Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2024

Το παιδικό βιβλίο να ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα

Οι επαρχιακές πόλεις είναι αδικημένες σε ό,τι σχετίζεται με πολιτιστικές δράσεις είτε αφορούν τους ενήλικες είτε τα παιδιά. Ό,τι γίνεται, γίνεται σε μικρή εμβέλεια από κάποιον πολιτιστικό σύλλογο ή από κάποιο σχολείο και αφορά ένα μικρό μέρος του πληθυσμού. Οι Αθηναίοι σαφώς έχουν πρόσβαση σε αμέτρητες εκδηλώσεις, οι οποίες οργανώνονται από τους δήμους, από δημόσιους πολιτιστικούς φορείς ή από ιδιωτικούς. Στην επαρχία όμως τι γίνεται; Ας πάρουμε για παράδειγμα το βιβλίο. Αυτές τις ημέρες στην Αθήνα πραγματοποιείται έκθεση βιβλίου όπου οι εκδότες παρουσιάζουν την εκδοτική τους παραγωγή και πλαισιώνεται από πληθώρα δράσεων. Βιβλιοπωλεία, εκδοτικοί οίκοι, εξελιγμένες βιβλιοθήκες και μουσεία, όλα είναι στην Αθήνα και δύσκολα φθάνουν στην επαρχία.

Σε ορισμένες επαρχιακές πόλεις μπορεί να μην υπάρχουν ούτε βιβλιοπωλεία που να πουλούν αμιγώς βιβλία. Όσο για τις βιβλιοθήκες, όλοι πλέον γνωρίζουμε την κατάστασή τους που δεν αφορά μόνο την υποστελέχωση αλλά και την ενημέρωση σε νέες εκδόσεις καθώς η υποχρηματοδότηση είναι χρονικά σταθερή. Ο γονιός είναι μόνος του. Το ίδιο και ο εκπαιδευτικός.


Μετά από τόσα χρόνια που ζω στην επαρχία, για πρώτη φορά συμμετέχω σε μια πολυήμερη δράση που αφορά το παιδικό βιβλίο. Το 1ο Φεστιβάλ Παιδικού Βιβλίου Καλαμάτας πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στην πόλη που κατοικώ εδώ και χρόνια. Μια μικρή ομάδα ατόμων κυρίως εκπαιδευτικών βοήθησαν να οργανωθεί κάτι τόσο μεγάλο και ανοιχτό για όλο τον πολυάριθμο πληθυσμό της Καλαμάτας και των κοντινών δήμων. Βρήκαν ανταπόκριση από το δήμο αλλά και στέγη καθώς η Καλαμάτα λόγω του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού έχει δημιουργήσει το Μέγαρο Χορού ένας σύγχρονος και πανέμορφος χώρος που μπορεί να στεγάσει πολλές πολιτιστικές δράσεις.

Από την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου που το Φεστιβάλ ξεκίνησε, οι πολίτες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τοπικούς συγγραφείς και να πάρουν μια ιδέα από τα βιβλία τους. Μια από αυτούς η εξαιρετική Κατερίνα Ζωντανού που έχει γράψει το πλέον αγαπημένο μου βιβλίο "Ο Ασίμ και ο δράκος του βασιλιά" που δεν γνώριζα ότι η συγγραφέας που έχει γράψει το τόσο υπέροχο βιβλίο βρίσκεται στην πόλη μου μένω αλλά είναι και τόσο υπέροχος άνθρωπος. Παρουσίασε με έναν μοναδικό τρόπο το άκρως ποιητικό βιβλίο της "Πώς είναι ο κόσμος" από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Η ανάγνωση του βιβλίου πλαισιώθηκε από χορογραφία που κυριολεκτικά ζωντάνευε κάθε λέξη.

Όμως παρουσιάστηκαν και νέες εκδόσεις. Η Σοφία Δάρτζαλη παρουσίασε το ιδανικό για την καλλιτεχνίκη φύση της κόρης μου "Μα που πήγαν όλοι;". Η γλυκύτατη συγγραφέας με τη ζεστή αύρα της παρουσίασε με μοναδικό τρόπο το βιβλίο της το γεμάτο τέχνη, ενώ στη βαλίτσα της είχε κουβαλήσει πολύ τέχνη για φοβέρες δραστηριότητες για όλα τα παιδιά που παρακολουθούσαν με ανοιχτό στόμα. Όλοι οι διάσημοι πίνακες ζωγραφικής βρέθηκαν στα χέρια των παιδιών για να φτιάξουν τη δική τους πινακοθήκη, για να ζωντανέψουν ή για να δημιουργήσουν κάτι δικό τους.



Μέρος του φεστιβάλ υπήρξαν εκπαιδευτικοί που είχαν κάτι ωραίο να αφηγηθούν είτε για το πώς έστησαν τη δική τους βιβλιοθήκη ή τις δημιουργίες που υλοποιήσαν με αφορμή ένα παιδικό βιβλίο. Εντυπωσιακή η ανάγνωση βιβλίων για πολύ μικρά παιδιά έως 3 ετών, η πιο αδικημένη ηλικιακή ομάδα της επαρχίας. Παράλληλα δημιουργήθηκε ανταλλακτική βιβλιοθήκη που όλοι είχαμε την ευκαιρία να αλλάξουμε βιβλία.

Ο λόγος, λοιπόν, που τα αναφέρω όλα αυτά είναι για να παραδειγματιστούν κι άλλοι δήμοι ή εκδοτικοί οίκοι που θέλουν να διαφημίσουν το βιβλίο και την παραγωγή τους και εκτός πρωτεύουσας. Γιατί το παιδικό βιβλίο πρέπει να φτάσει σε κάθε γωνιά της χώρας μας και κάθε παιδί να έχει πρόσβαση σε αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: