Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2021

Είναι κάποια παιδικά βιβλία

Είναι κάποια βιβλία που τοποθετούνται στο ράφι με τα παιδικά βιβλία αλλά δεν είναι παιδικά ή τουλάχιστον δεν είναι από αυτά τα παιδικά που έχουμε συνηθίσει. Μην ξεχνάμε βέβαια ότι όλα (ή σχεδόν όλα) τα βιβλία γράφονται από ενήλικες και όσο κι αν προσπαθούν να γίνουν παιδιά, μέσω της συγγραφής παιδικών βιβλίων, πάντα θα έχουν τη ματιά ενός ενήλικα. 

Ένα ακόμη βιβλίο που κατατάσσεται στα παιδικά καθώς έτσι μοιάζει εξ' όψεως, αλλά κάλλιστα θα μπορούσε να βρίσκεται στη βιβλιοθήκη ενός ενήλικα, είναι το υπέροχο Αν ήμουν βιβλίο του Πορτογάλου Jose Jorge Letria των εκδόσεων Καλειδοσκόπιο. Ο συγγραφέας γίνεται ένα βιβλίο το οποίο μας λέει με λίγες αλλά περιεκτικές λέξεις πως θα ήθελε να του συμπεριφέρονται οι άνθρωποι. Το βιβλίο φυσικά εκτός από κείμενο είναι και αντικείμενο, είναι όμως και φαντασία, είναι και μια ιδέα, είναι και ελευθερία και είναι τελικά τα πάντα, γεγονός που το γνωρίζουμε πολύ καλά όσοι το αγαπούμε και το πιστεύουμε.

Εκτός από το μικρό αλλά με πολύ βάθος κείμενο, υπάρχει και η εικονογράφηση. Η εικονογράφηση βέβαια είναι αυτή που κάνει τα παιδικά βιβλία ακόμη πιο ποθητά. Τα κάνει μικρά έργα τέχνης, τα γεμίζει χρώματα και αρώματα και καμιά φορά σχεδόν επισκιάζει τις λέξεις. Δεν ξέρω πότε ξεκίνησαν τα παιδικά βιβλία να είναι τόσο όμορφα και πως εξελίχθηκε η εικονογράφηση παιδικών βιβλίων καθώς εγώ θυμάμαι τα δικά μου παιδικά βιβλία (δεκαετία '80) λίγο πιο μίζερα, λίγο πιο ασπρόμαυρα, θα είχε πολύ ενδιαφέρον κάποιος να διερευνούσε την εξέλιξη της, πάντως θεωρώ ότι στη τελευταίες δεκαετίες έχει απογειώσει το παιδικό βιβλίο.

Στην προκειμένη περίπτωση ο εικονογράφος Andre Letria νομίζω έχει κάνει μια παράλληλη αφήγηση. Στην προσπάθεια του να οπτικοποιήσει δύσκολες έννοιες δημιούργησε μια δεύτερη αφήγηση. Βλέποντας μέσα από τα μάτια της κόρης μου που δεν διαβάζουν λέξεις παρά μόνο βλέπουν εικόνες, είδα κι εγώ ότι οι εικόνες πάνε το κείμενο ακόμη παρά πέρα και δίνουν τη δυνατότητα στον αφηγητή να προσθέσει.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι συγγραφέας και εικονογράφος αγαπούν το βιβλίο τόσο όσο εμείς, και οι δυο τους δημιούργησαν έναν φανταστικό οδηγό για το τι είναι και τι μπορεί να είναι ένα βιβλίο. Ένας οδηγός που μπορεί να γίνει ένα υπέροχο πρότζεκτ φιλαναγνωσίας σε μαθητές Γυμνασίου/ Λυκείου και να προκαλέσει δραστηριότητες καθώς μόνο έναυσμα μπορεί να αποτελέσει για να δώσει ώθηση στη φαντασία. Αν ήμουν βιβλίο θα ήθελα... Παράλληλα, είναι ένα υπέροχο δώρο για ανθρώπους που αγαπούν τα βιβλία, ειδικά τα βιβλία για βιβλία. 

Ευχαριστώ τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο και συγκεκριμένα τη Μαργαρίτα Κοτσίνη που μέσα από τις Βολτίτσες μου κατάλαβε τι μου αρέσει περισσότερο να διαβάζω.

Δεν υπάρχουν σχόλια: