Ποτέ δεν είχα φανταστεί ότι η προσχολική αγωγή και συγκεκριμένα η βρεφοκομική αγωγή μπορεί να είναι τόσο απαιτητική επιστήμη. Πέρα από το γνωστικό κομμάτι που βασίζεται στις ακαδημαϊκές σπουδές, απαιτεί αρκετή φαντασία αλλά και δημιουργικότητα από τον παιδαγωγό. Φυσικά είναι απαραίτητη μια συνεχή ενασχόληση και αναζήτηση νέων δεδομένων καθώς είναι μια επιστήμη που εξελίσσεται και ακολουθεί τις νέες τάσεις και τις νέες ανάγκες του παιδιού που δημιουργούνται από ένα διαρκώς εξελισσόμενο περιβάλλον. Πραγματικά σήμερα βλέπω πόσο δημιουργικό είναι αυτό το επάγγελμα και ζηλεύω όσους επέλεξαν να σπουδάσουν μια τόσο όμορφη επιστήμη που σε αντίθεση με εμάς τους βιβλιοθηκονόμους βρίσκει ανταπόκριση στην αγορά εργασίας λόγω των αυξημένων αναγκών. Είναι μια τόσο δημιουργική εργασία και τόσο στενά συνδεδεμένη με τη φαντασία και την οξυδέρκεια του ατόμου που δεν έχουν τέλος όσα μπορεί να κάνει κανείς καθώς εργάζεται με πολύ μικρά παιδιά.
Αναζητώντας συνεχώς ιδέες, έχω πέσει πάνω σε ανθρώπους που πραγματικά δημιουργούν φανταστικά πράγματα και δεν αναφέρομαι στους συγγραφείς. Κάποιοι βιοπορίζονται από τη δημιουργία εργαλείων δημιουργικής απασχόλησης και πραγματικά τους αξίζουν συγχαρητήρια. Όμως είναι απαραίτητο όλοι εμείς να αγκαλιάσουμε τις προσπάθείες τους. Αναφέρομαι σίγουρα σε εκείνους που δημιουργούν όμορφα και καλαίσθητα παιχνίδια, όπως ξύλινα παιχνίδια, ξύλινες κατασκευές, μοντεσσοριανά παιχνίδια, παιχνίδια και κάρτες ζωγραφισμένες στο χέρι, κούκλες ραμμένες σε ραπτομηχανή και τόσα άλλα. Κάποιους από αυτούς τους είχα αναφέρει σε προηγούμενη ανάρτηση εδώ. Θα συνεχίσω στο μέλλον να προβάλω τη δουλειά τους σε όσους ψάχνουν τέτοια προϊόντα για τα παιδιά τους.
Σήμερα θα αναφερθώ σε έναν εκπαιδευτικό χώρο που παρακολουθώ μέσω instagram, ο οποίος φαίνεται να κάνει σπουδαία πράγματα σε μικρά παιδιά και ζηλεύω ιδιαίτερα όσους έχουν την ευκαιρία να τον γνωρίσουν από κοντά, μια διαδικτυακή γεύση μπορείτε να πάρετε από την ιστοσελίδα του. Οι άνθρωποι εκεί εκτός από τη δια ζώσης εκπαίδευση έχουν σκεφτεί και προωθούν υλικό με τον τίτλο The key creative box το οποίο περιέχει δραστηριότητες για τις ηλικιακές ομάδες 2-3 ετών, 4-6 ετών και 7-10 ετών. Το τελευταίο κουτί είναι εμπνευσμένο από την Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων και περιλαμβάνει 15 εκπαιδευτικές δραστηριότητες φτιαγμένες από απλά υλικά. Διπλή χαρά αφού το υλικό είναι εμπνευσμένο από βιβλίο.
Πρώτα από όλα προσπάθησα να εντοπίσω εκείνη την έκδοση της Αλίκης που θα είναι κατάλληλη για την ηλικία της Μαργαρίτας και, αφού παρήγγειλα όλες τις παραλλαγές της ιστορίας που κυκλοφορούν στα ελληνικά, με δυσκολία αποφάσισα να πάρω την έκδοση του εκδοτικού οίκου Μίνωας, περισσότερο γιατί η εικονογράφηση ήταν ίδια με την ταινία της Disney του 1951. Κι εγώ όταν σκέφτομαι την Αλίκη από αυτό το βιβλίο σκέφτομαι αυτό το ξανθό κοριτσάκι με το μπλε φόρεμα κι ας μην έχει καμία σχέση με την πραγματική εικονογράφηση στο πρωτότυπο βιβλίο του Λούις Κάρολ.
Έτσι λοιπόν, αφού ταξιδέψαμε στο φανταστικό και εντελώς παράξενο κόσμο της Αλίκης του Λούις Κάρολ (που δύσκολα περιγράφει κανείς σε ένα 2χρονο διαβαστερό παιδί) ανοίξαμε το μαγικό κουτί με τις ιδέες και απασχοληθήκαμε δημιουργικά. Ενώσαμε παζλ, ακούσαμε μουσική, φτιάξαμε κεκάκια και βρήκαμε δραστηριότητες για τώρα αλλά και για λίγο αργότερα. Πραγματικά εντυπωσιάζομαι συνεχώς από όλες αυτές τις ιδέες που κυκλοφορούν εκεί έξω από εσάς.
Υ.Γ. Στην πρώτη φωτογραφία βλέπετε ένα πολύ ιδιαίτερο παιχνίδι, ένα χειροποίητο ξύλινο γεωπίνακα που φτιάχνει η Busy monkey κι εδώ μπορείτε να μάθετε για τα οφέλη του. Στη δεύτερη φωτογραφία φαίνεται μια δραστηριότητα με μακαρόνια λεπτά που καρφιτσώνονται σε ένα κομμάτι πλαστελίνης και χρωματισμένα με χρώματα ζαχαροπλαστικής κοφτά μακαρονάκια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου