Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024

Ένα μουσείο εξολοκλήρου για παιδιά

Με αφορμή το βιβλίο Το δικό μου μουσείο που παρουσιάζει στα παιδιά, ακόμη και προσχολικής ηλικίας, με απλό τρόπο διάφορα είδη μουσείων, η σκέψη μου οδηγείται σε ένα από τα πιο υπέροχα μουσεία για παιδιά που υπάρχουν στην Ελλάδα, φυσικά στην Αθήνα. Πρόκειται για ένα μουσείου που δεν είναι ακριβώς μουσείο, αλλά έχει ενδιαφέρον που του έχει δοθεί αυτός ο τίτλος, το οποίο απευθύνεται αποκλειστικά στο παιδί. Είναι ένα μουσείο με στόχο να καλύψει τις ανάγκες του παιδιού τόσο για παιχνίδι όσο για μάθηση. Το παιδί κινείται ελεύθερα και μπορεί να επεξεργαστεί ό,τι του κάνει εντύπωση.

Πρόκειται για το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο που από το 2017 στεγάζεται στο Ωδείο Αθηνών που βρίσκεται στη στάση του μετρό Ευαγγελισμός. Λειτουργεί μόνο τα απογεύματα της Παρασκευής και τα Σαββατοκύριακα. Η επίσκεψη γίνεται κατόπιν ραντεβού με αποτέλεσμα κατά την προγραμματισμένη επίσκεψη να βρίσκονται στο χώρο ελάχιστα παιδιά αποφεύγοντας το συνωστισμό και την οχλαγωγία.

Το παιδί μέσω της βιωματικής μάθησης έχει τη δυνατότητα να παίξει ελεύθερα στις διάφορες γωνιές του μουσείου αλλά υπάρχουν δραστηριότητες που μπορεί να πραγματοποιήσει σε συνεργασία με το γονιό, καθώς σε κάθε γωνιά υπάρχουν πληροφορίες που ενθαρρύνουν τη μάθηση. Υπάρχει ειδικός χώρος για παιδιά από 0 έως 3 ετών κι όλος ο υπόλοιπος χώρος είναι για τις υπόλοιπες ηλικίες, θεωρώ κατάλληλος για παιδιά από 4 ετών κι όλων των τάξεων του δημοτικού. 

Υπάρχει χώρος με κουζινικά, αληθινά εργαλεία που υπάρχουν στις κουζίνες αλλά και παιδικά. Στο χώρο της κουζίνας βρίσκεται όλη η ιστορία της εταιρείας Παπαδοπούλου που η δημιουργία και η εξέλιξη αυτής της ελληνικής επιχείρησης είναι από μόνη της σαν παραμύθι. Στον πάνω όροφο υπάρχουν δραστηριότητες σχετικές με σχήματα, μαθηματικά και γεωμετρία.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ο χώρος του σούπερ μάρκετ, πρόκειται για μια απομίμηση ενός αληθινού σούπερ μάρκετ στο μέγεθος ενός παιδιού με αληθοφανή προϊόντα. Το παιδί μπορεί να ψωνίσει, να ζυγίσει τα προϊόντα, να κάνει τον ψαρά, τον κρεοπώλη, τον ταμία. Υπάρχει χώρος σχετικός με τη διατροφή και την ανατομία. Μια ολόκληρη αίθουσα είναι αφιερωμένη στα ελληνικά γράμματα. Κάθε γράμμα συνδέεται με μια λέξη και η λέξη συνδέεται με ένα αντικείμενο. Το παιδί ενθαρρύνεται να βρει ένα αντικείμενο που το κάνει εντύπωση μέσα από ένα κουτί με διάφορα μικροαντικείμενα, να φτιάξει μια ζωγραφιά και να γράψει το πρώτο γράμμα από το οποίο ξεκινά το αντικείμενο. Η Μαργαρίτα βρήκε ένα μικρό ψεύτικο λουλούδι, ζωγράφισε λουλούδια και έγραψε το γράμμα Λ. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ότι σε κάθε χώρο υπάρχουν και ορισμένα βιβλία που συνδέονται με το υλικό, όπως παιδικά βιβλία μαγειρικής στο χώρο με τα κουζινικά.


Νομίζω δεν έχω επισκεφθεί ξανά κάτι τόσο ενδιαφέρον όσο το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο, αν έμενα στην Αθήνα θα ήταν ένα μέρος που θα επισκεπτόμουν ξανά και ξανά γιατί πραγματικά δεν φτάνει μια επίσκεψη για να γνωρίσει κάποιος το χώρο. Αν είστε στην Αθήνα και δεν έχετε επισκεφθεί αυτό το μέρος πρέπει να το προγραμματίσετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: