Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021

Βιβλία με χοντρές σελίδες για μικρά χεράκια


Κυκλοφορούν χιλιάδες βιβλία για πολύ μικρά παιδιά, δηλαδή από 0 μηνών, και συνήθως το βιβλίο είναι το καλύτερο παιχνίδι. Αλλά δεν θα ήθελα να μιλήσω για τα βιβλία που είναι περισσότερο παιχνίδια, με συρόμενα μέρη, παράθυρα που ανοιγοκλείνουν και πράγματα που πετάγονται. Ακόμη και ένα βιβλιοπωλείο της γειτονιάς είμαι σίγουρη ότι διαθέτει μερικά εκατοντάδες. Θα ήθελα περισσότερο να αναφερθώ σε εκείνα που μοιάζουν περισσότερο με βιβλίο, έχουν μικρή
 ιστορία και αρκετή εικόνα. Είναι κατάλληλα για πολύ μωρά καθώς μπορείτε να βλέπετε για αρχή την εικονογράφηση αλλά και για παιδιά 3 με 4 χρονών που αρχίζουν να εξοικειώνονται με το άκουσμα ιστορίας, ίσως και για μεγαλύτερα παιδιά. 

Οι χοντρές σελίδες έχουν το πλεονέκτημα να σκίζονται δύσκολα οπότε μπορούμε να τα δίνουμε στο παιδί να τα περιεργάζεται μόνο του. Βέβαια δεν γλυτώνουν από το μάσημα αλλά σίγουρα δεν μπορούν να καταστραφούν ολοσχερώς. Νομίζω ότι δεν κυκλοφορούν σε τόση μεγάλη ποικιλία όσο εκείνα που μοιάζουν με παιχνίδια. Γι' αυτό συγκέντρωσα όλα όσα έχω καταφέρει να βρω και να μας αρέσουν, σε μια ανάρτηση.


Από τα πιο αγαπημένα μας είναι τα βιβλία του Chris Haughton. Το Χάθηκα! έχει ήρωα μια μικρή κουκουβάγια που χάνει τη μαμά της και τα ζώα του δάσους προσπαθούν να τη βοηθήσουν να τη βρει. Το έχουμε από 2 μηνών, όμως γύρω στους 14 μήνες όταν η μικρή κουκουβάγια έβρισκε τελικά τη μαμά της, η δική μου μικρή έσκαγε χαμόγελο χαράς και επιτέλους πρώτη φορά κατάλαβα ότι καταλάβαινε την ιστορία που τόσες φορές είχαμε διαβάσει. 

Υπέροχο βιβλίο, από τα πιο αγαπημένα μας. 

Καθώς, λοιπόν, αγαπήσαμε τόσο αυτό το βιβλίο, αναζητήσαμε κι άλλα του ίδιου συγγραφέα. Στο ίδιο στυλ με χοντρές σελίδες είναι και το Ωχ όχι, Τζωρτζ! Οι εκδόσεις Κόκκινο που εκδίδουν τα βιβλία του εξαιρετικού αυτού συγγραφέα, είναι ένας μικρός εκδοτικός οίκος που εδρεύει στην Καλαμάτα που αν και παρά πολύ συμπαθητικός, προτιμά να εκδίδει νέους τίτλους από το να επανεκδίδει βιβλία τόσο επιτυχημένα. Συνεπώς, δεν κατάφερα να βρω την ελληνική έκδοση (ούτε έλαβα απάντηση στην ερώτηση αν έχουν σκοπό να το επανεκδώσουν) κι έτσι πήρα την αγγλική. Εξάλλου το κείμενο σε αυτά τα βιβλία είναι τόσο μικρό που και καθόλου αγγλικά να μην ξέρει κάποιος θα καταλάβει τι λέει. Επίσης, μερικές φορές τυχαίνει η αγγλική έκδοση να είναι πιο οικονομική από την ελληνική. Σημειώστε ότι τα βιβλία αυτού του συγγραφέα έχουν εξαιρετική εικονογράφηση, λιτή και όμορφη που δεν κουράζει το μάτι.



Το ίδιο αγαπημένο ανάγνωσμα είναι και τα 10 κίτρινα παπάκια του Eric Carle καθώς και τα υπόλοιπα βιβλία αυτού του συγγραφέα είναι εγγύηση και έχουν μεγαλώσει γενιές παιδιών. Το πιο γνωστό είναι Μια πολύ πεινασμένη κάμπια που έχουμε σε έκδοση με λεπτές σελίδες αν και νομίζω κυκλοφορεί και με χοντρές σελίδες. Η Κατσούφα πασχαλίτσα έχει πολύ πρωτότυπη εικονογράφηση καθώς κάθε σελίδα έχει ένα ζώο, όσο πιο μεγάλο το ζώο τόσο πιο μεγάλη η σελίδα και η γραμματοσειρά του συνοδευτικού κειμένου, όμως όλα τα ζώα είναι πολύ μικρά για την πασχαλίτσα που ψάχνει ένα ζωάκι στο μέγεθος της για να τσακωθεί. Το συγκεκριμένο είναι για μεγαλύτερης ηλικίας παιδιά καθώς βοηθάει και στην εκμάθηση της ώρας, αλλά βλέπουμε ευχάριστα την υπέροχη εικονογράφηση του. Είναι βέβαια πολύ ιδιαίτερη η εικονογράφηση των βιβλίων του Carle, μπορείτε να τη δείτε να ζωντανεύει σε εξαιρετικά animation που υπάρχουν στο YouTube. 


Ο Νόι ήταν το πρώτο όνομα χάρτινου ήρωα που είπε το μικρό στοματάκι της Μαργαρίτας κάπου στους 16 μήνες της. Ο Νόι περνά το χρόνο του μόνος του σε ένα σπίτι δίπλα στη θάλασσα. Έχει για συντροφιά έξι γάτες, τις οποίες πάντα αναζητούμε στην κάθε σελίδα, μέχρι που μια μέρα βρίσκει μια φάλαινα. Υπάρχουν κι άλλα βιβλία με τον Νόι αλλά σαν το πρώτο που διαβάζεις δεν έχει.



Η σειρά με τον ήρωα Μπόντο, τον χαριτωμένο αυτόν αρκουδάκο, δεν έχει τίποτα το ιδιαίτερο αλλά της μικρής μου της αρέσει πάρα πολύ και ζητάει να τα βλέπουμε. Νομίζω είναι εξαντλημένα αλλά οπότε βρω κάποιο το παίρνω γιατί σίγουρα θα της αρέσει. Ειδικά εκείνο στο οποίο ο Μπόντο πάει στο νηπιαγωγείο, ήταν αυτό που με βοήθησε να της εξηγήσω ότι θα πάει κι εκείνη στο σχολείο. Όλο το καλοκαίρι το βλέπαμε και το συζητούσαμε, οπότε το Σεπτέμβριο που ήταν 18 μηνών πήγε στον παιδικό σταθμό σαν έτοιμη να πάει. Μπορεί να το χρωστάω στον Μπόντο, μπορεί να ήταν και τυχαίο.


Το Θα σ' αγαπώ ό,τι κι αν γίνει, το αγόρασα πρόσφατα από περιέργεια γιατί έχω διαβάσει τα καλύτερα από πολλούς γονείς, βιβλιόφιλους και μη. Δεν με ξετρέλανε. Δεν καταλαβαίνω γιατί τόσος ντόρος. Σε περίπτωση όμως που θέλετε να το πάρετε προτιμήστε αυτήν την έκδοση με τις χοντρές σελίδες γιατί η άλλη με το μπλε εξώφυλλο και τις λεπτές σελίδες αναφέρεται στον θάνατο. Αν πεθάνεις θα μ' αγαπάς; Σίγουρα δεν είναι αυτή κουβέντα για παιδιά 0-3 ετών αλλά δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι είναι για μεγαλύτερα. Αν θέλουμε να μιλήσουμε για τον θάνατο σίγουρα αυτή η ερώτηση δεν είναι αφορμή και σίγουρα όταν πεθαίνουμε δεν αγαπάμε. Και οι δύο εκδόσεις έχουν ελάχιστο κείμενο, οπότε συνεχίζω να αδυνατώ να καταλάβω σε τι ηλικία απευθύνεται η άλλη έκδοση.


Για το τέλος άφησα αυτήν την έκδοση. Δέκα μικρές πριγκίπισσες και πειρατές στην πιο αγορίστικη εκδοχή. Εννοείται πως απεχθάνομαι βιβλία με πριγκίπισσες, κορίτσια που θέλουν να ερωτευτούν και να παντρευτούν και πόσο μάλλον βιβλία που απευθύνονται ξεχωριστά σε αγόρια και κορίτσια. Όμως αυτό το βιβλίο το έχουμε από 2 μηνών και για κάποιον λόγο το έχω αγαπήσει. Είναι που κάθε σελίδα έχει πολύ πληροφορία και σου επιτρέπει να αφηγηθείς και άλλες ιστορίες, είναι γιατί είναι συνδυασμός κλασικών παραμυθιών. Δεν ξέρω, πάντως ακόμη το έχω και ακόμη το διαβάζουμε με ιδιαίτερη ευχαρίστηση. Πάντα έλεγα ότι θα πάρω και τους πειρατές αλλά ακόμη δεν το έχω κάνει.

Αυτά είναι τα βιβλία με ιστορίες με χοντρές σελίδες που δύσκολα μπορεί να καταστρέψει ένα μικρό παιδί. Σε περίπτωση που έχετε κάποιο αγαπημένο που υπάγεται σε αυτήν την κατηγορία, αφήστε σχόλιο.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: