Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2022

Τα δυναμικά κορίτσια κρύβονται πίσω από βιβλία

Μια αναπάντεχη έκπληξη με περίμενε μέσα στις σελίδες αυτού του βιβλίου που έφτασε στην πόρτα μου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Και για την ακρίβεια δεν ήταν μία η έκπληξη αλλά πέντε, γιατί τόσες είναι και οι ιστορίες του.

Η σειρά Μικρές Καληνύχτες περιλαμβάνει βέβαια μικρά διαμάντια αλλά στην προκειμένη περίπτωση έχουν μαζευτεί πέντε απίθανα όμορφες ιστορίες σε μια σκληρόδετη έκδοση υπό τον τίτλο "Ιστορίες με δυναμικά κορίτσια". Είναι αλήθεια πως τις προτιμώ έτσι μαζεμένες, είναι πιο χορταστική η αγορά. Αυτές οι ιστορίες έχουν κάτι κοινό. Όλες βέβαια, όπως μαρτυρά και ο συλλογικός τίτλος, έχουν πρωταγωνίστριες ξεχωριστές και δυναμικές. Όμως το μαγικό κοινό μυστικό είναι ότι τα κορίτσια αυτά τα δυναμικά ξεχωρίζουν γιατί από πίσω τους κρύβεται το βιβλίο (απολύτως λογικό για εμένα). Κι ότι, λοιπόν, βρέθηκαν πέντε βιβλιοϊστορίες (από αυτές που αγαπώ να διαβάζω, βεβαίως βεβαίως) και εκδόθηκαν μαζί είναι, όσο να πεις, μια υπέροχη έκπληξη. Είναι σίγουρα ένα δώρο για εμένα.

Πέντε συγγραφείς, οι Μαρία Αγγελίδου, Αγγελική Δαρλάση, Λίνα Μουσιώτη, Μαρία Ρουσάκη και Παναγιώτα Στρίκου-Τομοπούλου σκέφτηκαν και έγραψαν ιστορίες για κορίτσια που αγαπούν το βιβλίο και την ανάγνωση και εξαιτίας του οι ζωές τους γίνονται ομορφότερες. Όλες οι ιστορίες είναι πλαισιωμένες από εξαιρετική εικονογράφηση. 

Μάγισσες που γίνονται παραμυθούδες, νεράιδες που γίνονται μαγείρισσες μανιταριών διαβάζοντας βιβλία μαγειρικής, γιγάντιες κυρίες αναγνώστριες, φλύαρες πριγκίπισσες που διδάσκονται τέχνες μέσα από τα βιβλία μαζί με μπόλικη αστερόσκονη κάνουν την ανάγνωση παραμυθένια. 

Όμως, ξεχωρίζω μία συγγραφέα και μια εικονογράφο. 

Η ιστορία της Αγγελικής Δαρλάση με μάγεψε ένα κάτι παραπάνω γιατί μου θύμισε μια ιστορία γνωστή. Η βασιλοπούλα της πλήττει τόσο μέσα στα πλούτη και τη μιζέρια ώσπου γνωρίζει ένα νοστιμούλη βιβλιοπώλη και της υπόσχεται ότι θα της δώσει ένα βιβλίο που θα την κρατήσει ξύπνια. Και το ένα βιβλίο γίνεται πολλά και διαβάζει τόσο που γίνεται βιβλιοθηκονομός..

Η νεραϊδένια ιστορία της Λίνας Μουσιώνη έχει και ανάλογη εικονογράφηση από μια ξεχωριστή για εμένα εικονογράφο γιατί η δική της εικόνα κοσμεί εδώ και χρόνια τις Βολτίτσες μου. Η Ζωή Λούρα σίγουρα ξεχωρίζει με την διαφορετικά φωτεινή εικονογράφησή της και δίνει ένα διαφορετικό νόημα στην ιστορία. 

Ένα βιβλίο, άκρως γυναικεία υπόθεση, κατάλληλο κυρίως για κορίτσια και αγόρια των πρώτων τάξεων του δημοτικού αλλά σίγουρα διαβάζεται ευχάριστα από οποιονδήποτε. 

Η παραπάνω βιβλιοπρόταση προστέθηκε στην ανάρτηση Προτάσεις βιβλίων για παιδιά και εφήβους ανά ηλικία για το 2022 στο εκπαιδευτικό Blog της Twinkl!

Δεν υπάρχουν σχόλια: