Πέμπτη 31 Μαρτίου 2022

Πολυβραβευμένη Τάτα

Η Ίρις Σαμαρτζή είναι μια από τις καλύτερες αλλά και από τις διασημότερες Ελληνίδες εικονογράφους παιδικών βιβλίων και πολλών αναγνωστών αγαπημένη. Έχει εικονογραφήσει δεκάδες παιδικά βιβλία κι όλα είναι ένα κι ένα. Σαν να επιλέγει τις δουλειές της με ένα πολύ ιδιαίτερο και καλαίσθητο γούστο. 

Το 2020 κυκλοφόρησε το πρώτο παιδικό βιβλίο δουλεμένο εξολοκλήρου από εκείνη τονίζοντας ποσό σημαντική είναι η εικονογράφηση στο παιδικό βιβλίο, παραγκωνίζοντας τους συγγραφείς. Εκτός ότι το παιδικό βιβλίο μπορεί να σταθεί και χωρίς καθόλου κείμενο, ακόμη και λίγες λέξεις αρκούν για να γίνει μια εξαιρετική δουλειά. Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους απευθείας στην καρδιά των μικρών παιδιών. Στην ουσία το παιδικό βιβλίο είναι μια καλοσχεδιασμένη και καλοζωγραφισμένη ιδέα. Και η Ίρις Σαμαρτζή είχε μια εξαιρετική ιδέα και την πραγματοποίησε δίνοντας τον τίτλο Τάτα.

Το βιβλίο αυτό ξεχώρισε από την ελληνική παιδική βιβλιοπαραγωγή. Ξεχώρισε ως το καλύτερο παιδικό βιβλίο που εκδόθηκε στα ελληνικά το 2020 ανάμεσα στα 20 καλύτερα παιδικά βιβλία του κόσμου. Κι αν δεν είναι αυτό διάκριση τότε ποια είναι; Ξεχώρισε ακόμη και εγχώρια ως το καλύτερο ελληνικό παιδικό βιβλίο. Μα ξεχώρισε και στο σπίτι μου γιατί η 3χρονη κόρη μου το αγάπησε από την πρώτη στιγμή. Μια φορά αρκούσε να το διαβάσουμε για να φτάσουμε στην τελευταία σελίδα και να μου πει ΠΑΛΙ κάτι που μου λέει όποτε φτάνουμε στην τελευταία σελίδα αυτού του βιβλίου. Μπορούμε να τα διαβάζουμε δυνητικά άπειρες φορές, δηλαδή.

Είχα την τύχη να το εντοπίσω στη δημόσια βιβλιοθήκη του τόπου μου. Δεν συνηθίζω να αγοράζω νέες εκδόσεις λόγω της τιμής, οπότε χάρηκα πολύ που το βρήκα στη βιβλιοθήκη καθώς γνώριζα όλα τα βραβεία του. Το ίδιο χάρηκε και η μικρή μου που δεν έχει ιδέα από βραβεία αλλά αν μπορούσε να δώσει ένα σίγουρα θα της έδινε και ας ήταν και το πιο ασήμαντο για την πολυβραβευμένη Σαμαρτζή.

Η Τάτα είναι η αγαπημένη φίλη της πρωταγωνίστριας της ιστορίας (τα παλιά χρόνια υπήρχε κούκλα ελληνικής κατασκευής με αυτό το όνομα, τι θυμήθηκα τώρα) κι όπως όλα τα παιδιά ονειρεύεται να έχει πολλά παιχνίδια και ένα τεράστιο σπίτι που να τα χωράει όλα. Πισίνα, παγωτατζίδικο, βιβλιοθήκη, παιδική χαρά, δωμάτιο μουσικής και τόσα άλλα για να παίζει με τη φίλη της την Τάτα. Αλλά τελικά μήπως αρκεί μόνο η φίλη της για το παιχνίδι και τίποτα άλλο;

Ένα βιβλίο που μας υπενθυμίζει ότι τελικά το μόνο που χρειαζόμαστε είναι οι άνθρωποι. Υπενθυμίζει στα παιδιά κυρίως, αλλά και σε εμάς που με τα τόσα "θέλω" ξεχνάμε. 

Φυσικά δεν μπορεί να μην σχολιαστεί η υπέροχη εικονογράφηση που δεν κρύβει την πολλή δουλειά, την εμπειρία και το μεράκι. Βραβείο, λοιπόν, καλύτερου ελληνικού βιβλίου για το 2020 και από εμάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: