Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2022

Για έναν αγαπημένο ζωγράφο


Ένα ακόμη υπέροχο παιδικό βιβλίο τέχνης βρίσκεται στη βιβλιοθήκη μας και νομίζω δεν πρέπει να λείπει από καμία βρεφική/ νηπιακή/ παιδική βιβλιοθήκη. Είναι ένα βιβλίο γεμάτο χρώματα εμπνευσμένο από τη ζωή και την τέχνη του Γάλλου ζωγράφου Ανρί Ματίς.

Μάλλον η απλότητα και τα χαρούμενα και ζωντανά χρώματα που χαρακτηρίζουν τα έργα του Ματίς είναι αυτό που εμπνέει χιλιάδες εκπαιδευτικούς να εντάξουν τους πίνακες του στην τάξη και στις εικαστικές δραστηριότητες. Το πασίγνωστο κολάζ με τον τίτλο "Το σαλιγκάρι" έχει αναπαραχθεί από μικρούς μαθητές πιο πολύ από οποιαδήποτε άλλο έργο τέχνης παγκοσμίως. 


Αυτός ο πίνακας του Ματίς ζωντανεύει μέσω του βιβλίου "Ματίς: η μαγική διαδρομή". Το χρωματιστό σαλιγκάρι ονομάζεται Ματίς και του αρέσει να ζωγραφίζει μακριά από τα φώτα της ημέρας και της δημοσιότητας. Κάνεις δεν παρατηρεί τις υπέροχες ζωγραφιές του. Μέχρι που ένα παιδί ανακαλύπτει το σαλιγκάρι-ζωγράφο και το συστήνει σε όλα τα παιδιά του σχολείου και στη δασκάλα του. Το παιδί αυτό ονομάζεται Λίο. 

Το βιβλίο αυτό του Tim Hopgood με την υπέροχη εικονογράφηση του Sam Boughton είναι αφορμή για να αναζητήσουμε πληροφορίες για το έργο και τη ζωή του Ματίς, να δούμε προσεκτικά Το σαλιγκάρι του, να ζωγραφίσουμε, να κόψουμε χρωματιστά χαρτιά και να φτιάξουμε τα δικά μας σαλιγκάρια.

Στα ελληνικά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βιβλιοσκόπιο και είμαστε ευγνώμονες που μας το γνώρισαν γιατί είναι πραγματικά ένα ιδιαίτερο βιβλίο.