Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2023

Αναζητώντας την τέλεια οικογένεια

Αν μεγαλώνετε κι εσείς έναν μικρό επαναστάτη που θέλει να ζει δίχως κανόνες και νιώθει καταπίεση όταν εσείς παλεύετε να του μάθετε τους στοιχειώδεις κανόνες ευγένειας και καλής συμπεριφοράς τους οποίους αρνείται να ακούσει και τους ξεχνά το αμέσως επόμενο δευτερόλεπτο με αποτέλεσμα εσείς να τα επαναλαμβάνετε ξανά και ξανά στο διηνεκές, τότε σίγουρα θα χρειαστείτε αυτό το βιβλίο: "Μόνο εσένα αγαπώ τόσο πολύ" της Γερμανίδας Jutta Langreuter από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος.

Είναι βέβαιο ότι το παιδί που αρνείται να δεχτεί τους κανόνες, αρνείται να αποδεχθεί ότι η κοινωνία μας στηρίζεται σε κάποιες βασικές αρχές, αναπόφευκτα κάποια στιγμή θα σας πει ότι θέλει να ζήσει όπως θέλει, ελεύθερο, ότι έχει βαρεθεί να του λέτε πώς να κάνει το κάθε τι και στο τέλος θα ακούσετε το ωραιότερο: «τελείωσε, θέλω να πάω σε άλλους γονείς». Θεωρούν ότι το κυριότερο πρόβλημα είναι οι γονείς και χωρίς αυτούς όλα θα είναι καλύτερα. Όπως οι έφηβοι, έτσι και τα μικρά παιδιά περνούν την περίοδο της αμφισβήτησης. Για να προλάβετε αυτήν την ατάκα, αυτό το βιβλίο είναι το καταλληλότερο. 


Η μαμά λαγουδίνα πάλι φωνάζει γιατί ο μικρός δεν συμμαζεύει τα πράγματά του, ξεχνά να να πλυθεί και να κάνει την πρωινή γυμναστική του. Ο μικρός βαρέθηκε τις φωνές και αποφάσισε να πάει να μείνει σε άλλο σπίτι, στα σπίτια των φίλων του και του ξαδέλφου του. 

Όμως το κάθε ξεχωριστό σπίτι που αποφασίζει να περάσει τη μέρα του έχει κάποιο πρόβλημα. 

Το σπίτι των ποντικιών είναι ακατάστατο γιατί τα ποντίκια δεν συμμαζεύουν ποτέ τα πράγματά τους.

Το σπίτι των ασβών μυρίζει άσχημα γιατί οι ασβοί δεν κάνουν ποτέ μπάνιο. 

Το σπίτι των σκίουρων είναι ψηλά στο δέντρο και χρειάζεται να κάνει πολύ κόπο για να ανέβει. 

Στο τέλος επισκέπτεται το σπίτι της θείας του και των ξαδέλφων του. Εκεί είναι όλα τέλεια, κανείς δεν φωνάζει και κάνεις δεν του λέει τι να κάνει. Όμως και πάλι ο μικρός δεν είναι χαρούμενος, κάτι του λείπει… κάτι του λείπει αφάνταστα και τον κάνει δυστυχισμένο. 

Κι έτσι αποφασίζει να φύγει τρέχοντας να πάει εκεί που είναι αυτό που τον κάνει ευτυχισμένο… η μαμά του και η οικογένειά του.

Το κατάλληλο βιβλίο για να καταλάβουν οι μικροί λιλιπούτειοι ότι κανείς δεν είναι τέλειος. Όλοι έχουν τις αδυναμίες τους και κάνουν λάθη. Επίσης, κάθε οικογένεια και κάθε σπίτι έχει τους δικούς του κανόνες, στηρίζεται σε ένα διαφορετικό μοτίβο που βοηθούν να λειτουργούν όλα ομαλά σύμφωνα με τις ανάγκες μας. Σημασία όμως έχει η αγάπη. 

Ένα υπέροχο και γλυκό βιβλίο που θα το κρατήσω για να το διαβάζει και στην εφηβεία της και ίσως ακόμη και τότε να θυμάται τα λόγια μου αλλά και την αγάπη μου. 

Στην ίδια σειρά των εκδόσεων κυκλοφορούν κι άλλα μικρά και φθηνά διαμαντάκια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: