Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

Ρώτα τον άνεμο να σου πει για τους e-readers


Γράφει ο Μαραμπού για ανάγνωση σε e-reader κι εγώ αναρωτιέμαι τα κιντλ δεν εντελώς ξεπεράστηκαν; Δηλ. βγαίνουν νέα μοντέλα και εξελίσσονται ή έχουν μείνε στάσιμα; Όπως και να έχει ακόμη δεν με έχουν πείσει ότι αξίζουν να ξοδέψω τα χρήματα μου.

Θα σας μιλήσω για ένα αναγνωστικό μου απωθημένο. Όσοι έχουν διαβάσει Τσαρλς Μπουκόφσκι έχουν διαπιστώσει ότι, μέσα σε όλες και πάνω από όλες τις συγγραφικές του εμμονές, ξεχωρίζει και αναδεικνύει μία: τον Τζων Φάντε και κυρίως το βιβλίο του “Ρώτα τον άνεμο”. «Ο Φάντε είναι ο θεός μου» συνήθιζε να λέει. Έτσι λοιπόν, όταν συνάντησα σε e-book το βιβλιο του Φάντε, καταχάρηκα! Επιτέλους θα μάθαινα γιατί τον θεωρούσε τόσο σημαντική επιρροή. Μόλις διάβασα μερικές σελίδες, ξαναγύρισα στο εξώφυλλο για να σιγουρευτώ ότι δεν έλεγε Τσαρλς Μπουκόφσκι!!

Στο βιβλίο του Φάντε εμφανίζονται όλα τα μοτίβα που θα χρησιμοποιήσει και ο Μπουκόφσκι και καταλαβαίνω ότι αυτό το βιβλίο θα πρέπει να του μίλησε απευθείας στην καρδιά. Πρωταγωνιστής του ο Αρτούρο Μπαντίνι, ένας άβγαλτος συγγραφέας με μονάδικη “επιτυχία” την δημοσίευση του διηγήματος “Σκυλάκος που γελάει”, ο οποίος πηγαίνει στο Λος Άντζελες να βρει εμπειρίες για να μπορέσει να γράψει το ιδιοφυές αριστούργημα για το οποίο είναι προορισμένος.


[...] Μπαντίνι (σε συνέντευξη που δίνει λίγο πριν αναχωρήσει για τη Σουηδία):


«Η συμβουλή μου σε όλους τους νέους συγγραφείς είναι τελείως απλή και βάλτε τη στην καρδιά σας. Μην αποφεύγετε ποτέ μια καινουρια εμπειρία. Τη ζωή πρέπει να τη ζει κανείς όπως έρχεται, παλέψτε θαρραλέα, χτυπήστε τη γροθιά στο μαχαίρι».

Δημοσιογράφος: «Κύριε Μπαντίνι, πώς είχατε την ιδέα γι' αυτό το βιβλίο, που σας απέφερε το βραβείο Νόμπελ;»
Μπαντίνι: «Το βιβλίο στηρίζεται σ' ένα αληθινό γεγονός που έζησα κάποια νύχτα στο Λος Άντζελες. Κάθε λέξη την έχω ζήσει, την έχω βιώσει».
Εκεί θα συναντήσει μια μεξικάνα σερβιτόρα, την Καμίγια Λόπες,  την πριγκίπισσα των Μάγια, με την οποία θα αναπτύξει μια σχέση αγάπης μίσους που θα διατηρηθεί αμείωτη καθ' ολη τη διάρκεια του βιβλίου. Με απλή γλώσσα και ακόμα πιο απλή πλοκή, ο Φάντε γράφει ένα βιβλίο τρυφερό και αστείο που σε πλημμυρίζει με την αθωότητα και την ειλικρίνειά του, τόσο που στο τέλος θα νιώθεις ότι διάβασες ένα λογοτεχνικό αριστούργημα. Και αλήθεια, αυτό ακριβώς έκανες!

Η έντυπη μορφή του βιβλίου είναι δυσεύρετη – μακάρι να εκδοθεί ξανά και μαζί και τα υπόλοιπα βιβλία του Φάντε – γι' αυτό αναζητήστε την σε ηλεκτρονική μορφή. Αυτό έκανα και εγώ, ήταν το πρώτο βιβλίο που διάβασα στο kindle. Και μιας και η τρέχουσα εβδομάδα είναι η διεθνής εβδομάδα “Διάβασε ένα e-book” ας πω δυο λόγια για την εμπειρία. Ναι, δεν μυρίζει σαν το βιβλίο αλλά αυτό είναι πολύ σαθρό επιχείρημα για να αγνοούμε επιδεικτικά τη νέα μορφή ανάγνωσης. Ανάμεσα σε μία ξύλινη και μοσχοβολιστή σκακιέρα και σε μία δισδιάστατη απεικόνιση της στην οθόνη του υπολογιστή, τι θα επιλέξω; Θα επιλέξω την ουσία και η ουσία είναι να απολαύσω το παιχνίδι! Το ένα μέσο δεν εξολοθρεύει το άλλο, λειτουργούν συμπληρωματικά. Οι e-readers είναι θαυμάσια εργαλεία, σε βοηθούν να διαβάζεις πιο γρήγορα, πιο ξεκούραστα και πιο οργανωμένα. Ανατρέχεις μεμιάς σε όλες τις σημειώσεις του βιβλίου, γράφεις σχόλια, συμβουλεύεσαι λεξικά, κουβαλάς 200 βιβλία μαζί. Το μόνο αρνητικό στους e-readers είναι που δεν μπορείς να ενεργοποιήσεις την υπέροχη εκείνη αίσθηση, την μνήμη της παλάμης: όταν διάβαζες ένα τέλειο απόσπασμα τυχαία και ένιωθες ένα γαργάλισμα στην δεξιά παλάμη που κρατούσε 50 σελίδες και ένα στην αριστερή που κρατούσε 450! Αν έχετε αντιρρήσεις για την χρησιμότητα των e-readers, τότε γράψτε μου μια οργισμένη επιστολή παραπόνων, γιατί κακά τα ψέματα, μπροστά στα “ψυχρά” σχόλια ενός μπλογκ, το μυρωδάτο επιστολικό χαρτί και η υγρή μελάνη πάνω του, έχουν άλλη γοητεία!!

Όπως και να 'χει και σε οποιαδήποτε μορφή, προσπαθήστε να διαβάσετε το βιβλίο. Αλλιώς, αρκεστείτε στην υπέροχη κινηματογραφική απόδοσή του.

4 σχόλια:

ggk είπε...

Το kindle είναι ο λόγος για τον οποίο άρχισα πάλι να διαβάζω βιβλία. Ο μοναδικός ελεύθερος χρόνος που έχω για διάβασμα είναι αυτός μέσα στο μετρό από το σπίτι στη δουλειά και πίσω. Επειδή τις περισσότερες φορές τις ώρες αιχμής είμαστε αρκετά στριμωγμένοι μέσα στο μετρό ήταν πολύ δύσκολο να ανοίξω ένα βιβλίο και να γυρνάω τις σελίδες. Επίσης, ήταν αδύνατο να κουβαλάω μεγάλα βιβλία. Έχω μία από τις πιο παλιές συσκεύες και δε θέλω με τίποτα να την αλλάξω γιατί δεν έχει browser! :)
Το μόνο αρνητικό κατά την άποψή μου είναι οι περιορισμοί λόγω πνευματικών δικαιωμάτων. Θα γίνω λίγο μακάβρια αλλά πρόσφατα ανακάλυψα πως μετά θάνατον ο λογαριασμός μας στο Amazon απλά διαγράφεται. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τα βιβλία μας στα παιδιά μας ή να τα δωρήσουμε σε κάποια βιβλιοθήκη.
Επίσης, τώρα τελευταία όλο και περισσότερα ebooks είναι πιο ακριβά από τα αντίστοιχα έντυπα. Αυτό φαντάζομαι ότι έχει τη λογική ότι ο έντιμος πληρώνει τα σπασμένα αυτού που κατέβασε το βιβλίο από torrent το οποίο φυσικά είναι εντελώς άδικο.
Ανυπομονώ σύντομα η Ελλάδα να αποκτήσει πρόσβαση στο kindle unlimited.

Μαραμπού είπε...

Καλησπέρα ggk!

Χαίρομαι για το σχόλιό σου γιατί είσαι ο άνθρωπος που επαληθεύει την αποψή που απέκτησα για τους e readers. Ήθελα να αναδείξω την χρηστικότητά τους και όχι την ανόητη εχθρότητα που προσπαθούν κάποιοι να τους προσδώσουν απέναντι στην παραδοσιακή μορφή του βιβλίου - της οποίας είμαι φανατικός θαυμαστής, δεν το κρύβω! Οι e readers είναι αποτελεσματικοί σύμμαχοι για τις περιπτώσεις όπως αυτή που περιγράφεις, και ένα στριμωξίδι στο μετρό δεν είναι τόσο μεμονωμένο περιστατικό για να το αγνοήσεις, ειδικά όταν αποτελεί την καθημερινή σου ρουτίνα για ένα διάστημα!

Σχετικά με το μακάβριο του ζητήματος, δεν μπορώ να συμμεριστώ την αποψή σου. Σε μια παραδοσιακή βιβλιοθήκη αντιλαμβανόμαστε τα βιβλία μας σαν μια συνέχειά μας μετά θάνατον ή σαν μια περιουσία της ζωής μας που πρέπει να μεταβιβάσουμε. Δεν ξέρω όμως κατά πόσο οι άλλοι το βλέπουν έτσι. Το ότι είναι φυσικά τεκμήρια φέρνει στην επιφάνεια το πρόβλημα της καλύτερης διευθετησής τους. Με τα ψηφιακά δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Εμένα το ίδιο θα μου έκανε αν καταστρέφονταν και τα δύο είδη βιβλιοθηκών μου μετά θάνατον.

Σίγουρα κάτι παίζει με την τιμή των ηλεκτρονικών βιβλίων αλλά δεν νομίζω να ευθύνεται το παράνομο κατέβασμα, θεωρώ πως είναι πολύ μίκρη η πίτα του παρόνομου κατεβάσματος στην αγορά. Μάλλον οφείλεται στην δυσκολία των μέχρι πρότινος παραδοσιακών αναγνωστών να αγκαλιάσουν το νέο μέσο. Ελπίζω να αλλάξει στο μέλλον.

Ούτε ο νέος έχει browser! Ίσα ίσα έναν βραδυκίνητο για να μπαίνει μετά βίας στο goodreads και να ποστάρει αποσπάσματα των βιβλίων στο φβ! Δεν το περίμενα μέχρι να το δω από κοντά, αλλά αυτή η απουσία περισπασμού δίνει όλη την γοητεία στους e readers. Είμαι πολύ ευχαριστημένος από την αγορά μου. Το ίδιο και συ :-) Καλή συνέχεια!

ggk είπε...

Καλησπέρα!

Εννοείται συμφωνώ μαζί σου όσο αφόρα τη (μακριά από εμάς και από παντού) καταστροφή μίας βιβλιοθήκης, οποιαδήποτε μορφή και αν έχει. Αυτό που με πληγώνει είναι ότι τα βιβλία μπορεί να μείνουν μόνο στον ereader μου.

Τι τέλεια που ούτε ο νέος έχει browser! Σύντομα θα επενδύσω σε έναν από αυτούς που έχουν φως.

Καλές μας αναγνώσεις λοιπόν!

Μαραμπού είπε...

Όταν λέω ότι έχω καινούριο kindle εννοώ αυτό το κλασικό με σχήμα όσο ένα μικρό βιβλίο, με οθόνη αφής χωρίς κουμπιά κάτω στην οθόνη ή οπουδήποτε αλλού. Δεν ξέρω αν εσύ έχεις κανένα παλιότερο μοντέλο. Εκείνοι με το φως κατά την γνώμη μου είναι μεγάλη απάτη, σου δίνουν μια "ευκολία" την οποία όμως πληρώνεις δυσανάλογα πολυ για τις υπηρεσίες που προσφέρει. Εξάλλου οι e readers διαφημίζονται ως τα εργαλεία που προσομοιάζουν όσο καλύτερα μπορούν την εμπειρία του φυσικού διαβάσματος. Ποιο βιβλίο φωτίζει;; Άναψε ένα πορτατίφ στο κομοδίνο, στοιχίζει λιγότερο και θα φανεί χρήσιμο και σε άλλες περιπτώσεις!! Ωστόσο, αν η εφαρμογή του φωτισμού προσφέρεται με μία αρκετά μεγαλύτερη οθόνη και εσύ ζητάς ένα kindle πιο άνετο, τότε είναι μια καλή λύση.

Καλή ανάγνωση και σε σένα. Ευχαριστώ για τα σχόλιά σου.