Τετάρτη 6 Απριλίου 2022

Ταξιδεύοντας σε βιβλιοθήκες

Μέσα από τις Βολτίτσες συχνά πυκνά ταξιδεύουμε σε βιβλιοθήκες του εξωτερικού. Έχω όλο και περισσότερους ανταποκριτές σε διάφορες χώρες παγκοσμίως και συχνά πυκνά τους ζητώ να μου στείλουν μερικές φωτογραφίες και να μου πουν δύο λόγια για τις βιβλιοθήκες που επισκέπτονται. Κάποιοι ευγενικά ανταποκρίνονται και μου κάνουν το χατίρι να μου στείλουν να θαυμάσω μια πραγματικότητα διαφορετική από τη δική μας. 

Η βιβλιοθήκη είναι πρώτα από όλα ο χώρος, το κτίριο, ο εξοπλισμός, οι εγκαταστάσεις, το υλικό. Είναι οι παροχές, είναι η καθαριότητα, είναι το φως. Είναι πολλά και σίγουρα δεν είναι ένα έπιπλο που εναποθέτουμε μερικά βιβλία. Η πραγματικότητα μας δεν έχει καμία δόση σοβαρότητας. Δεν πρέπει να τη συνηθίζουμε και στωικά να την υπομένουμε.

Σήμερα θα ταξιδέψουμε σε μια μικρή πόλη της Ελβετίας, το Άλτντορφ, μια πόλη που ο πληθυσμός της δεν ξεπερνά τους 10.000 χιλιάδες κατοίκους. Αυτή η παραποτάμια πόλη πρωτεύουσα του καντονιού Ούρι, έχει τη δική της όμορφη και προσεγμένη δημόσια βιβλιοθήκη για να εξυπηρετεί τους κάτοικος της, παιδιά και μαθητές, εργαζόμενους και συνταξιούχους. Δρα υποστηρίκτικα και συμβουλευτικά στα σχολεία της περιοχής αλλά και στις σχολικές βιβλιοθήκες εκπαιδεύοντας το προσωπικό τους και το υλικό της είναι διαθέσιμο να υποστηρίξει το μάθημα.

Μια βιβλιοθήκη προσφέρει πολιτισμό και ψυχαγωγία. Διδάσκει και διδάσκεται. Προσφέρει πληροφορία και ησυχία για ανάγνωση. Προσφέρει ξεκούραση και χαλάρωση. Προσφέρει φυσικό φως, κουζίνα για να φτιάξεις καφέ με νεροχύτη, ψυγείο και πλυντήριο πιάτων μαζί με τον ημερήσιο τύπο.

Προσφέρει αυτονομία και σε παροτρύνει να κινηθείς ανεξάρτητα, να μην απασχολήσεις το προσωπικό για ενέργειες που μπορείς να κάνεις από μόνος σου. Στον χώρο αυτόματης επιστροφής βιβλίων έχει τοποθετηθεί σκαλί προβλέποντας την επιστροφή βιβλίων από τους μικρούς αναγνώστες. Εκεί υπάρχουν και μεγάλα καλάθια για να τα γεμίσεις με το υλικό που θες να δανειστείς.


Δεν παρέχει μόνο έντυπο και ψηφιακό υλικό, φως και άνετα τραπεζοκαθίσματα. Παρέχει παιχνίδια για τους μικρούς και χώρο για εκδηλώσεις γιατί οι εκδηλώσεις είναι αναπόσπαστο κομμάτι μιας σύγχρονης βιβλιοθήκης.




Φυσικά υπάρχουν ειδικοί χώροι για ομαδικές συζητήσεις, χωρίς να ενοχλούνται οι υπόλοιποι αναγνώστες, ειδικός χώρος για να αφήσεις τα παλτό και τις τσάντες κάτι που δεν ειναι υποχρεωτικό.


Βλέποντας αυτές τις φωτογραφίες ένιωσα για λίγο γαλήνη, ένιωσα φιλόξενα, ένιωσα ότι όλα κυλούν ομαλά και κάποιος με παροτρύνει να μπω εκεί να διαβάσω, να ξεκουραστώ και να χαλαρώσω. Ένιωσα ό,τι δεν νιώθω, όχι μόνο στις βιβλιοθήκες της χώρας μας, αλλά ούτε στην καθημερινότητα μου.

Περισσότερες πληροφορίες για τη βιβλιοθήκη Kantonsbibliothek Uri μπορείτε να εντοπίσετε στην ιστοσελίδα της.

Με την ευκαιρία να θυμηθούμε ξανά παρουσιάσεις βιβλιοθηκών στο εξωτερικό, όπως μιας ακαδημαϊκής βιβλιοθήκης στην Αγγλία και μιας δημόσιας βιβλιοθήκης στην Αγγλία αλλά και μιας δημοτικής βιβλιοθήκης στην Γερμανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: