Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2022

Ο κόσμος μας


Η αγάπη μου για τα βιβλία που τα τελευταία χρόνια επικεντρώθηκε στο παιδικό βιβλίο εξαιτίας της κόρης μου, περνάει σταδιακά και σε εκείνη. Σε λίγους μήνες η Μαργαρίτα μου γίνεται 4 χρονών και ακούει τη μεγαλόφωνη ανάγνωση από τότε που ήταν ασφαλής στο μαγικό περιβάλλον του σάκου της. Πλέον με μεγάλη χαρά βλέπω να κατεβάζει ακόμα και από τα πιο ψηλά ράφια τα βιβλία της και να κοιτάει τις εικόνες ή να κάνει πως διαβάζει τις λέξεις.

Η Μαργαρίτα έχει στη διάθεσή της εκατοντάδες βιβλία από την παιδική της βιβλιοθήκη που έχουμε χτίσει αυτά τα χρόνια και χιλιάδες βιβλία από τη δημόσια δανειστική βιβλιοθήκη που την επισκεπτόμαστε συστιματικά μηνιαίως. Στις επισκέψεις μας στη βιβλιοθήκη πάντα διαβάζουμε εκεί μερικά βιβλία που εκείνη επιθυμεί και δανειζόμαστε τα δύο που μας επιτρέπουν. Συνήθως, κάποιο διαλέγει εκείνη και κάποιο εγώ. Πολλές φορές θέλει να ξαναπάρει ένα βιβλίο που είχαμε δανειστεί παλαιότερα και της άρεσε πολύ, όπως το βιβλίο του Drew Daywalt "Η μέρα που τα κραγιόνια τα παράτησαν". 

Διαβάζουμε ακόμη βιβλία που είναι για πιο μωρά με χοντρές σελίδες και λίγο κείμενο, κάποια μπορείτε να βρείτε στην ανάρτηση Βιβλία με χοντρές σελίδες για μικρά χεράκια αλλά σίγουρα διαβάζουμε βιβλία με αρκετό κείμενο για μεγαλύτερα παιδιά που πάντα το προσαρμόζω ανάλογα με την υπομονή και την όρεξη που έχει την κάθε στιγμή. Δεν υπάρχει μέρα από τη ζωή της που να μην έχουμε δει κάποιο βιβλίο πριν κοιμηθεί ή οποιαδήποτε άλλη στιγμή της ημέρας. Κάποια από τα βιβλία της τα έχουμε διαβάσει μερικές εκατοντάδες φορές. Όμως, τυχαίνει να αγοράζω βιβλία που τελικά δεν μου άρεσαν ή δεν της άρεσαν ή τα βαρεθήκαμε γρήγορα. Αυτά τα βιβλία τα μεταπουλώ προκειμένου να αποσβέσω χρήματα για την αγορά άλλων. 

Στο αγαπημένο Metabook μπορείτε να δείτε τα βιβλία που διαθέτω προς πώληση στο προφίλ μου πατώντας εδώ

Αγαπώ το μεταχειρισμένο βιβλίο, όπως είχα περιγράψει από την πρώτη ανάρτηση σε τούτου εδώ του μπλογκ το μακρινό 2008 με τίτλο Κάπου στην Ιπποκράτους. Συνεπώς, χρησιμοποιώ πολύ το μεταχειρισμένο βιβλίο καθώς δεν παύω να πιστεύω ότι το βιβλίο είναι πολύ ακριβό ή εγώ παραμένω φτωχή και ότι τα βιβλία είναι για να αλλάζουν χέρια και να διαβάζονται από πολλούς. Κι αυτό είναι που θα το κάνει πάντα να ξεχωρίζει από το ηλεκτρονικό βιβλίο, η μοναδικότητα του εντύπου, το βιβλίο ως αντικείμενο.

Όμως, σήμερα θέλω να μιλήσω για ένα πολύ αγαπημένο της βιβλίο. Ίσως είναι το βιβλίο που μου έχει ζητήσει να της διαβάσω τις πιο πολλές φορές, σχεδόν το ξέρω απ' έξω. Κι είναι πράγματι ένα πολύ ιδιαίτερο βιβλίο του πολύ αγαπητού από χιλιάδες παιδιά Ιρλανδού συγγραφέα και εικονογράφου Oliver Jeffers με τίτλο "Βρισκόμαστε εδώ: σημειώσεις για τη ζωή στον πλανήτη γη". Στα ελληνικά εκδόθηκε πρώτη φορά το 2018 από τις εκδόσεις Ίκαρος και είναι νομίζω ένα από τα καλύτερα βιβλία του συγγραφέα και ένα βιβλίο που αξίζει να βρίσκεται σε κάθε παιδική βιβλιοθήκη. 


Το βιβλίο αυτό γράφτηκε για να αφιερωθεί στο γιο του. Περιέχει όλα όσα θεωρεί ο συγγραφέας ότι θα πρέπει να ξέρει ο γιος του για αρχή. Αν και το έγραψε και του το αφιέρωσε όταν ήταν δύο μηνών, φυσικά δεν είναι ένα βιβλίο για τόσο μωρά, αλλά κάλλιστα μπορεί να διαβαστεί σε μωρά που αρχίζουν να συνειδητοποιούν. Η Μαργαρίτα το έχει από 2 χρονών και είμαι ευτυχής που το αγόρασα για εκείνη και τελικά έχει γίνει το πιο αγαπημένο της. 

Ξεκινάει δείχνοντας το σύμπαν και το ηλιακό μας σύστημα και σταδιακά επικεντρώνεται στον πλανήτη όπου ζούμε. Δείχνει τα βασικά μέρη του πλανήτη (στεριά και θάλασσα) και ό,τι υπάρχει πάνω και μέσα σε αυτά. Αναφέρεται στον έμβιο κόσμο και εστιάζει στον άνθρωπο και στη διαφορετικότητά του καθενός μας. Αναφέρεται σε αντιθέσεις νύχτα-μέρα, σκοτάδι-φως, κοιμισμένος-ξύπνιος, πόλη-φύση, ησυχία-φασαρία, αργά-γρήγορα και καταλήγει σε εκείνα που ακόμη οι άνθρωποι δεν έχουν καταφέρει και τα αφηνούμε για να τα βρουν και να τα καταφέρουν οι επόμενες γενιές. 

Είναι πράγματι οι βασικές γνώσεις που οφείλουν να αναφερθούν σε ένα λιλιπούτειο ανθρωπάκι: παιδί μου, σε αυτόν τον κόσμο ανήκεις, προσπάθησε να γίνει καλύτερος όχι χειρότερος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: