Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024

Τα διάσημα βιβλία


Εχτές η κόρη μου μου έκανε μια ερώτηση που μου κέντρισε το ενδιαφέρον: ποιο είναι το πιο διάσημο βιβλίο σε όλο τον κόσμο… Κατευθείαν στο μυαλό μου ήρθε πληροφορία από καιρό θαμμένη ότι το πιο διάσημο και πολυδιαβασμένο βιβλίο είναι η Βίβλος. Όμως δεν κατάλαβε τι είναι Βίβλος και ξανά έκανε την ερώτηση με εξειδίκευση σε παιδικό βιβλίο κι εκεί με έπιασε αδιάβαστη, αλλά απάντηση σε όλα έχει η google. 

Κι έτσι ξεκίνησα να διαβάζω τις κλασικές λίστες με τα 100 καλύτερα παιδικά βιβλία, τα 10 πιο αγαπημένα παιδικά βιβλία κ.λπ. κ.λπ. κι άρχισα να δείχνω στη μικρή μου τα βιβλία που έχουμε στη βιβλιοθήκη μας και περιλαμβάνουν οι λίστες. Βιβλία όπως Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων , ο μικρός πρίγκιπας, μια κάμπια πολύ πεινασμένη, η Πίπη η φακιδομύτη και άλλα πολύ γνωστά βιβλία που λίγο πολύ όλοι έχουμε διαβάσει. 

Όμως πολλές λίστες περιλάμβαναν ένα συγκεκριμένο βιβλίο, και μάλιστα ως το πρώτο πιο αγαπημένο παιδικό βιβλίο όλων των εποχών, ένα βιβλίο που λίγοι ξέρουν στην Ελλάδα. Δεν είναι τόσο γνωστό γιατί στα ελληνικά μεταφράστηκε πρόσφατα κι ας εκδόθηκε στα αγγλικά το μακρινό 1963. Όταν εκδόθηκε σε εμάς είχα πράγματι διαβάσει ότι ήταν ένα διάσημο βιβλίο στο εξωτερικό και είχα σπεύσει να το γνωρίσω. 

Where the wild things are του Maurice Sendak, η Χώρα των τεράτων στα ελληνικά, με την υπέροχη εικονογράφηση, εντελώς καινοτόμα για την εποχή και το λιτό κείμενο των λίγων λέξεων βρίσκεται στο νούμερο ένα παιδικό βιβλίο στη λίστα των Times. Παρ’ όλες τις διθυραμβικές κριτικές η μικρή μου δεν ενθουσιάστηκε με το βιβλίο καθώς θεωρεί την εικονογράφηση κάπως άγρια αφού είναι γεμάτη τέρατα. Όμως υποβόσκει ένα μήνυμα που έχει ενδιαφέρον. 


Το αγόρι της ιστορίας, ο Μαξ, είναι άτακτο και κάνει σκανταλιές και η μαμά θυμώνει τον αποκαλεί τέρας και τον στέλνει στο δωμάτιο. Το αγόρι στο δωμάτιο του φαντάζεται/ ονειρεύεται μια ιστορία ότι ταξιδεύει σε ένα μακρινό νησί γεμάτο άγρια τέρατα, γίνεται ο αρχηγός τους και μαζί κάνουν όλες τις τρέλες του κόσμου, όμως σύντομα κουράζεται και θέλει να πάει εκεί που πραγματικά τον αγαπούν. 

Μπορεί να σας μαλώνουμε αλλά σας αγαπάμε κι ακόμη κι αν τύχει να σας στείλουμε στο δωμάτιο νηστικά, πολύ σύντομα θα βρεθεί ένα μοσχομυριστό πιάτο δίπλα σας, όπως βρίσκει κι ο Μαξ όταν επιστρέφει από τη χώρα των τεράτων.

Η λίστα με τα 100 πιο διάσημα παιδικά βιβλία των Times θα τη βρείτε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: