Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014

Ρωτήστε με ό,τι θέλετε!

Ο Μαραμπού διάβασε ένα βιβλίο για βιβλία που για τους λόγους που περιγράφει δεν είχα μπει στον κόπο να αγοράσω. Εκείνος, προφανώς επειδή ψωνίζει κυρίως από ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία, δεν είχε τη δυνατότητα να ξεφυλλίσει και να καταλάβει. Ωστόσο, χαίρομαι που το διάβασε και διάβασα κι εγώ μέσω αυτού κάποια αποσπάσματα κι ας ήταν απογοητευτική η έκδοσή του. 















Όσοι έχετε δικό σας βιβλιοπωλείο, έχετε δουλέψει σε βιβλιοπωλείο ή περνάτε ώρες πολλές εκεί ψάχνοντας για το επόμενο βιβλίο, θα έχετε ακούσει απίστευτα πράγματα από πελάτες που απαιτούν να έχουν την καλύτερη πληροφόρηση, σχετικά (ή μη) με τον κόσμο των βιβλίων. Αυτό σκέφτηκε και η Jen Campbell και συγκέντρωσε όλες τις παράξενες ιστορίες που άκουσε ως βιβλιοπώλισσα στα βιβλιοπωλεία Edinburgh Bookshop και Ripping Yarns.
Η αρχική ιδέα υπήρξε πολύ καλή, η εκτέλεση όμως κάπως υστερεί. Θα είχε ενδιαφέρον αν συγκεντρώνονταν μόνο ιστορίες που είχαν να κάνουν αμιγώς με βιβλία και λογοτεχνία, όσο χαζές και αν ήταν. Το γεγονός ότι κάθε πελάτης βιβλιοπωλείου μπορεί να ρωτήσει ό,τι ηλίθιο του κατέβει στο κεφάλι, δεν σημαίνει ότι θα βρει δικαιωματικά και μια θέση σε ένα τέτοιο βιβλίο! 
Το Μεταίχμιο για ακόμη μια φορά παρουσίασε την εκδοτική του ανεπάρκεια και την κακόγουστη οπτική του. Ο τίτλος πρωτοτύπου είναι “Weird things customers say in bookshops”, σαφής και συγκεκριμένος. Το Μεταίχμιο επέλεξε τον τίτλο, “Είναι τρελοί αυτοί οι βιβλιοφάγοι!” και υπότιτλο “Ξεκαρδιστικές ατάκες πελατών σε βιβλιοπωλεία”, κάνοντας το βιβλίο να θυμίζει φθηνό οδηγό με ανέκδοτα για ξανθιές. Παρά την σκωπτική διάθεση που προσπάθησε να μεταδώσει ο τίτλος, είναι σχεδόν σίγουρο ότι οι βιβλιοφάγοι (που ακόμα και αν τους διαχωρίσουμε από τους βιβλιόφιλους, που αυτοί οι τελευταίοι διακρίνονται για μια εκλεκτικότητα και σιγουριά στην επιλογή των βιβλίων τους) δε θα ρωτούσαν ποτέ τόσο ανόητα πράγματα, εκτός και αν οι ιστορίες που παρουσιάζονται αφορούν πελάτες που μπήκαν όλοι τους πρώτη φορά σε βιβλιοπωλείο, οπότε η ευθύνη πέφτει αποκλειστικά στην συγγραφέα!
Νιώθω βαθιά απογοητευμένος από την αγορά αυτού του βιβλίου, ειδικά όταν το αγόρασα 9.90, σε χείριστο χαρτί (αναμενόμενο) και τις μισές του σελίδες διανθισμένες με κακόγουστα σκίτσα. Κρίμα, γιατί υπέθεσα ότι αυτό το βιβλιαράκι θα μπορούσε να μου προσφέρει λίγη απόλαυση αλλά δεν τα κατάφερε. Έτσι και εγώ όταν μπω σε βιβλιοπωλείο θα ρωτήσω: “Έχετε το βιβλίο, Είναι τρελοί αυτοί οι βιβλιοφάγοι;” – “Ναι το έχουμε!” – “Τότε, ντροπή σας!!”

Ακολουθούν μερικά αποσπάσματα, τα πιο λογοτεχνικά.

ΠΕΛΑΤΙΣΣΑ (προς τη φίλη της): Τι είναι αυτός ο τομέας Λογοτεχνικής κριτικής; Είναι για βιβλία που γκρινιάζουν για άλλα βιβλία;

ΠΕΛΑΤΗΣ: Πού έχετε τον Άμλετ; Ξέρετε, να ζει κανείς ή να μη ζει; Στη φιλοσοφία;

ΠΕΛΑΤΙΣΣΑ (Κρατάει ένα αντίτυπο του βιβλίου των Weight Watchers στο ένα χέρι και ένα αντίτυπο των Αγώνων της πείνας στο άλλο): Ποιο από τα δυο θα μου συστήνατε για γρήγορο αδυνάτισμα;

ΠΕΛΑΤΗΣ: Τι το τόσο σπουδαίο είχε ο Μεγάλος Γκάτσμπι τέλος πάντων; Ήταν σούπερ ήρωας ή κάτι τέτοιο;

ΠΕΛΑΤΗΣ: Έχετε κανένα βιβλίο υπογεγραμμένο από συγγραφείς που είναι στα τελευταία τους; Θα ήθελα να επενδύσω σε τέτοια βιβλία.

ΠΕΛΑΤΗΣ (κρατώντας ένα αντίτυπο του Οδυσσέα του Τζέιμς Τζόυς): Γιατί είναι τόσο μεγάλο αυτό το βιβλίο; Υποτίθεται πως εκτυλίσσεται σε μία και μόνο μέρα, έτσι δεν είναι; Πόσα μπορούν να συμβούν σε έναν άνθρωπο μέσα σε μία μέρα που να χρειάζεται τόσες σελίδες για να τα περιγράψεις; Ας πάρουμε για παράδειγμα εμένα, ξυπνάω, τρώω πρωινό, πάω στη δουλειά, γυρίζω στο σπίτι... άντε να πάω και για ένα ποτό και τέλος! Δεν γεμίζουν όλα αυτά τις σελίδες ενός βιβλίου!

ΠΕΛΑΤΗΣ (αγοράζοντας ένα αντίτυπο των Ταξιδιών του Γκιούλιβερ): Σκέφτομαι να ταξιδέψω, έτσι έλεγα να διαβάσω αυτό το βιβλίο για να πάρω ιδέες για μέρη. Ο τύπος έχει πάει σε απίθανα σημεία του πλανήτη, έτσι δεν είναι;

11 σχόλια:

Μαραμπού είπε...

Καλημέρα librarian!

Όχι, ετούτο το βιβλίο το αγόρασα από το συνοικιακό βιβλιοπωλείο και πρόλαβα να το ξεφυλλίσω. Ενώ το καταλάβαινα ότι είναι μάπα, το αγόρασα (με μισή καρδιά) γιατί μου άρεσε η αρχική ιδέα και για να μην ξεχνάω πόσο το Μεταίχμιο ευτελίζει τον κόσμο των βιβλίων. Δυστυχώς, δεν θυμάμαι τίποτα από την χθεσινή ανάγνωση, τουλάχιστον έμεινε η ανάρτηση, τα είπα και ξεθύμανα! Ευχαριστώ που την ανέβασες.

Υ.Γ. Με 9.90 θα αγόραζα άνετα 8 κουραμπιέδες! Σνιφ...

Roadartist είπε...

Χχαχαχ εμένα πάλι μου άρεσε το υστερόγραφο για τους κουραμπιέδες :)
Καλημέρα σας
καλό σκ :)

librarian είπε...

Τι σε έπιασε βρε Μαραμπού με το Μεταίχμιο; έχει βγάλει και καλά βιβλία, εγώ τον συμπαθώ σαν εκδοτικό οίκο, δεν είναι δα και Πύρινος Κόσμος. Σε βρίσκω λίγο υπερβολικό και με διάθεση για γκρίνια.

Καλλιτέχνιδα το διάβασες το βιβλίο;

Μαραμπού είπε...

Σαφώς και έχει βγάλει σπουδαία βιβλία, αλλά αν θέλει να είναι ένας από τους μεγαλύτερους εκδοτικούς στην Ελλάδα πρέπει να αρχίσει να συμπεριφέρεται ως τέτοιος. Πολλές φορές, δεν έχει συναίσθηση τι βιβλίο παρουσιάζει και κυρίως πώς το παρουσιάζει! Άσε που η σχέση ποιότητας- τιμής είναι μονίμως με αρνητικό πρόσημο για την ποιότητα και θετικότατο για την τιμή. Μου φαίνεται, ψάχνουν για ηλίθιους αναγνώστες εκεί πέρα και αν χθες τσίμπησαν έναν(!), δεν θα είναι κάθε μέρα Πασχαλιά!

Τέρμα η γκρίνια, καλές γιορτές να έχουμε! :)

Σεβάχ ο Θαλασσινός είπε...

Καλησπέρα! Καλό Σ/Κ! Δεν το'χω διαβάσει. Θα το αναζητήσω όμως :)

anagnostria είπε...

Ευτυχώς! Δεν πρόλαβα να το αγοράσω. Το είχα στη λίστα (λατρεύω τα βιβλία που έχουν σχέση με βιβλία, τα βιβλιοβιβλία, όπως τα λέτε) αλλά με βοηθήσατε να το σβήσω!

Μαραμπού είπε...

Αναγνώστρια, ναι, σβήστε το οπωσδήποτε! Μπορείτε να το διαβάσετε μέσα σε ένα δεκάλεπτο αν θέλετε, σε ένα βιβλιοπωλείο που διαθέτει κάθισμα. Δυστυχώς, το δικό μου δεν διέθετε και η απροθυμία μου να σταθώ όρθιος μού στοίχισε ακριβά!

Σεβάχ, το ίδιο ισχύει και για σένα!

Καλές γιορτές :)

Poet είπε...

λάμπουν σαν δάκρυα τα χριστούγεννα

ένας μικρός χριστός γεννιέται πάλι αύριο,
μόνος στον κόσμο.
ένας μικρός χριστός που ζωγραφίζει
θαμπά στο τζάμι
δέντρα για τα παιδιά,
καράβια για τα όνειρα,
ένα παραμύθι της αγάπης για τους απελπισμένους.
παραμονή
και τα χιλιάδες φώτα της πλατείας
στα μάτια του λάμπουν σαν δάκρυα

Τόλης Νικηφόρου
από τη συλλογή Γαλάζιο βαθύ σαν αντίο, 1999

Καλά Χριστούγεννα και ένας φωτεινός και δημιουργικός καινούριος χρόνος, κορίτσια των βιβλίων.

librarian είπε...

Τόλη σε ευχαριστούμε πολύ για τις ποιητικές λέξεις με έναν διαφορετικό χριστό. Καλές γιορτινές μέρες, ζεστές με αγάπη.

Ανώνυμος είπε...

Χαχαχαχα!! Εμένα πάντως μ'άρεσε σαν βιβλίο, το βρήκα άκρως διασκεδαστικό :)

librarian είπε...

Σίγουρα σε κάποιους αρέσει και σε κάποιους όχι! Καλά έκανες όμως και μας είπες και τη δική σου γνώμη.