Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2024

Πλαστελινοδημιουργίες


Για πρώτη ανάρτηση του νέου έτους επιλέγω κάτι όχι σχετικό με βιβλία αλλά σχετικό με παιδί και ψυχαγωγία. Η μεγάλη μας πόλη, η Αθήνα, έχει εκατομμύρια δράσεις για γονείς και παιδιά, σχεδόν τόσες όσες και ο πληθυσμός της. Θα σας αναφέρω μια ωραία ιδέα δημιουργικής απασχόλησης για γονείς και παιδιά, η πιο ωραία δραστηριότητα που ευχαριστηθήκαμε μικροί και μεγάλοι που εμπεριέχει και λίγη βιομηχανική ιστορία αλλά και καινοτόμα επιχειρηματική ιδέα.


Η αγάπη μου για την πλαστελίνη ως υλικό ξεκινά από τα παιδικά μου χρόνια και φτάνει ως σήμερα που με τη μικρή μου απολαμβάνω ιδιαίτερα να δημιουργούμε παρέα την υφή, το χρώμα και τη μυρωδιά που μας αρέσει. Όμως, αυτή η πλαστελίνη που φτιάχνουμε ονομάζεται ορθότερα πλαστοζυμαράκι και διαφέρει από εκείνη των παιδικών μου χρόνων. 

Η πλαστελίνη που θυμάμαι από τα παιδικά μου χρόνια συνδέεται με τη δραστηριότητα που θέλω να σας αναφέρω καθώς είναι αυτή που όλοι της ηλικίας μου σαν παιδιά έχουμε παίξει και συνεχίζομαι να αγοράζουμε στα παιδιά μας. Πρόκειται για την πλαστελίνη Record που το εργοστάσιο παραγωγής της είναι στο Περιστέρι, γεγονός που δεν γνώριζα. Πρόκειται για ένα ελληνικό προϊόν που παράγεται από τρία υλικά: κερί, κιμωλία, χρώμα και με πολύ απλό τρόπο.


Το εργοστάσιο πλαστελίνης, το οποίο λειτουργεί από το 1952, εκτός από την παραγωγή του προϊόντος που στέλνει σε όλη τη χώρα αλλά και στο εξωτερικό, ανοίγει τις πόρτες του αρκετές φορές το μήνα τόσο για την υποδοχή σχολείων αλλά και για γονείς με παιδιά, παρουσιάζοντας τον τρόπο που λειτουργεί σαν εργοστάσιο. Το βρήκα εξαιρετικό επιχειρηματικό σχέδιο για ένα εργοστάσιο που εκτός από την παραγωγή αποφασίζει να λειτουργήσει κι ως χώρος ψυχαγωγίας. Το παιδί έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει όλα τα στάδια παραγωγής της πλαστελίνης, να δει πως λειτουργούν τα μηχανήματα, να ακουμπήσει τα υλικά πριν ανακατευτούν, να παρακολουθήσει τη μορφή του προϊόντος όταν βγαίνει από το μηχάνημα αλλά φυσικά και να παίξει. Το κομμάτι του παιχνιδιού είναι το καλύτερο καθώς οι άνθρωποι το έχουν οργανώσει εξαιρετικά. Η πλαστελίνη περιμένει έτοιμη κομμένη σε μικρά κομμάτια περιμένοντας μικρούς και μεγάλους να δημιουργήσουν το σχέδιο που έχουν ήδη σκεφτεί οι άνθρωποι του εργοστασίου που απαρτίζονται κυρίως από γυναίκες.



Η πλαστελίνη είναι εξαιρετικό προϊόν με την οποία το παιδί μπορεί να χρησιμοποιήσει τη φαντασία του και να δημιουργήσει. Ακόμη, είναι εξαιρετικό υλικό προγραφής καθώς επιτρέπει στο παιδί να γυμνάσει τα χέρια του και τα δάκτυλά του ειδικά η αυθεντική πλαστελίνη που είναι πιο σκληρή από τα ζυμαράκια. Και κάτι ακόμη, αυτή η πλαστελίνη δεν χαλάει ποτέ, αρκεί μόνο η ζέστη της παλάμης μας για να μαλακώσει.

Για περισσότερες πληροφορίες για τις επισκέψεις που πραγματοποιούνται στο εργοστάσιο αλλά και για τα προϊόντα που παράγονται μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα τους.




Δεν υπάρχουν σχόλια: