Τετάρτη 4 Μαΐου 2022

Μαθαίνοντας τις νότες...

Επιλέγω παιδικά βιβλία στην τρίχρονη κόρη μου σύμφωνα με τα δικά μου γούστα. Καμία φορά προσπαθώ να φανταστώ τι θα μπορούσε να της αρέσει αλλά τις πιο πολλές φορές κάνω λάθος. Το ίδιο συμβαίνει και με τα παιχνίδια. Άλλες φορές επιλέγω σύμφωνα με κάποιο θέμα που θα ήθελα να συζητήσουμε: τα συναισθήματα, τη διαφορετικότητα, την αγάπη. Οι τέχνες, όμως, είναι πάντα ένα θέμα που αγαπώ και θα ήθελα να υπάρχουν στη ζωή της. Πάντα απολαμβάνω την ανάγνωση βιβλίων που αναφέρονται στη ζωγραφική ή στη μουσική. Μαζί με εμένα τα απολαμβάνει και η Μαργαρίτα.

Εδώ και πολλούς μήνες διαβάζουμε ένα βιβλίο που δεν είναι ιδιαιτέρως γνωστό ούτε έχει αυτό το κάτι που θα το κάνει να μπει στα ευπώλητα, αλλά η Μαργαρίτα το έχει αγαπήσει και μου ζητάει συχνά να της το διαβάσω. Και αυτό είναι μια νίκη για τους συντελεστές του βιβλίου. Ένα παιδί που έχει στη διάθεσή του δεκάδες βιβλία για διάβασμα, επιλέγει ξανά και ξανά κάποια, ανάμεσα σε αυτά και αυτό το ιδιαίτερο. Το έχω αγαπήσει κι εγώ και έχω βρει διάφορα θετικά πίσω από την απλότητα του.

Το βιβλίο της Κατερίνας Καρβούνη με τίτλο "Μαθαίνοντας τις νότες παρέα με τα ζώα" σε εικονογράφηση της Τάνιας Καρακώστα ικανοποιεί τις προσδοκίες που μας δίνει ο τίτλος. Είναι αυτό ακριβώς. Με τρόπο όμορφο και πολύ λιτό μαθαίνει στα παιδιά τις νότες και τα εισαγάγει στις πρώτες έννοιες της μουσικής. Λέξεις που ένα παιδί δεν ακούει στην καθημερινότητα του, μουσικοί όροι που μέσω της ανάγνωσης αυτού του βιβλίου γίνονται οικείοι. Ωδείο, κλειδί του σολ, πεντάγραμμο, βαρύτονος, μπάσος, σοπράνο και τόσες άλλες λέξεις που εμάς μας φαίνονται συνηθισμένες, δεν είναι όμως για ένα παιδί 2 χρόνων, ηλικία που ξεκίνησα να της το διαβάζω. Ακόμη και μεγαλύτερα παιδιά δεν τις γνωρίζουν, συνήθως.

Η ιστορία είναι απλή και γεμάτη νότες. Κάθε ζωάκι έχει το όνομα μιας νότας και όλα μαζί εργάζονται στο ωδείο με σκοπό την άνοιξη να στήσουν μια γιορτή.

Ο βάτραχος Σι θέλει να γίνει τραγουδιστής αλλά έχει μπάσα φωνή κι όλα τα ζώα του δάσους τον κοροϊδεύουν, μέχρι που συναντά το κουνούπι Μι που τυχαίνει να είναι ο ιδιοκτήτης του μεγαλύτερου ωδείου. Του υπόσχεται ότι θα τον βοηθήσει να μάθει να τραγουδά. Στο δρόμο για το ωδείο συναντούν την πεταλούδα Ρε που είναι μία σοπράνο. Στο ωδείο τους περιμένει ο διευθυντής της χορωδίας ο τενόρος αρκούδος Σολ που έχει και το κλειδί του ωδείου, είναι το κλειδί του Σολ που με αυτό ξεκινάει η μουσική. Με τη βοήθεια του δασκάλου φωνητικής του αηδονιού Ντο, ο βάτραχος καταφέρνει να τραγουδήσει στη μεγάλη γιορτή της άνοιξης. Γιατί "ακόμα κι αν δεν έχεις μεγάλο ταλέντο, αν αγαπάς τη μουσική και πιστεύεις στον εαυτό σου, σίγουρα θα τα καταφέρεις!"

Το βιβλίο συνδυάζεται άριστα με ένα ξύλινο κοπανάκι σε σχήμα βατράχου που μιμείται το κόασμά του. Είναι ιδανικό για γνωριμία με τις νότες στα παιδιά δημοτικού αλλά και μικρότερα. Ιδιαίτερα αν έχετε κάποιο μουσικό όργανο μπορείτε να συνδυάσετε και ηχητική γνωριμία με τις νότες. Στο τέλος θα βρείτε ένα τραγούδι που κάθε παιδί θα χαρεί να τραγουδήσετε μαζί και να φτιάξετε έναν δικό σας ρυθμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: