Πέμπτη 27 Μαΐου 2021

Για τον Eric Carle


Αν με ρώταγε κάποιος ποια βιβλία πρέπει να περιέχει οπωσδήποτε μια παιδική βιβλιοθήκη, είτε δημόσια είτε ιδιωτική, το πρώτο που θα μου ερχόταν στο μυαλό είναι όλα τα βιβλία του Eric Carle. Θα ήθελα να μην υπάρχει κανένα παιδί στον κόσμο που να μην έχει διαβάσει κάποιο από τα βιβλία του. Αυτός ο ξεχωριστός συγγραφέας αλλά και εικονογράφος παιδικών βιβλίων, έγινε διεθνώς γνωστός με το πολύ αγαπημένο σε όλους μας βιβλίο "Μια κάμπια πολύ πεινασμένη" που εκδόθηκε πρώτη φορά το 1969, το οποίο έχει μεταφραστεί σε 66 γλώσσες και έχει πουλήσει περισσότερα από 50 εκατομμύρια αντίτυπα. Όμως έχει εκδώσει περισσότερα από 70 βιβλία που έχουν πουλήσει περισσότερα από 152 εκατομμύρια αντίτυπα.

Δεν ξέρω τι έχει αυτή η κάμπια που την κάνει τόσο ξεχωριστή και τόσο αγαπητή στα παιδιά, στους γονείς και στους εκπαιδευτικούς. Είναι η αστεία ιστορία της που κάθε ημέρα τρώει όλο και περισσότερο, είναι που μας αναφέρει τις ημέρες της εβδομάδας, είναι που δείχνει τον κύκλο ζωής της πεταλούδας, είναι που μας μιλάει για τη διατροφή, είναι απλά τα υπέροχα χρώματά της και η απίθανη φάτσα της ή είναι όλα αυτά μαζί; Ή μπορεί να ευθύνεται το γεγονός και μόνο ότι μας γεμίζει ελπίδα, όπως είπε και ο ίδιος, τα παιδιά χρειάζονται την ελπίδα, είπε, ότι ακόμη και μια μικρή και ασήμαντη κάμπια μπορεί να γίνει μια πανέμορφη και χρωματιστή πεταλούδα. Εξάλλου και ο ίδιος πίστευε στα παιδιά, στην ελπίδα και στη μεταμόρφωση. 

Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτή η πεινασμένη κάμπια έχει μεγαλώσει πολλές γενιές νέων αναγνωστών (άλλωστε κάτι θυμίζει και σε εμένα από την παιδική μου ηλικία) και θα συνεχίσει να συντροφεύει τα όνειρα μικρών αναγνωστών, όπως συμβαίνει με όλα τα κλασικά και διαχρονικά βιβλία. Ο χρόνος που περνάει δεν τα εξαφανίζει, τα κάνει μόνο καλύτερα, γνωστότερα και πιο επίκαιρα. Τυχερός ο εκδοτικός οίκος Καλειδοσκόπιο που έχει στον εκδοτικό κατάλογό του αυτό το όνομα.

Όμως δεν είναι μόνο αυτό το βιβλίο αυτού του υπέροχο παραμυθά. Είναι ακόμη τα "Δέκα μικρά παπάκια" που το δικό μου το βιβλιοσκουληκάκι έχει καταμασήσει καθώς είναι ένα βιβλίο που έχει από 6 μηνών. Είναι η κατσούφα πασχαλίτσα, είναι το μπαμπά φέρε μου το φεγγάρι και τόσα άλλα βιβλία που φέρουν την υπογραφή του και την εγγύησή του. 

Αυτός ο τόσο αγαπημένος μου συγγραφέας, μας άφησε την Κυριακή 23 Μαΐου σε ηλικία 91 χρονών, αφήνοντας πίσω του αυτές τις υπέροχες ιστορίες του με την τόσο ξεχωριστή και μοναδική εικονογράφηση. Μην στερήσετε από κανένα παιδί τη δυνατότητα να τον γνωρίσει. Η ιστοσελίδα του  εκτός από πληροφορίες για τον ίδιο και τα βιβλία του, προσφέρει και πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό, γιατί το σημαντικότερο είναι ότι όλα του τα βιβλία είναι κυρίως εκπαιδευτικά.

Καλό ταξίδι πολυαγαπημένε Eric Carle. Σε ευχαριστώ που μας χάρισες την ελπίδα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: