Πέμπτη 18 Μαΐου 2023

Κάτι από τα παλιά

Οι σύγχρονες εκδόσεις παιδικών βιβλίων είναι αισθητικά αριστουργήματα τόσο στην εικονογράφηση όσο και στο κείμενο, αλλά με μεγάλη έκπληξη ανακαλύπτω θησαυρούς ανάμεσα σε παλαιότερες εκδόσεις. Η σημασία των βιβλιοθηκών για άλλη μια φορά είναι σπουδαία αφού ποτέ δεν θα μπορούσα να εντοπίσω εκδόσεις από χρόνια εξαντλημένες ώστε να φέρω σε επαφή τη μικρή μου με αξιόλογες εκδόσεις διαφορετικής από τη σημερινή αισθητικής. Μέσα σε μια βιβλιοθήκη τα βιβλία υπομονετικά περιμένουν τους αναγνώστες του μέλλοντος να τους δείξουν το παρελθόν τους.

Παρατηρώ με ιδιαίτερη χαρά ότι η Μαργαρίτα αγαπά να βλέπει και να ακούει βιβλία που αναφέρονται στην τέχνη, στη ζωή και στο έργο καλλιτεχνών. Στα ράφια της τοπικής βιβλιοθήκης εντόπισα δύο βιβλία της δεκαετίας του 80 που αναφέρονται στη ζωή του Λεονάρντο Ντα Βίντσι και του Πάμπλο Πίκασσο. Και στα δυο βιβλία βλέπουμε τους δύο καλλιτέχνες ως παιδιά, μπαίνουμε στο σπίτι και στη ζωή τους, βλέπουμε τις ασχολίες τους και τις ιδιαιτερότητες τους, βλέπουμε τη διαφορετική εποχή τους. Βιβλία που ξεκάθαρα απευθύνονται στο μυαλό ενός μικρού παιδιού που θέλει να βλέπει ήρωες της δικής του ηλικίας ακόμη κι εκείνους τους σπουδαίους μεγάλους που καμία φορά ξεχνούμε ότι κάποτε υπήρξαν παιδιά. 

Βλέπουμε το Ντα Βίντσι να καταπιάνεται με ένα σωρό δραστηριότητες και να ασχολείται πότε με τις κατασκευές, πότε με τα έντομα, πότε με τη ζωγραφική εκπλήσσοντας τον πατέρα του. Βλέπουμε τον Πικάσσο να ζωγραφίζει και στα πιο απίθανα μέρη και με όλα τα υλικά που έχει στη διάθεσή του μέχρι που ο πατέρας του συνειδητοποιεί ότι το παιδί έχει κλήση και χάρισμα στη ζωγραφική.

Πανευτυχής που διάβασα αυτά τα δυο βιβλία του Ibi Lebscky, χρόνια πολλά μετά την κυκλοφορία τους. Μικρά αριστουργήματα, άμα τα βρείτε μπροστά σας μην τα προσπεράσετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: