Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2021

Μαμά κοίτα, Ερμής

Τι είναι το βιβλίο; Το βιβλίο είναι ό,τι σου αφήνει όταν δεν το κρατάς πια στα χέρια σου. Ακόμη και τα παιδικά βιβλία, αυτό είναι, αυτό που μένει μέσα μας. Το βιβλίο το διαβάζεις κάπου ήσυχα, σε απορροφά πολύ (γι' αυτό καλύτερα εκείνη την ώρα να μην κάνεις κι άλλες ιδιαίτερα σοβαρές δουλειές) και μετά το βάζεις στο ράφι και φεύγεις κι αυτό έχει την τάση να σε ακολουθεί. Όσο πιο καλό τόσο για πιο πολύ χρόνο σε ακολουθεί. 

Τα παιδικά βιβλία έχουν το πλεονέκτημα να μπορούν να διαβαστούν ξανά και ξανά. Εμείς οι ενήλικες κάθε φορά που τα διαβάζουμε λίγο έως καθόλου θα έχουμε αλλάξει, αλλά ένα νήπιο που αλλάζει, μακραίνει, κατακτά και βλέπει μακρύτερα μέρα με τη μέρα η κάθε ανάγνωση του προσφέρει και κάτι άλλο, το πάει λίγο παραπέρα. Γι' αυτό από όλα τα χιλιάδες βιβλία που έχω αγοράσει στη ζωή μου, νομίζω ότι αυτά που αγοράζω για τη Μαργαρίτα είναι εκείνα που αξίζουν περισσότερο. Τα παιδικά βιβλία αξίζουν το κάθε ευρώ που δίνω γι' αυτά. 

Δεν ξέρω για ποιο παιδικό βιβλίο να πρωτογράψω εδώ. Επιλέγω να γράψω για εκείνα που η Μαργαρίτα τα θυμήθηκε με μια αφορμή.

Το βιβλίο "Φίλοι με ένα αστέρι" της γλυκήτατης Αγγλίδας συγγραφέας Hay Sam το θυμήθηκε ένα μεσημέρι στο πάρκο όταν κι εκείνη συνάντησε ένα αστέρι. 

Το βιβλίο αναφέρεται σε δύο αδέρφια και μάλιστα αφηγήτρια είναι η μεγάλη αδερφή που μιλάει για όσα συνέβησαν στον μικρό της αδερφό τον Ερμή. Ο Ερμής, όπως κάθε μικρό παιδί, του αρέσει να μαζεύει θησαυρούς. Η Μαργαρίτα τους μαζεύει και τους βάζει στην τσέπη της. Μια μέρα βρίσκει ένα πολύ ξεχωριστό θησαυρό, ένα αστέρι. Αν και δεν ανήκει σε κανέναν δεν μπορεί να το κρατήσει πρέπει να το επιστρέψει στον ουρανό. 


Πολλά βιβλία αναφέρονται σε αστέρια που πέφτουν και φεγγάρια. Αλλά η αλήθεια είναι όταν στην ιστορία υπάρχουν παιδιά που αφηγούνται και δρουν τότε αυτές οι ιστορίες αποτυπώνονται καλύτερα στο μυαλό των μικρών παιδιών. 

Γιατί παρόλο που έχουμε διαβάσει πολλές ιστορίες με αστέρια όταν είδε το αστέρι τον μικρό Ερμή θυμήθηκε.


Hay, Sam (2019). Φίλοι με ένα αστέρι, εκδόσεις Βιβλιοσκόπιο. 

Ιστορία κατάλληλη για να διαβάζεται ξανά και ξανά σε παιδιά από 2 χρονών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: