζω τώρα…
15 σχόλια:
Είναι πολύ cute βιβλία!
Το μόνο που δεν μπορώ σε αυτά είναι τα μικρά γράμματα..
e book.. δεν μπορώ να συνηθίσω στην ιδέα του να διαβάζεις βιβλίο έτσι..
cute είναι Hfaistiwna και βασικά κλασικά, νομίζω ότι τα μικρά γράμματα κολάζονται με το μεγάλο διάστιχο που διευκολύνει. Εμένα πάλι με δυσκολεύει το χαρτί στην υπογράμμιση που είναι αδρό και θέλει ξανά και ξανά.
Το e-book έχει πλάκα και σιγά σιγά αποκτάει και δική του αισθητική. Η σκέψη του ατέλειωτου περιεχομένου της επιλογής σου εεε πολύ μ'αρέσει..
Καλό ξημέρωμα!
Καλημέρα, ελπίζω να ήταν καλό το ξημέρωμα. Δεν με πολυενθουσίασε το βιβλιοπωλείο του metropolis. Πολλά ευπώλητα ατάκτως τοποθετημένα από ανθρώπους που προφανώς δεν κατέχουν το σπορ. Έχει κι άλλες γωνιές για ξενόγλωσσα βιβλία. Κι εμένα ο πιγκουίνος και τα vintage είναι από τα αγαπημένα μου. Όμορφα βιβλία, αν και paperback, σε εξαιρετικές τιμές.
Και να πω κι εγώ ότι την Τετάρτη θα κυκλοφορήσει το πρώτο εβδομαδιαίο free βιβλιοπεριοδικό το Bookmarks. Την Τετάρτη και κάθε Τετάρτη θα είναι στα βιβλιοπωλεία και σε άλλους χώρους.
Με χαρά μαθαίνω ότι και ο Χαράλαμπος από το Ημερολόγιο ανάγνωσης θα έχει δική του σελίδα: http://areadingdiary.wordpress.com.
Περιμένω μια ανάρτηση με πληροφορίες γιατί εδώ έχει πολύ θάλασσα και το χαρτί δε προλαβαίνει να φθάσει.
Καλή εβδομάδα από αύριο.
Θα στο στείλω εγώ σε pdf αν δε φτάσει ως την Κέρκυρα, στο υπόσχομαι....
Ααα τι γλυκιά!
Εεε φαντάζομαι όλο και κάποιος θα με λυπηθεί και θα μου τα κρατάει...
Καλό σου βράδυ!
Κάτι τέτοια γίνονται ατην Αθήνα και μετανιώνει όποις "έριξε μάυρη πέτρα πίσω του"... Αν δεν ήξερα την ωραία τρέλα σου, librarian, θα λεγα ότι είσαι βαλτήγια διαφήμιση! πάντως μας άνοιξες την 'ορεξη, να' σαι καλά!
Καλησπέρα Χριστίνα. Για το freepress μιλάς; Χαχα όπως το 'πες, τρέλα. Εεε και χαρά μαζί όταν βγαίνει κάτι νέο να τρέξω να το δω!
Σε φιλώ
Το βιβλιοπωλείο του Metropolis δεν είναι για κανέναν ενθουσιασμό, είναι όμως δείγμα για το πώς μπλέκονται και συνπροωθούνται τα πολιτισμικά και προϊόντα πνεύματος.
Περιμένω το free press και δεν αρνούμαι ότι μου φέρνει μικρή αγωνία αν θα το προλάβω, πού θα βρίσκεται και μικρά τέτοια.
Πράγματα γίνονται διάφορα που τρέφουν ...
Σόρυ που άργησα να μπω αλλά όλο κάτι γινόταν
Τι τραβάω με τα όμορφα εξώφυλλα! Αρκετές φορές έχω ξαναπάρει βιβλίο επειδή εκδόθηκε με νέο πολύ ωραιότερο εξώφυλλο. Όσο για τα Penguin, για πολλά χρόνια έπαιρνα κλασικούς συγγραφείς με ωραία εξώφυλλα και υπέροχες ράχες αλλά απαράδεκτο χαρτί εφημερίδας που κιτρίνιζε μέσα σε λίγα χρόνια... Ευτυχώς εδώ και αρκετά χρόνια ανακάλυψα τις εκδόσεις Folio Society (www.foliosociety.com) για τους κλασικούς αγγλόφωνους, με εξαιρετικό δέσιμο και εξαίσια εικονογράφηση. Δεν παλιώνουν με τίποτα! Τώρα μπορώ να είμαι ήσυχος...
Ναυτίλε είναι τα εξώφυλλα αδιαχώριστο μέρος του βιβλίου και παίζουν τον ρόλο τους. Τα folio είναι ωραίας αισθητικής εκδόσεις συμφωνώ και εκείνα τα θέλεις όλα μα...
Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους!
πάρα πολύ ωραία αυτά που αναφέρονται και λέγονται εδώ.Μοιραζόμαστε το ίδιο πάθος!Τελευταία άρχισε να μου αρέσει η ιδέα της ακρόασης ενός ολόκληρου βιβλίου από cd την ώρα της οδήγησης.
Ναι ναι καθοριστικό πάθος! Ακουστικό βιβλίο για μεγάλους δεν έχω ακούσει ακόμα και νομίζω ότι η ιδέα μου αρέσει πολύ αν και δεν θα είναι με την φωνή του μυαλού μου.
Και βέβαια έχεις ακούσει για τα audio books. Το Μεταίχμιο έχει βγάλει πολλά βιβλία του και σε ακουστικά, νομίζω και ο Καστανιώτης.
Δημοσίευση σχολίου