Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023

Για τη δύναμη της ανάγνωσης

Μέσα στον απέραντο κόσμο των παιδικών βιβλίων προσπαθώ να ξεχωρίσω εκείνα τα παιδικά βιβλία που ομορφαίνουν τον κόσμο μας και τείνουν να γίνουν κλασικά και διαχρονικά. Αν κι όλα τα παιδικά βιβλία που έχουν περάσει από τα χέρια μου τα τελευταία τέσσερα χρόνια με έχουν αφήσει άφωνη, κάποια ξεχωρίζουν ακόμη περισσότερο. 

Ένα τέτοιο εξαιρετικό βιβλίο που μιλάει για την ισότητα είναι "Ο μαύρος κότσυφας και ο άσπρος γλάρος" της υπέροχης και βραβευμένης για το σύνολο του έργου της Βελγίδας εικονογράφου και συγγραφέα Kitty Crowther. Αν και έχει εκδωθεί το μακρινό 1996 παραμένει επίκαιρο και ολοζώντανο, χαρακτηρισικά που κατά την άποψή μου οδηγούν ένα βιβλίο στο να γίνει κλασικό.

Ο μαύρος κότσυφας, ο Ιάκωβος, θέλει να γνωρίσει τη θάλασσα. Φεύγει από το δάσος και πάει να τη βρει. Στην ακροθαλασσιά γνωρίζει ένα πουλί που δεν ξαναδεί, τον άσπρο γλάρο τον Τζίμη. Αμέσως γίνονται φίλοι και ο Τζίμης τον προσκαλεί στο χωριό του. Εκεί ζουν μόνο γλάροι και ο κότσυφας, μαύρος και διαφορετικός, δεν είναι καλοδεχόμενος. Όλοι τον αντιμετωπίζουν καχύποπτα και εχθρικά. Όχι όμως ο Τζίμης που τολμά να υπερασπιστεί τον καινούριο του φίλο και να επιμείνει. 

Το βιβλίο αυτό με άγγιξε λίγο παραπάνω γιατί κρυμμένο μέσα στις σελίδες του βρήκα και το αγαπημένο μου μήνυμα που σχετίζεται με τη δύναμη της ανάγνωσης.

Στο χωριό των γλάρων κανείς δεν ήξερε να διαβάζει. Ο κότσυφας όμως ήξερε. Κι όταν βρήκε μερικά σκόρπια βιβλία στο σπίτι του Τζίμη ξεκίνησε να του διαβάζει τις ιστορίες που ήταν κρυμμένες μέσα τους. Γρήγορα τα νέα διαδόθηκαν και όλο το χωριό άκουγε τις ιστορίες έξω από το παράθυρο του Τζίμη. Ο μαύρος κότσυφας ήξερε να διαβάζει και να αφηγείται ιστορίες. Και κάπως έτσι κέρδισε τη συμπάθεια όλων. Έτσι ο Ιάκωβος εγκαταστάθηκε στο χωριό των γλάρων και έγινε δάσκαλος στα μικρά γλαροπούλια ώστε να μάθουν κι αυτά να μάθουν να διαβάζουν ιστορίες.

Και ζήσαμε εμείς καλά και αυτοί καλύτερα με τέτοιες υπέροχες ιστορίες που θέλω ακούγοντας να μεγαλώνει η κόρη μου και όλα τα παιδιά του κόσμου. 


Υ.Γ. Από το 2019 το βιβλίο κυκλοφορεί με τον τίτλο "Ο φίλος μου ο Τζιμ" από τις εκδόσεις Μάρτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: