Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2021

Ξύλινα παιχνίδια δια χειρός δημιουργικών μαμάδων

Τα χειροποίητα αντικείμενα είναι μεγάλη μου αγάπη πόσο μάλλον όταν αυτά προέρχονται από μαμάδες που εργάζονται από το σπίτι και αφορούν παιχνίδια για τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών. Τα κοινωνικά δίκτυα έδωσαν την ευκαιρία σε ανθρώπους που δημιουργούν να προωθήσουν το προϊόν τους και σε εμάς τους καταναλωτές να εντοπίσουμε εκείνους που δημιουργούν ξεχωριστά χειροποίητα αντικείμενα με ιδιαίτερο μεράκι και όρεξη.

Θεωρώ ότι το ξύλινο παιχνίδι ξεπερνάει σε ποιότητα οποιοδήποτε πλαστικό καθώς είναι περισσότερο φιλικό προς το περιβάλλον, είναι πιο καλαίσθητο και επιπλέον όταν είναι χειροποίητο είναι μοναδικό. Επίσης, ακόμη κι όταν το παιδί πάψει να παίζει μαζί του ή το ξεπεράσει ηλικιακά μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως διακοσμητικό, τόσο όμορφα είναι.

Θα αναφερθώ σε τρεις μαμάδες που γνώρισα μέσω του Facebook, είδα τη δουλειά τους και αποφάσισα να φτιάξω κάποια παιχνίδια για τη Μαργαρίτα που τώρα πλησιάζει τα δύο της χρόνια. 


Ξεκινάω από ένα πολύ ιδιαίτερο παιχνίδι που παρέλαβα μόλις εχτές από τη μαμά Πατρικία η οποία ασχολείται με τη μοντεσσοριανή φιλοσοφία. Πρόκειται για μια πανέμορφη δραστηριότητα εκμάθησης χρωμάτων και εξάσκησης της λεπτής κινητικότητας. Αποτελείται από έναν δίσκο, που σύμφωνα με το μοντεσσοριανό σύστημα με αυτόν τον τρόπο δίνονται οι δραστηριότητες στα παιδιά, από ξύλινα πιόνια διαφόρων χρωμάτων που τοποθετούνται στο αντίστοιχο χρώματος ξύλινο δακτυλίδι κι όλα μαζί τοποθετούνται στο αντίστοιχο χρώμα του τροχού. Το σετ περιλαμβάνει και μια ξύλινη τσιμπίδα την οποία όμως η Μαργαρίτα την είδε πρώτη φορά και δεν μπορεί ακόμη να χρησιμοποιήσει. Η γλυκιά αυτή μαμά φτιάχνει κι άλλες πολύ ιδιαίτερες δραστηριότητες και μπορείτε να τις βρείτε στη σελίδα της στο Facebook Εκπαιδευτικά παιχνίδια και Montessori.


Όταν ήταν 15 μηνών απέκτησε αυτόν τον υπέροχο ξύλινο κύβο δραστηριοτήτων που ήταν νομίζω ό,τι πιο πετυχημένο έχω αγοράσει. Στην κάθε του πλευρά μπορεί να τοποθετηθεί ένα αντικείμενο από μια λίστα που μου έστειλε η κοπέλα που τα φτιάχνει. Καθημερινά αντικείμενα όπως φερμουάρ, σύρτης, διακόπτης, φωτάκι ποδηλάτου, λουκέτο κλπ. είναι, τελικά, τα καλύτερα παιχνίδια για να απασχολούν τα παιδιά. Επέλεξα κάποια αλλά νομίζω ό,τι και να είχα επιλέξει θα ήταν το ίδιο πετυχημένο. Αυτός ο κύβος υπήρχε κρεμασμένος στο καρότσι και με βοήθησε να την απασχολώ σε κάθε ουρά τράπεζας και σούπερ μάρκετ που έπρεπε υπομονετικά να περιμένουμε. Πριν δύο μήνες κατάφερε να βάλει το κλειδί στο λουκέτο. Ακόμη και σήμερα απασχολείται μαζί του με μεγάλη χαρά. Η πολύ εξυπηρετική κοπέλα που τα φτιάχνει δημιουργεί επίσης busy boards που πάνω σε ένα ξύλινο πίνακα τοποθετούνται επίσης πολλά χρηστικά αντικείμενα με τα οποία το παιδί παίζει και μαθαίνει, την βρίσκετε στο Facebook με το όνομα Busy monkey.


Για το τέλος άφησα μια κατηγορία παιχνιδιών που έχει μεγάλη ζήτηση εξαιτίας της πέρασης που έχει στα μικρά παιδιά, λέγονται quiet book και πραγματικά είναι ένας ολόκληρος κόσμος καθώς μπορούν να συνδυαστούν πολλές δραστηριότητες σε ένα μόνο αντικείμενο. Στο YouTube μπορεί να βρει κάποιος άπειρα παραδείγματα από τις δραστηριότητες που μπορεί να ενσωματώσει. Στην ουσία φτιάχνεται από τσόχα και μπορεί να περιέχει δραστηριότητες εκμάθησης χρωμάτων, γραμμάτων ή αριθμών, δραστηριότητες λεπτής κινητικότητας, όπως να περάσεις ένα αντικείμενο μέσα από μια μικρή τρύπα, φερμουάρ, κουμπιά, κουρτίνες για κούκου τσα και άλλα πολλά. Μετά από πολύ μεγάλη έρευνα βρήκα τι θέλω να περιέχει το δικό μου quiet book και εντόπισα αυτήν την πολύ γλυκιά κοπέλα που μου έφτιαξε το δικό μου, ενώ η συγκεκριμένη κοπέλα φτιάχνει και υφασμάτινους κύβους δραστηριοτήτων που είναι κατάλληλοι για πολύ μικρά παιδιά. Την βρίσκετε στο Facebook με το όνομα Eager Chick Early Learning.

Ελπίζω να εντοπίσω και άλλα άτομα που δημιουργούν τόσο όμορφες ιδέες κατάλληλες για τα παιδιά μας ή για τα παιδιά των φίλων μας και να σας τα παρουσιάσω σε άλλη ανάρτηση. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: