Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2022

Ένας βιβλιοφάγος που τον λένε Αστέρη


Από όλα τα παιδικά βιβλία ένα τσακ παραπάνω αγαπώ και αναζητώ, χρόνια τώρα, εκείνα που έχουν θέμα περισσότερο βιβλιοφιλικό. Εκείνα που ασχολούνται με βιβλία, βιβλιοθήκες, βιβλιοπωλεία και αγαπούν κάπως περισσότερο την ανάγνωση. 

Η αγαπημένη κατηγορία βιβλία για βιβλία που αναζητούσα με μανία και στα βιβλία ενηλίκων, τόσο λογοτεχνικά όσο και επιστημονικά, συνεχίζει να επεκτείνεται στα παιδικά βιβλία τα οποία μάλιστα ενδείκνυνται για τη δημιουργία πρότζεκτ βιβλιοφιλίας και φιλαναγνωσίας από συναδέλφους βιβλιοθηκονόμους.

Ένα πανέμορφο βιβλιοβιβλίο που εντόπισα στην τοπική Δημόσια Βιβλιοθήκη και νομίζω αξίζει να μπει κι αυτό στις Βολτίτσες μου, είναι ο Αστέρης, ο ζωηρός βιβλιοφάγος της συγγραφέως και εικονογράφο παιδικών βιβλίων Emma Yarlett που εκδόθηκε στα ελληνικά το 2016 από τις εκδόσεις Τζιαμπίρης Πυραμίδα.

Ο Αστέρης είναι ένα χαριτωμένο τερατάκι, όχι μόνο γιατί μπορεί εύκολα να τον ζωγραφίσει κι ο πιο άσχετος με τη ζωγραφική, όπως εγώ, αλλά γιατί του αρέσει να μασουλάει τα πάντα αλλά κυρίως βιβλία. Έτσι το αγαπημένο του στέκι είναι να τρυπώνει στις βιβλιοθήκες και να μασουλάει βιβλία. Αλλά δεν μένει μόνο στο να τα μασουλάει, καταλήγει να χώνεται σε ιστορίες άλλων. Κατάφερε να τρυπώσει στην ιστορία της Κοκκινοσκουφίτσας, του Τζακ και της φασολιάς αλλά και στην ιστορία της Χρυσομαλλούσας. 


Το βιβλίο έχει εκπληκτική εικονογράφηση και σελιδοποίηση αφού στην ουσία αποτελείται από πολλά βιβλία, τα βιβλία δηλαδή στα οποία ο Αστέρης καταφέρνει να τρυπώσει και να κάνει άνω κάτω. Δικαίως η δημιουργός του έχει πάρει βραβεία για την εικονογράφηση γιατί είναι πραγματικά πολύ πρωτότυπη. Ο Αστέρης είναι τόσο πετυχημένος που εμφανίζεται ως πρωταγωνιστής και σε άλλα βιβλία της συγγραφέως. Είμαι σίγουρη πως όλα θα είναι εξίσου διασκεδαστικά!

Δεν υπάρχουν σχόλια: