Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Βιβλιοθηκονομικές απογοητεύσεις

Προσπαθώ να καταλάβω το Future Library, το facebook των βιβλιοθηκονόμων για όσους δεν το έχουν υπόψη τους. Είμαι μέλος εδώ και καιρό, το είχα σχεδόν ξεχάσει και κάτι emails που φτάνουν στο ηλ. ταχυδρομείο μου, μου υπενθύμισαν την ύπαρξή του. Μπαίνω και το χαζεύω, βρίσκω κάποιες ενδιαφέρουσες ενημερώσεις (μαθαίνω και ποιος έγινε φίλος με ποιον), βέβαια στα blogs ίσως να βρίσκω περισσότερες χρήσιμες πληροφορίες, ειδικά στο Greek Libraries που από όσο ξέρω δεν το χρηματοδοτεί το ίδρυμα Νιάρχος. Βέβαια είναι ένα καλό εργαλείο για να μιλάνε οι βιβλιοθηκονόμοι μεταξύ τους, να ανταλλάσσουν πληροφορίες, ιδέες, απορίες κ.ο.κ. Αναρωτιέμαι γιατί δεν συμπεριλαμβάνονται όλες οι βιβλιοθήκες της χώρας, οι ακαδημαϊκές για παράδειγμα. Αναρωτιέμαι αν θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε ομάδες, όπως και στο Facebook. Η ομάδα άνεργοι βιβλιοθηκονόμοι ή βιβλιοθηκονόμοι που έχουν βαρεθεί να φτιάχνουν τα χαρτιά τους και να στέλνουν αιτήσεις, θα είχε ενδιαφέρον και ίσως να μαθαίναμε και τα ποσοστά ανεργίας στον κλάδο μας. Αναρωτιέμαι αν το Ίδρυμα Νιάρχος θα ζητήσει να στελεχωθούν αξιοκρατικά οι βιβλιοθήκες με προσωπικό ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν όπως τους πρέπει ή θα συνεχίσουν να οργανώνουν δράσεις για τη "διεύρυνση" τους στην τοπική κοινωνία μέσω εθελοντών.

Θέλω να πιστεύω ότι όλοι αυτοί οι Βιβλιοθηκονόμοι που βγαίνουν από το ΑΕΙ (φέτος το Ιόνιο πήρε 114 άτομα) αλλά και από τα δύο ΤΕΙ στρέφονται σε άλλους κλάδους, γιατί μόνο στην ιδέα του πόσο αυξάνονται οι άνεργοι με πιάνει ένα άγχος.

Και οι άνεργοι αυξάνονται γιατί έχω βαρεθεί να βλέπω κάθε μέρα τις νέες στημένες προκηρύξεις που βγαίνουν και ζητάνε βιβλιοθηκονόμους ειδικούς επιστήμονες στη NASA (όλες μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ).
Χωρίς μια πενταετή προϋπηρεσία σε μια ακαδημαϊκή βιβλιοθήκη (την ίδια κατά προτίμηση που ζητάει τα άτομα) δεν μπορείς να δουλέψεις σε μια σύμβαση μίσθωσης έργου (που θα πληρώνεις και ΤΕΒΕ δηλαδή) που το πολύ να φτάνει τα δύο χρόνια. Δύο τέτοιους βιβλιοθηκονόμους ζητάει αυτή τη στιγμή το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, που είχε ζητήσει και μερικούς ακόμη τέτοιους πριν από ένα μήνα, όπως και η Πάντειος και το Αριστοτέλειο στην ίδια προκήρυξη που είχε ανακοινωθεί εδώ. Τέτοιο βιβλιοθηκονόμο ήθελε και το ΤΕΙ Λάρισας με τα απαραίτητα προσόντα φυσικά.
Το λάθος το μεγάλο το έκανε το Παν/μιο Ιωαννίνων.
Εκεί δεν τα υπολόγισαν καλά.
Ζήτησαν πέντε άτομα απλούς πτυχιούχους (με μεταπτυχιακά, αγγλικά και όλα τα υπόλοιπα κορνιζαρισμένα πτυχία), απλά πράγματα δηλ., ούτε προϋπηρεσία σε Μονάδα Αξιολόγησης και Εφαρμογής Διαδικασιών Ολικής Ποιότητας σε Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες, ούτε προϋπηρεσία σε θέματα πνευματικών δικαιωμάτων, ούτε σε θέση για άτομα με ειδικές ανάγκες, όχι, εκεί θέλανε αυτά που έχουμε όλοι. Με αποτέλεσμα να τους κουβαληθούμε 50 άτομα για συνέντευξη και να μη ξέρουν πώς να μας διώξουν. Τυχεροί όσοι πέρασαν από τη συνέντευξη-θέλω να σου δείξω ότι είσαι άχρηστος και γι' αυτό δεν σε παίρνω (όχι ότι σκοπεύω να πάρω αυτούς που ξέρω). Τυχεροί γιατί ακόμη γελάνε με τις ερωτήσεις που έπρεπε να έχεις διαβάσει ξανά όλα τα βιβλία του παν/μίου και να διαβάζεις και τα νέα άρθρα που βγαίνουν στην Emerald για να είσαι ενήμερος για όλες τις εξελίξεις στο χώρο και να μπορείς να απαντήσεις στη συνέντευξη που τελικά έγινε εξέταση.
Να αναφέρω πόσο ωραία και έξυπνα κινήθηκε η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κρήτης για να βολέψουν τους δικούς τους. Εκεί φιλόλογοι αποδεδειγμένα μπορούσαν να καταλογογραφήσουν 50 βιβλία ημερησίως, γεγονός που μπορούσαν να επιβεβαιώσουν μόνο γνωστοί επιστημονικοί υπεύθυνοι. Το πτυχίο δεν έπαιζε κανένα ρόλο, μόνο οι γνωστοί. Προκήρυξαν θέση που δεν απευθύνονταν μόνο σε απόφοιτους βιβλιοθηκονομίας για να μην πάρουν βιβλιοθηκονόμο. Οι υποψήφιοι πέρασαν και από γραπτές εξετάσεις για να φανεί πως δεν κάνουν για τη θέση. Για μια σύμβαση έργου μικρού χρονικού διαστήματος, για μια Ελένη.

Να 'ναι καλά τα ιδρύματα, να 'ναι καλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση που χρηματοδοτούν να φτιάχνουμε Facebook, δίκτυα εθελοντών και να παίρνουμε στις βιβλιοθήκες μας αυτούς που ξέρουμε ήδη.

Απογοήτευση.

Η εικόνα προσφορά του ιστολογίου e-scriptorum.

26 σχόλια:

ggk είπε...

θέλω να σχολιάσω αλλά δεν ξέρω τι να γράψω. Παρακολουθώ το blog και σήμερα με 'ενόχλησε' πολύ αυτή η πίκρα. Μη παρεξηγηθώ, δε με ενόχλησε επειδή βγήκε προς τα έξω. Με ενόχλησε γιατί υπάρχει.
Παλιά πίστευα ότι όποιος αξίζει, τη βρίσκει την άκρη. Τώρα η κατάσταση είναι αλλιώς. Μάλλον για αυτό από όλο το κείμενο πιο πολύ με πείραξε το κομμάτι με τη συνέντευξη στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Δεν αντέχω άλλο να ακούω αυτές τις καταστάσεις.
Κουράγιο και δύναμη!

librarian είπε...

Είναι πράγματι μια ανάρτηση που δεν ταιριάζει στο ύφος του blog.
Αλλά τα blogs υπάρχουν για να χρησιμοποιούνται και γι' αυτόν τον τρόπο.
Απλά βαρέθηκα να βλέπω κάθε μέρα τέτοιες προκηρύξεις.
Βαρέθηκα εγώ και όλοι οι άνεργοι συνάδελφοι που γνωρίζω.
Είναι ντροπή...

Σε ευχαριστώ για το σχόλιο σου και ελπίζω να ακουστούν κι άλλες απόψεις.

Κατερίνα Μαλακατέ είπε...

Κι όμως ταιριάζει στο ύφος του blog. Αν δεν μπορούμε μέσα από τον προσωπικό μας "χώρο" να εκφράσουμε την πικρία μας, τότε πού; Θα σου έλεγα πως ελπίζω να βρεις την άκρη, αλλά γαμώτο είναι δύσκολο και το ξέρω.

librarian είπε...

Κατερίνα καλησπέρα και χαίρομαι που σε βλέπω εδώ!
Όχι δεν είναι πικρία. Και προφανώς το θέμα δεν είναι να βρω εγώ κάποια ακρή σε έναν κόσμο στρογγυλό.

Η αλήθεια είναι που από να τη λέμε μεταξύ μας καλύτερα να ακουστεί γενικότερα. Έτσι για να μη νομίζουν...

Ακόμα κι αν είχα βρει την άκρη, πάλι θα ήθελα να γράψω αυτήν την ανάρτηση.

Archeiophylax είπε...

Καλά τα λες, librarian, κάποιος πρέπει να τα λέει κι αυτά.
Δυστυχώς, συμβαίνουν ακόμη τέτοια πράγματα. Κι αν δεν αλλάξουν τα κεφάλια των ιθυνόντων δεν θα πάμε μπροστά.
Τουλάχιστον υπάρχουν κάποιες φωνές που τολμούν να ακούγονται.
Kalo kouragio σε όλους μας.

librarian είπε...

Archeiophylax χαίρομαι που συμφωνείς με όσα αναφέρονται στην ανάρτηση.
Δυστυχώς, στο εργασιακό κομμάτι της αρχειονομίας δεν αναφέρομαι καθόλου γιατί ούτε καν υφίσταται πια.

aikker είπε...

Ναι, το http://www.scoop.it/t/greek-libraries/ δεν το χρηματοδοτεί κανένας, και ούτε πρόκειται...
Μόνο η ...τρέλα και η αγάπη μου για τις βιβλιοθήκες :)
Ευχαριστώ για την αναφορά!
Για τα υπόλοιπα, τι να πει κανείς; Όλα είναι ένα καθρέφτισμα της σαθρής μας κοινωνίας. Πώς θα μπορούσε να είναι αλλιώς; Ξέρουμε ότι ΟΛΑ πρέπει ν΄αλλάξουν και θα αλλάξουν. Αλλά το θέμα όμως είναι πότε. Σε ποιά γενιά;;;

e-scriptorum είπε...

Συνυπογράφουμε (και θα μας επιτρέψεις να αναπαράγουμε στο ιστολόγιο μας την ανάρτηση σου)
Αν και οι πιο ψύχραιμοι (ή αν προτιμάς οι βολεμένοι ή αυτοί που ετοιμάζονται να βολευτούν) θα σου πουν ότι το βλέπεις μονόπλευρα, δεν έχεις σφαιρική αντίληψη, δεν είσαι αμερόληπτη, ότι παρερμηνεύεις ότι ότι ότι.....
Καταλαβαίνουμε ότι αυτές οι φωτογραφικές προκηρύξεις προσπαθούν εν μέρει να αποκαταστήσουν αδικίες που έγιναν με τις απολύσεις βιβλιοθηκονόμων από τις ακαδημαϊκές πριν 3-4 χρόνια. Όμως όπως και να το κάνουμε είναι στημένες διαδικασίες που μπορούμε το λιγότερο να τις χαρακτηρίσουμε ανήθικες. Δυστυχώς διαιωνίζουν μια σειρά από πάγιες κακές νοοτροπίες και παίζουν με την ελπίδα - απελπισία των ανέργων.
Ως blog θα αναδημοσιεύουμε τέτοιες προκηρύξεις για να γίνονται τουλάχιστον ευρέως γνωστές στην βιβλιοθηκονομική κοινότητα, με την ελπίδα μεταξύ άλλων, ότι κάποια στιγμή θα βρεθεί κάποιο outsider με τα προαπαιτούμενα προσόντα και θα τους χαλάσει έτσι για το "γαμώ το" το παιχνίδι "των καθόλα νόμιμων και ακέραιων προκηρύξεων"

librarian είπε...

Αikker πολύ καλή η δουλειά σου, πολλά μπράβο για την ιδέα, για τη σκέψη, για την όρεξη, για την τρέλα - εννοείται!
Τη βλέπω και την χαίρομαι.
Θα μου επιτρέψεις να συμβάλω όπως μπορώ.
Φυσικά η συμβολή μου και στο Future Library είναι δεδομένη και ας απεχθάνομαι οτιδήποτε σχετίζεται με το facebook.
Ελπίζω να αλλάξει προς το καλύτερο και να γίνει ένα πραγματικά χρήσιμο εργαλείο για βιβλιοθηκονόμους και όχι μόνο και όχι μια χαζή απομίμηση ενός κοινωνικού δικτύου που οι αδυναμίες είναι περισσότερες από τις δυνατότητες.

librarian είπε...

Ε-scriptorum απλά σε Ευχαριστώ για το σχόλιό σου.
Χαίρομαι για τις συμπληρώσεις σου-δικές μου παραλείψεις.
Χαίρομαι που αναπαραγάγεις την ανάρτησή μου.
Χαίρομαι που αναρτάς τις στημένες διαδικασίες για να μαθευτούν παντού και όχι μόνο εκεί που εκείνοι θέλουν.
Πάντα ελπίζουμε ότι κάποιος θα βρεθεί να τους χαλάσει το παιχνίδι.

Σε ευχαριστώ για την υποστήριξη.

CANDY είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
CANDY είπε...

Χαίρομαι πολύ που επιτέλους βλέπω να εκφράζονται δημόσια οι σκέψεις που έχει ο κάθε άνεργος Βιβλιοθηκονόμος σήμερα. Ανήκω κ εγώ σ’ αυτούς που από τη μία έχουμε την ανεργία μας και από την άλλη γινόμαστε θεατές των περιβόητων προκηρύξεων οι οποίες δεν έχουν ουδεμία σχέση με τη διαφάνεια και την υποτιθέμενη ΔΙΑΥΓΕΙΑ που υποχρεούται να έχει το κάθε ίδρυμα και ο κάθε φορέας με σκοπό να αποφεύγονται τέτοιου είδους φαινόμενα. Δυστυχώς μας κοροϊδεύουν κατάμουτρα κι εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Το 2010 έγιναν οι προσλήψεις (για 8μηνες συμβάσεις) στα ΑΕΙ μέσω ΑΣΕΠ κι εκεί φάνηκε ποιοι είχαν τα μόρια να διοριστούν και ποιοι όχι. Αλλά πάει κ αυτό, επιστρέψαμε στις συνεντεύξεις με αποτέλεσμα να διορίζονται συνεχώς τα ίδια άτομα (άντε και σε κάποιες περιπτώσεις κι ένα που δεν έχει εργαστεί ξανά στην ίδια βιβλιοθήκη για ξεκάρφωμα). Βέβαια δεν αντιλέγω ότι οι περισσότεροι απ’ αυτούς έχουν προϋπηρεσία στην ίδια βιβλιοθήκη αλλά ανάλογη έχω κ εγώ και ακόμη περισσότερη άλλα άτομα που γνωρίζω, συνεπώς γιατί να μην γίνει μια αξιοκρατική διαδικασία να μετρήσουν όλα τα προσόντα του καθενός? Έτσι λοιπόν, τα outsider υπάρχουν απλά δεν τους δίδεται η πρέπουσα σημασία. Κρίμα που σπουδάζαμε τσάμπα τόσα χρόνια! Τώρα ή πρέπει να φύγουμε στο εξωτερικό ή απλά να αλλάξουμε επάγγελμα πράγμα που όπως όλοι γνωρίζουμε, δεδομένης της κατάστασης, είναι πάρα πολύ δύσκολο. Η τελευταία λέξη της Librarian μας εκφράζει απόλυτα…

librarian είπε...

Candy χαίρομαι που σε βλέπω εδώ και χαίρομαι επίσης που η ανάρτησή μου έγινε αφορμή για έκφραση.

Ο κύριος λόγος συγγραφής αυτής της ανάρτησης ήταν για να γίνει ευρέως γνωστό (και από τους ιθύνοντες) ότι το στημένο παιχνιδάκι τους είναι αντιληπτό από όλους. Ό,τι και να κάνουν, στάχτη στα μάτια δεν μπορούν να μας ρίξουν, δεν μπορούν να μας πείσουν και ας έχουν πτυχία και διδακτρορικά κορνιζαρισμένα.
Έχουμε και εμείς, κρίμα.

Θα ήμουν πολύ χαρούμενη αν έστω και ένα από αυτά τα μεγάλα ονόματα ακαδημαϊκών καθηγητάδων που με μεγάλη υπερηφάνεια βάζουν τα ονόματά τους στις προκηρύξεις (σαν και αυτές που αναφέρω), τις υπογράφουν και αυτοονομάζονται "επιστημονικοί υπεύθυνοι", διάβασε την ανάρτησή μου.

Βέβαια, εξωτερικό, αλλά δυστυχώς όχι Κύπρο, γιατί όπως φαίνεται ακολουθούν το κάκιστο παράδειγμα - Ελλάδα.
Παίρνουμε αυτούς που θέλουμε και αναγκάζουμε όλους να δώσουν και εξετάσεις... κρίμα που τις βιβλιοθηκονομικές ερωτήσεις τις ξέρουν λίγοι...
άλλη ντροπή από εκεί.

Ευχαριστώ για το σχόλιό σου, κάθε σχόλιο είναι τροφή για νέα συζήτηση.

Δέσποινα είπε...

Χαιρετώ την παρέα. Εγώ ένα έχω να πω. Δεν καταφέραμε ακόμη να κάνουμε την κατοχύρωση του επαγγέλματος, με αποτέλεσμα οι πιο πολλές βιβλιοθήκες να έχουν άτομα που είναι τελειόφοιτοι λυκείου. (παράδειγμα οι δημοτικές βιβλιοθήκες της επαρχίας)
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

librarian είπε...

Εσύ Δέσποινα καλά τα λες αυτή η Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και τα πρόσωπά της δε ξέρω αν σε/ μας ακούνε.

miss_icetea είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
miss_icetea είπε...

"Θέλω να πιστεύω ότι όλοι αυτοί οι Βιβλιοθηκονόμοι που βγαίνουν από το ΑΕΙ ....γιατί μόνο στην ιδέα του πόσο αυξάνονται οι άνεργοι με πιάνει ένα άγχος."
Εγώ είμαι μια από αυτούς. Δε θέλω να στραφώ σε άλλο κλάδο..Αλλά στις πλείστες -αν όχι σε όλες τις προκηρύξεις θέσεων-αναγράφεται ως απαραίτητο προσόν η πείρα..Πού να αποκτήσω πείρα αν δεν μπορώ να βρω δουλειά ούτε σαν εθελόντρια (part time,για να βγάζουμε και το χαρτζιλίκι μας σε κανένα cafe.)
Είχα πάει σε μια βιβλιοθήκη για να "αποκτήσω πείρα" και οι υπεύθυνη ήθελε να υπογράψω ένα συμφωνητικό σύμφωνα με το οποίο θα δούλευα κάθε μέρα ,full time. "και στους έξι μήνες παίρνεις το πρώτο σου πιστοποιητικό!"
Επίσης το άλλο που έγραψες είναι πέρα για πέρα αληθινο:
"αλλά δυστυχώς όχι Κύπρο, γιατί όπως φαίνεται ακολουθούν το κάκιστο παράδειγμα - Ελλάδα.
Παίρνουμε αυτούς που θέλουμε και αναγκάζουμε όλους να δώσουν και εξετάσεις." Ακριβώς έετσι.

librarian είπε...

Miss-icetea ακόμη και πείρα να έχεις οι προκηρύξεις είναι ένα στημένο παιχνιδάκι που έχω βαρεθεί να βλέπω μπροστά μου. Παίρνουν απλά τους δικούς τους.
Και ο ΑΣΕΠ ανύπαρκτος πια.
Ο μόνος κερδισμένος είναι τα ελληνικά ταχυδρομεία... 3.70 το συστημένο με όλη τη χαρτούρα που θέλουν...
Πες μου έκανες το λάθος και πήγες Κύπρο να δώσεις εξετάσεις;;;;
Το καλό από αυτή την ανάρτηση είναι ότι "γνώρισα" νέο κόσμο!
Την καλησπέρα μου, βροχερή εκ Κερκύρας.

miss_icetea είπε...

Είμαι Κύπρια,σπούδασα στην Κέρκυρα..Εσύ είσαι Κερκυραία;

librarian είπε...

A! Οπότε έχεις να μας πεις περισσότερα για την Κύπρο... βγήκε κιόλας μια θέση στη Πάφο http://pafos.org.cy/el/2011-06-16-13-02-24/49-2012-02-01-16-27-13
λογικά θα την έχεις δει.
Αφού είσαι από εκεί δεν χάνεις τίποτα να δοκιμάσεις την τύχη σου.
Και τα περίεργα (θέματα τύπου... ποιο ήταν το τελευταίο περιοδικό που αγόρασε η βιβλιοθήκη μας) εδώ είμαστε να τα σχολιάσουμε...
;)
Κουράγιο σε όλους, βολεμένους και μη...

librarian είπε...

Διαβάζοντας τώρα ξανά, μετά από χρόνια, αυτήν την ανάρτηση και χωρίς τίποτα να έχει αλλάξει στο εργασιακό μέλλον των άνεργων βιβλιοθηκονόμων, μου δημιουργήθηκε η επιθυμία να προσθέσω μερικά ακόμα ζητήματα που δυστυχώς δεν είχα αναφέρει τότε.

Ένα από αυτά είναι η έλλειψη προκηρύξεων για μόνιμο προσωπικό που είναι και υπεύθυνη για την προκήρυξη τέτοιων συμβάσεων για βιβλιοθηκονόμους με τόσα προσόντα. Από το 2007 έχει να προκηρυχθεί θέση για μόνιμο προσωπικό και η φετινή προκήρυξη για την Εθνική Βιβλιοθήκη είναι σταγόνα στον ωκεανό.

Η ζήτηση εθελοντικής εργασίας, κάτι που υποστηρίζει το περιβόητο δίκτυο βιβλιοθηκών με το όνομα Future Library είναι σκέτη ντροπή που θίγει την αξιοπρέπεια όλων μας των πτυχιούχων ανέργων.

Η εργασία εκπαιδευτικών σε βιβλιοθήκες και αρχεία είναι μία ακόμη κίνηση που προσβάλει τα εργασιακά μας δικαιώματα και που η δικαιοσύνη δεν μπορεί να προστατεύσει, καθώς το Υπουργείο Παιδείας, στο οποίο ανήκουν οι βιβλιοθήκες, είναι ελεύθερο να μετακινεί το προσωπικό της σε όποια υπηρεσία επιθυμεί.

Θα μείνω εδώ ελπίζοντας κάποτε κάτι να αλλάξει και κάποιος να ενδιαφερθεί για τους πολιτιστικούς φορείς αυτής της χώρας.

Θανάσης είπε...

Θεωρώ ότι εδώ γίνεται ένα λάθος. Επειδή η κουβέντα ξεκινάει με το Future Library, δε θέλω να υπερασπιστώ κανέναν, αλλά η συγκεκριμένη εταιρία ξεκίνησε με σκοπό να συσπειρώσει τις Δημόσιες και Δημοτικές Βιβλιοθήκες με σκοπό ΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ.
Οι Ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες έχουν το δικό τους κοινό, εξειδικευμένα κυρίως βιβλία και δεν απευθύνονται σε παιδιά, άρα μάνι μάνι τις αποκλείει από τον κύριο στόχο του Future Library.
΄Οσον αφορά την ανεργία στον κλάδο, δυστυχώς το μεγάλο λάθος έγινε το 1998 περίπου, όταν επί υπουργού παιδείας Αρσένη τότε, γινόταν οι 500 σχολικές βιβλιοθήκες. Απευθύνθηκε ο υπουργός τότε στην ένωση και ζήτησε 500 βιβλιοθηκονόμους με σκοπό να προσληφθούν άμεσα και να γίνουν το μόνιμο προσωπικό των σχολικών βιβλιοθηκών.
Αρχείο ανέργων δεν υπήρχε τότε και η Ένωση έδειξε αδυναμία ν' ανταποκριθεί. Αν τότε γινόταν το βήμα, εκτός του ότι θα έσβηνε σε μια μέρα η ανεγία του κλάδου, ο θεσμός πιθανόν να ζούσε (έχει πεθάνει εδώ και μερικά χρόνια και οι περισσότερες από αυτές είναι δυστυχώς κλειστές και οι άλλες υπολειτουργούν) καιν' αναπτύσονταν και να υπήρχε άφθονος χώρος για όλους τους συναδέλφους.
Αντίθετα με τη σημερινή κατάσταση ειδικά οι Δήμοι δεν κάνουν πλέον προσλήψεις διότι είναι "μέσα", αλλά κι αν κάποιος Δήμαρχος θα κάνει θα βάλει "δικό" του παιδί.
Το μόνο που μπορεί ν' αλλάξει και πρέπει να παλέψουμε είναι σε όποια προκήρυξη γίνεται να μην υπάρχει προυπηρεσία διότι οι νέοι πτυχιούχοι ΔΕ ΘΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΝ ΠΟΤΕ.
Είμαι στη διάθεσή σας να δεχτώ παρατηρήσεις, σχόλα, κλπ.

librarian είπε...

Θανάση καλώς ήρθες στα μέρη μας. Δεν ξέρω με ποια αφορμή η ανάρτηση αυτή που δημοσιεύθηκε το 2012 επανήλθε στο προσκήνιο.

Η ανάρτηση αναφερόταν περισσότερο στις τότε φωτογραφικές προκηρύξεις των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων προφανέστατη απόρροια των μη μονιμοποιήσεων εκατοντάδων συμβασιούχων που εργάζονταν τα παλαιότερα χρόνια στις ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες.

Η αναφορά στο future library ήταν για το κοινωνικό δίκτυο περισσότερο, υπάρχει στο λινκ αλλά και στην τότε προσπάθεια της εταιρείας αυτής ενίσχυσης των δημοσίων και δημοτικών βιβλιοθηκών μέσω διαφόρων δράσεων στελεχωμένων από εθελοντές.

Οι σχολικές βιβλιοθήκες είναι ένα άλλο μεγάλο ζήτημα το οποίο δεν αναφέρθηκε στην παρούσα ανάρτηση αλλά έχω γράψει αλλού, π.χ. http://voltitses.blogspot.gr/2015/12/blog-post.html
Πρώτη φορά ακούω να συμβουλεύονται ενώσεις για να γίνουν προσλήψεις. Θεωρώ ότι ποτέ δεν είχε προγραμματιστεί να προσληφθούν βιβλιοθηκονόμοι ή άλλο εξειδικευμένο προσωπικό για τις εν λόγω βιβλιοθήκες.

Θα χαρώ να διαβάσω τις απόψεις σου και σε νεότερες αναρτήσεις μου.

Καλή συνέχεια.

Θεόφιλος Γκίνης είπε...

Πολύ καλό κείμενο. Μπράβο! Εξαιρετική έμπνευση!
Και χαίρομαι γιατί είναι γραμμένο και στη γλώσσα μας...
Μία διόρθωση να μου επιτρέψετε. Τα ΑΕΙ διακρίνονται σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, βάσει νόμου. Δεν υπάρχει η διατύπωση ΑΕΙ και ΤΕΙ, πλέον, αλλά Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, τα οποία είναι αμφότερα ΑΕΙ.
Δυστυχώς στην καθυστερημένη Ελλαδάρα και στους φορείς αυτής (βλέπε ΑΣΕΠ) οι ΠΕ είναι ανώτεροι των ΤΕ, ενώ δεν θά 'πρεπε, τουλάχιστον στον κλάδο μας. Εν τούτοις, από ό,τι μαθαίνω ενώ στο ΤΕΙ δίνονται κατευθύνσεις πάνω στη δουλειά, στο Ιόνιο εκπαιδεύουν τους/τις Βιβλιοθηκονόμους-Αρχειονόμους, δίδοντάς τους την αίσθηση ότι θα εργάζονται ως Διευθυντές/-ντριες στις Βιβλιοθήκες και όχι για τις βιβλιοθήκες και το κοινό, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ομόνοια μεταξύ μας και να κυριαρχεί ο εχθρός, όπως εκπαιδευτικοί κάθε άλλης ειδικότητας στις Σχολικές Βιβλιοθήκες, Παιδιά καθηγητών Πανεπιστημίων στις Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες, Αγγλομαθείς με επάρκεια Διδασκαλίας Αγγλικής Γλώσσας στην Εθνική μας Βιβλιοθήκη και Fu(mara)ture Librarians στο τιμόνι των Δημοσίων Βιβλιοθηκών, οι οποίοι οργανώνουν συνέδρια στην αγγλική γλώσσα με μέλη δύο ξενόγλωσσους και 50 Έλληνες. Αυτή είναι η κατάντια μας σήμερα, για να συμπληρώσω κι εγώ λίγα από όσα πολύ ορθά αναφέρετε στο κείμενό σας. Τέτοια κουλτούρα υψηλής κοινωνίας μονάχα στη διδακτική σειρά της Μαντάμ Σουσούς απολαμβάναμε! Δυστυχώς γεμίσαμε από τέτοιες φιγούρες στις Βιβλιοθήκες και έπρεπε να έρθει το FB χρηματοδοτούμενο από έναν Εφοπλιστή, να μας υποδείξει όσα έπρεπε η αγάπη μας για προσφορά από χρόνια να έχει πράξει. Και το λυπηρό είναι ότι ακόμη και υπάλληλοι μόνιμοι, βιβλιοθηκονόμοι, τρώγονται και μεταξύ τους μέσα στις Βιβλιοθήκες. Ο θάνατός σου η ζωή μου. Τέτοιοι που είμαστε, τέτοια μας αξίζουν!

librarian είπε...

Καλημέρα Θεόφιλε και σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και για το σχόλιό σου.
Είσαι φοιτητής βιβλιοθηκονομίας;
Από όσο βλέπω στις προκηρύξεις οι ΠΕ από τους ΤΕ δεν έχουν μεγάλη διαφορά, ούτε μισθολογικά, ούτε διαφορετικές θέσεις εργασίας προκηρύσσονται. Ίσα ίσα που οι προκηρύξεις των τελευταίων ετών ζητούν βιβλιοθηκονόμους ανεξαρτήτως ΤΕ ή ΠΕ.
Στο Ιόνιο πράγματι κάναμε πολλά μαθήματα θεωρητικά και διοίκησης ενώ στα ΤΕΙ από όσο γνωρίζω κάνετε περισσότερο τεχνικά μαθήματα (π.χ. καταλογογράφηση). Δεν ξέρω αν υπάρχει κάποια κόντρα μεταξύ ΤΕ και ΠΕ, δεν έχει πάρει κάτι το αφτί μου.
Εχθροί γενικά δεν υπάρχουν, μόνο κυβερνήσεις δίχως πολιτική βιβλίου και βιβλιοθηκών.

Bookitocat είπε...

Και κάπου εδώ μπαίνω εγώ και γελάω, όχι επειδή είμαι χαζή αλλά επειδή μια τέτοια κατάσταση παρουσιάζω στους συμφοιτητες μου και με κοιτάζουν σαν να είμαι εξωγήινη. "Μα οι καθηγητές λένε ότι θα βρουμε δουλειά". Ας κάνουν καμία βόλτα σε αυτό το Blog (hehehe see what I did there) ΝΑ δουν με τα μάτια τους ότι όλη η κατάσταση δεν είναι συννεφακια και ουράνια τόξα