Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2022

Κάτι παραπάνω από παιδικό βιβλίο

Τα βιβλία που απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες των παιδιών δεν είναι μόνο αυτό που έχουμε στο μυαλό μας συνδεδεμένο με την έννοια του βιβλίου. Κάποια παιδικά βιβλία δεν είναι ένα απλό παραμύθι, ούτε είναι απλά όμορφες εικόνες με μία ιστορία, μπορεί να είναι και κάτι πολύ περισσότερο. Σίγουρα υπάρχουν βιβλία για μωρά με κινούμενα μέρη και ήχους. Σίγουρα υπάρχουν βιβλία που ανοίγουν και γίνονται ολόκληρα χάρτινα κάστρα. Υπάρχουν όμως και βιβλία που σου ζητούν να αλληλεπιδράσεις μαζί τους, να μάθεις παίζοντας. 

Τα βιβλία του Γάλλου Herve Tullet είναι κάτι περισσότερο από παιδικά βιβλία. Είναι υπέροχα παιδικά βιβλία. Μένω βαθύτατη εντυπωσιασμένη από τη σκέψη που κρύβεται πίσω από αυτές τις δημιουργίες και από τη χαρά που μπορούν να προσφέρουν σε παιδιά ηλικίας από δύο χρονών μέχρι όλων των τάξεων του Δημοτικού.

Ο κόσμος του Herve Tullet είναι γεμάτος χρώματα και σχήματα, γεμάτος παιχνίδι και διασκέδαση. Έχει ό,τι χρειάζεται ένα παιδί για να διασκεδάσει μαθαίνοντας. Γι' αυτό και τα βιβλία του είναι τόσο διαδεμόνα και αγαπητά από όλα τα παιδιά του κόσμου.

Κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις Νεφέλη τέσσερα από τα δεκάδες βιβλία που έχει εκδόσει. Θα πω δύο λόγια για τα δυο από αυτά τα οποία τα έχουμε αγαπήσει και έχουμε διαβάσει εκατομμύρια φορές. Τα έχουμε από τότε που η Μαργαρίτα ήταν 18 μηνών και συνεχίζουμε να χρησιμοποιούμε με την ίδια όρεξη.

Το "Ένα βιβλίο με ήχους" εκτός ότι παροτρύνει με πολύ ιδιαίτερο τρόπο το παιδί να αλληλεπιδράσει, το εισάγει με πολύ απλό τρόπο σε σύνθετες έννοιες της μουσικής. Παροτρύνει το παιδί να ακουμπήσει έναν μικρό κύκλο και να βγάλει έναν σιγανό ήχο ή έναν μεγάλο κύκλο και να βγάλει έναν δυνατό ήχο ή έναν συνεχόμενο κύκλο που μεγαλώνει σταδιακά και να αυξομειώσει την ένταση του ήχου. Το καλεί να ακουμπήσει κύκλους με μικρή ή μεγάλη απόσταση και να πει γρήγορα ή αργά πολλά "ο". Είμαι σίγουρη ότι αυτό το βιβλίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο μάθησης τόσο από εκπαιδευτικούς μουσικής όσο από λογοθεραπευτές. Είναι πραγματικά ό,τι πιο εντυπωσιακό έχω δει σε βιβλίο.

Το "Ένα βιβλίο παιχνίδι" παροτρύνει το παιδί να παίξει μαζί του. Να το πάρει και να το κουνήσει, να πατήσει με το δάκτυλο του, να τρίψει ένα ορισμένο σημείο, να μετρήσει, να μάθει τα χρώματα, να φυσήξει και τόσα άλλα. Το βιβλίο αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν εργαλείο στο θεατρικό παιχνίδι αφού στην ουσία το παιδί προσποιείται ότι κουνάει ή ότι φυσάει κύκλους ή ότι αλλάζει χρώματα. 

Πραγματικά νομίζω ότι αυτή η σειρά δεν πρέπει να λείπει από καμία παιδική βιβλιοθήκη. Είναι απαραίτητη τόσο για τα παιδιά όσο για τους ενήλικες που ασχολούνται με τα παιδιά. Ορισμένα βιβλία για παιδιά, λοιπόν, δεν είναι βιβλία που διαβάζονται, είναι εργαλεία που χρησιμοποιούνται στη μάθηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: