Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2021

Περί παιδικών βιβλιοθηκών


Δεν υπάρχει παιδί που να μην του αρέσει να του διαβάζουν βιβλία. Δεν θα έπρεπε να υπάρχει παιδί που δεν του έχουν διαβάσει βιβλία. Κυκλοφορεί τόση μεγάλη ποικιλία παιδικών βιβλίων για όλα τα γούστα και για όλες τις ηλικίες που σίγουρα το παιδί θα βρει κάτι που να το συγκινεί. Ή ο γονέας θα βρει κάποιο που να το απολαμβάνει πολύ γιατί τη δική του απόλαυση και αγάπη θα μεταφέρει στο παιδί. Και το παιδικό βιβλίο δεν είναι ένα απλό βιβλίο, είναι ένα παιχνίδι, μια δραστηριότητα, μια στιγμή, μια αφορμή.

Ένα παιδικό βιβλίο διαβάζεται ξανά και ξανά, το ίδιο το παιδί θέλει να το βλέπει ξανά και ξανά. Με ένα βιβλίο με κινούμενα μέρη το παιδί εξασκεί τη λεπτή κινητικότητα. Ένα βιβλίο με ήχους, όπως μελωδίες κλασικής μουσικής, δίνει στο παιδί τα πρώτα μουσικά ερεθίσματα και ακούσματα. Ένα βιβλίο με όμορφη εικονογράφηση, όπως τα περισσότερα, βοηθά το παιδί να αναπτύξει την αισθητική του. Ένα βιβλίο απασχολεί, διδάσκει, προκαλεί αφορμή για συζήτηση και σκέψη, αναπτύσσει το λόγο, βοηθάει στην κατανόηση του κόσμου, του εξωτερικού αλλά και του εσωτερικού, εξοικειώνει με το γραπτό λόγο, εμπλουτίζει το λεξιλόγιο, μαθαίνει, πλάθει χαρακτήρα, βοηθά στη συγκέντρωση, αναπτύσσει τη φαντασία. Ένα παιδικό βιβλίο κάνει τόσα πολλά που δεν ξέρω σε τι να πρωτοαναφερθώ και τι να πρωτοαναλύσω. 

Γι' αυτό η αξία των παιδικών βιβλιοθηκών ή των παιδικών τμημάτων των βιβλιοθηκών είναι ανεκτίμητη. Αφιερώστε λίγο από τον ελεύθερο χρόνο σας και επισκεφθείτε την τοπική σας βιβλιοθήκη μαζί με το παιδί. Εξηγείστε του πως είναι τακτοποιημένα τα βιβλία (εδώ είναι οι ιστορίες γραμμένες από Έλληνες συγγραφείς, εδώ είναι τα βιβλία γνώσεων, εδώ τα βιβλία για πολύ μωρά). Βοηθήστε το να επιλέξει ένα βιβλίο, μέχρι να μάθει να επιλέγει μόνο του, καθίστε κάπου αναπαυτικά και διαβάστε μαζί μερικά βιβλία, ξεφυλλίστε λίγα ακόμη, καθίστε δίπλα στο παιδί σιωπηλοί καθώς αυτό επεξεργάζεται ένα βιβλίο. Τέλος, βρείτε τα βιβλία που θα πάρετε μαζί στο σπίτι και να υπενθυμίζετε ότι αυτό το βιβλίο πρέπει να επιστραφεί στη βιβλιοθήκη για να διαβαστεί από άλλο παιδί. Αναζητήσετε βιβλία που να αναφέρονται στην αξία των βιβλιοθηκών όπως το εξαιρετικό Χαριστική βιβλιοθήκη των Παπαθεοδούλου και Χατζηπλή.

Το ξέρω πως το κράτος δεν ενδιαφέρεται για τις βιβλιοθήκες. Το ζω από πάντα. Ενδιαφερθείτε εσείς. Μια βιβλιοθήκη πρέπει να έχει προσωπικό και να είναι ανοιχτή στο κοινό. Μια βιβλιοθήκη πρέπει να λειτουργεί με διευρυμένο ωράριο, το πρωί τα παιδιά είναι στο σχολείο, μια βιβλιοθήκη πρέπει να απευθύνεται και στα παιδιά και στους ανθρώπους που εργάζονται τα πρωινά. Μια βιβλιοθήκη πρέπει να εμπλουτίζει τη συλλογή με νέο υλικό. Αν έχετε βιβλία σε καλή κατάσταση και δεν τα θέλετε ρωτήστε τους εργαζόμενους της βιβλιοθήκης αν τα χρειάζονται. Μια βιβλιοθήκη θα έπρεπε να οργανώνει δράσεις για το βιβλίο. Μια βιβλιοθήκη θα έπρεπε να είναι και να κάνει αρκετά, το κοινό θα έπρεπε να το απαιτεί. Απαιτήστε το.

Στην Ελλάδα υπάρχουν 45 Δημόσιες Βιβλιοθήκες που υπάγονται στο Υπουργείο Παιδείας. Υπάρχουν πάμπολλες δημοτικές βιβλιοθήκες που ο εκάστοτε Δήμος οφείλει να μεριμνά για την σωστή λειτουργία τους. Ανάμεσα σε αυτές υπάρχουν και αμειγώς παιδικές βιβλιοθήκες οι οποίες δεν βρίσκονται μόνο στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε μικρότερες πόλεις όπως στον Βόλο ή στο Άργος.

Το παιδικό βιβλίο είναι θησαυρός και η παιδική βιβλιοθήκη ένα θησαυροφυλάκιο. Μην το ξεχνάτε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: