Πέμπτη 14 Απριλίου 2022

Για αυτά που νιώθουμε

Υπάρχουν πολλά παιδικά βιβλία που ασχολούνται με τα συναισθήματα με σκοπό να βοηθήσουν το παιδί να κατανοήσει όλα τα μεγάλα που νιώθει να ανεβαίνουν σαν χείμαρρος μέχρι τα μάτια και το στόμα και να το πνίγουν με δάκρυα και φωνές. Μαζί με τα μικρά παιδιά και εμείς. Πολλοί ενήλικες δεν γνωρίζουν πως να διαχειρίζονται τα δικά τους έντονα συναισθήματα και καλούνται ξαφνικά να διαχειριστούν αυτό το δυνατό κόσμο των μικρών ανθρώπων που εξαρτώνται από εκείνους. Είναι πολλοί, τους γνωρίζω, ζουν μαζί μας, τους ξέρω, μπορεί να είμαι και εγώ. Είναι δύσκολο. Άλλα, όπως όλα τα δύσκολα, θέλουν υπομονή και επιμονή. Θέλουν και βιβλία.

Ευτυχώς, με μια πρόχειρη αναζήτηση μπορεί να βρει κάποιος πολλά βιβλία που να ασχολούνται με τα συναισθήματα και τα περισσότερα είναι πολύ καλά. Αλλά αν ψάχνετε για το ένα και μοναδικό, για το καλύτερο και το μόνο, σας έχω τη λύση που λέγεται το Τερατάκι των χρωμάτων. Γιατί τα συναισθήματα είναι χρώματα και οι ζωγράφοι/ εικονογράφοι το ξέρουν πολύ καλά αυτό. Το ξέρει και η Ισπανίδα Άννα Λένια που μας έδωσε αυτό το βιβλίο για να ξεχωρίζουμε τα συναισθήματα, να τα βάζουμε σε μπουκάλια και να τα κατηγοριοποιούμε τις ημέρες που ξυπνάμε μπερδεμένοι. Με όλα τα χρώματα πάνω μας.

Με περισσή απλότητα μιλάει για κάτι τόσο μεγάλο που είναι αυτά που νιώθουμε. Απλότητα τόσο στο κείμενο που αποτελείται από λίγες λέξεις όσο και στις εικόνες που είναι σχέδια απλά που όλοι μπορούμε να ζωγραφίσουμε, να σχεδιάσουμε, να εκτυπώσουμε και να κατασκευάσουμε. Μόνοι μας ή μαζί με το παιδί. Δεν είναι τυχαίο που αυτό το βιβλίο έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 30 γλώσσες και έχει πουλήσει 30 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως. Κυκλοφορεί ακόμη και σε επιτραπέζιο και έχει εμπνεύσει πολλούς εκπαιδευτικούς να κάνουν πολλές δραστηριότητες μαζί με τα παιδιά. Ακόμη και η 3χρονη Μαργαρίτα το ήξερε πριν το αγοράσω για εκείνη. Είχε ήδη δουλέψει μαζί του στον παιδικό σταθμό.

Ας κρατήσουμε το ροζ της αγάπης και ας προχωρήσουμε αγκαλιά γνωρίζοντας ότι ο κόκκινος θυμός περνάει. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: