Κυριακή 22 Αυγούστου 2021

Για την Μαγεία των Ήχων

Έχω στην παιδική βιβλιοθήκη ένα βιβλίο που γυαλίζει σαν μικρό διαμάντι. Δεν είναι ακριβώς παιδικό γιατί κυρίως απευθύνεται σε μεγάλα παιδιά, ίσως των τελευταίων τάξεων του δημοτικού ίσως και σε μεγαλύτερα. Σίγουρα απευθύνεται και σε ενήλικες, ειδικά σε όσους ασχολούνται με τη μουσική. Όμως, αρέσει ακόμη και στη 2,5 χρόνων κόρη μου που μου ζητά συχνά πυκνά να της το διαβάσω κι εγώ καλούμαι να εξηγήσω με απλά λόγια δύσκολες έννοιες και να δείξω ιδιαίτερα περίπλοκες εικόνες.


Τι είναι ο ήχος; Ο ήχος είναι αόρατος. Τι είναι η μουσική; Η μουσική προσπαθεί να βάλει αρμονία στους ήχους. Ήχοι υπάρχουν γύρω μας, δίπλα μας και μέσα μας. Το ανθρώπινο σώμα παράγει ήχους, ενίοτε μπορεί να γίνει και μουσικό όργανο. Το σπίτι μας έχει ήχους, το κουδούνι, η κατσαρόλα που βράζει, ο γείτονας που περπατάει. Ο δρόμος της πόλης έχει ήχους, η φύση, τα ζώα, τα δέντρα κ.ο.κ.

Και φυσικά υπάρχουν τα μουσικά όργανα, κάποια πολύ απλά όπως ένα τύμπανο άλλα πιο περίπλοκα όπως ένα εκκλησιαστικό όργανο. Υπάρχουν οι τραγουδιστές και υπάρχουν και πολλά επαγγέλματα που ασχολούνται με τη μουσική.

Υπάρχει και η σιωπή που ώρες ώρες την έχουμε πολλή ανάγκη. 

Αυτά και άλλα πολλά περιγράφονται σε αυτό το χάρτινο αριστούργημα με την τόσο ιδιαίτερη και λεπτομερή εικονογράφηση με τα έντονα χρώματα. Με τις λέξεις από μικρά τυπογραφικά στοιχεία που εσωκλείουν μεγάλες έννοιες. Όλος ο κόσμος της μουσικής περιλαμβάνεται ανάμεσα σε εικόνες και λέξεις. 

Να είσαι μουσικός, ειδικά εκπαιδευτικός, και να μην έχεις αυτό το βιβλίο στη βιβλιοθήκη σου είναι σαν να μαθαίνεις μια ξένη γλώσσα και να μην έχεις ένα, έστω και μικρό, λεξικό. Αυτό το βιβλίο είναι για όσους αγαπούν τη μουσική και θέλουν να τη γνωρίσουν στα παιδιά τους. Αυτό το βιβλίο μας κάνει λίγο πλουσιότερος τόσο αισθητικά όσο και γνωστικά. Αυτό το βιβλίο με κάνει να χαμογελώ κάθε φορά που πρέπει να το "διαβάσω" στη μικρή μου.

Η μαγεία των ήχων, εκδόσεις Φουρφούρι, κυκλοφορεί ανάμεσά μας εδώ και λίγους μήνες. Αναζητήσετε το.

Δεν υπάρχουν σχόλια: