Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2019

Μουσικά παραμύθια


Πριν από κάποια χρόνια, θυμάμαι, αναζητούσα επίμονα στα ράφια της Πολιτείας ένα μουσικό παραμύθι για να το δωρίσω στην κόρη ενός φιλικού ζευγαριού. Ήθελα να συνοδεύεται από cd καθώς επιθυμούσα να έχει μελοποιηθεί ώστε να ακούγεται ευχάριστα από το παιδί χωρίς απαραίτητα να απαιτείται η παρουσία του γονιού. Ανάμεσα στις ελάχιστες επιλογές μου ήταν και ετούτη η έκδοση κι είχα συνειδητοποιήσει ότι αυτό που ζητούσα τελικά δεν ήταν και κάτι τόσο συνηθισμένο.

Τα χρόνια πέρασαν, ίσως να εκδόθηκαν περισσότερα μουσικά παραμύθια και να γέμισαν τα ράφια των βιβλιοπωλείων. Πέρασαν τα χρόνια κι εγώ με τη μουσική απέκτησα μεγαλύτερη εξοικείωση καθώς μπήκα μέσα της. Γνώρισα κι ανθρώπους που με τις νότες έχουν μάθει να ξυπνούν και να κοιμούνται. Κι έτσι ξαφνικά αυτή η έκδοση του 2013, εμφανίστηκε πάλι μπροστά μου και η μελωδία της μου κρατάει συντροφιά καθώς τώρα γράφω γι' αυτήν.

Τα δύο μουσικά παραμύθια της Κατερίνας Τσίτσα, με την όμορφη εικονογράφηση της Σάντρα Ελευθερίου και σε πραγματικά υπέροχη ενορχήστρωση του Σπύρου Ρουβά είναι δύο παραμύθια που το ένα μιλά για τα ζώα του δάσους που παίζουν μαζί σε ένα μαγικό δάσος κι παρόλο που το καθένα είναι διαφορετικό αυτά αν ενώσουν τις δυνάμεις τους μπορούν να διώξουν τις περίεργες σκιές και το άλλο μιλά για θαλασσινές διακοπές, ξέγνοιαστα παιχνίδια στην άμμο και τα σκουπίδια που αφήνουν πίσω τους απρόσεχτα παιδιά. Συνυπάρχουν, λοιπόν, μηνύματα διαφορετικότητας, ομαδικότητας, οικολογίας.

Η Κατερίνα Τσίτσα είναι απόφοιτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, διδάσκει πιάνο σε μουσικά σχολεία, ενώ έχει εργαστεί στην προσχολική μουσική αγωγή. Από αυτή τη δεύτερη εργασιακή της εμπειρία προέκυψε η ανάγκη δημιουργίας αυτών των παραμυθιών καθώς θέλησε να δημιουργήσει ένα εργαλείο για το νηπιαγωγό, το μουσικό, το δάσκαλο, το γονιό, τον παιδαγωγό. Μια υπέροχη δημιουργική απασχόληση καθώς αυτά τα δύο παραμύθια διάρκειας 20 λεπτών έχουν ως σκοπό να ψυχαγωγήσουν και να απασχολήσουν δημιουργικά τα παιδιά περνώντας τους παράλληλα μηνύματα που είναι πάντα επίκαιρα. Τα παραμύθια μπορούν να διαβαστούν, να ακουστούν, να τραγουδηστούν, να χορευτούν ενώ ακόμη μπορούν να γίνουν μια μικρή μουσική παράσταση καθώς στο cd υπάρχουν τα τραγούδια και χωρίς τους στίχους. 

Ένα βιβλίο, λοιπόν, που περιλαμβάνει τη χαρά που δίνει η αφήγηση και η ανάγνωση παραμυθιού αλλά και τις απολαύσεις της μουσικής και της ακρόασης. Απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας και στους παιδαγωγούς που αναζητούν μουσικές ιδέες δημιουργικής απασχόλησης. Κυκλοφορεί ανάμεσά μας εδώ και έξι χρόνια από τις εκδόσεις Καλέντης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: