Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021

Το κορίτσι των παιδικών βιβλίων και η Μπελ

Στη μικρή και πολύπαθη τοπική δημόσια βιβλιοθήκη εντόπισα ένα βιβλίο που ήθελα να διαβάσω στην κόρη μου καιρό τώρα. Όχι γιατί της αρέσει η μαγειρική και όλη μέρα παίζει με τα κουζινικά της, όχι γιατί έχω διαβάσει πάρα πολλές κριτικές για το εν λόγω βιβλίο, αλλά εξαιτίας της συγγραφέας του.

Με εντυπωσιάζει αυτό το κορίτσι γιατί αγαπά το παιδικό βιβλίο ειλικρινά και βαθιά, οπότε της αξίζει να είναι και συγγραφέας. Είναι απίστευτες οι γνώσεις της καθώς μπορεί πολύ εύκολα να απαντήσει στην ερώτηση "Ξέρεις κάποιο παιδικό βιβλίο που να έχει σχέση με..." και όχι μόνο ξέρει την απάντηση αλλά έχει όρεξη να συνδέσει αναγνώστη με βιβλίο. Έχει το μεράκι ενός βιβλιοθηκονόμου που αγαπά το βιβλίο και πιστεύει στη δύναμη της ανάγνωσης. Τυχερά τα παιδιά που την έχουν δασκάλα γιατί εδώ που τα λέμε ένας νηπιαγωγός ή δάσκαλος έχει πιο πολλές πιθανότητες να εμπνεύσει ένα παιδί από έναν βιβλιοθηκονόμο που στην καλύτερη περίπτωση εργάζεται εκτός αντικειμένου καθώς σπάνια διορίζεται σε μια βιβλιοθήκη για να προσφέρει τις γνώσεις του.

Η Χριστίνα Κωνσταντουδάκη είναι αυτό το κορίτσι που το κεφάλι της είναι μια δαιδαλώδη βιβλιοθήκη παιδικών βιβλίων και οι εκδοτικοί οίκοι την έχουν εντοπίσει και εμπιστεύονται σε αυτήν την προώθηση των παιδικών τους βιβλίων γιατί εκτός από όλα τα παραπάνω διαχειρίζεται και μια δημοφιλέστατη ομάδα με παιδικά βιβλία στο facebook. Όμως είναι και η συγγραφέας της Μπελ Μπεσαμέλ που είναι ένα γλυκύτατο βιβλίο που επιβεβαιώνει όλες τις κριτικές που έχω διαβάσει γι' αυτό και θέλω να τις επαυξήσω κιόλας. Γιατί πραγματικά αξίζει να μιλάμε όλη για τη Μπελ Μπεσαμέλ και γ' αυτό το κορίτσι που το έγραψε και κάνει τα Χανιά, όπου ζει, πλουσιότερη πόλη.

Η Μπελ που ζει σε μια μικρή πόλη, αγαπάει τη μαγειρική, από πολύ μικρή μαγειρεύει με όρεξη και μεράκι. Μεγαλώνει όμορφα και φεύγει να σπουδάσει την τέχνη που αγαπά. Γίνεται διάσημη, κερδίζει βραβεία πολλά και μαγειρεύει στα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου αλλά κάτι της λείπει. Ο οικογένειά της και το μικρό της μέρος της λείπουν και αποφασίζει να επιστρέψει. Όμως, στο μέρος που μεγάλωσε τίποτα δεν είναι ίδιο, οι άνθρωποι είναι σκυθρωποί και τα σπίτια πιο μεγάλα και γκρι. Αποφασίζει μέσω της μαγειρικής της να τους κάνει όλους ξανά χαρούμενους και να τους θυμίσει τι σημαίνει να είσαι αληθινός.

Το βιβλίο είναι για παιδιά άνω των 4 ετών καθώς το μεγάλο κείμενο ίσως κουράσει ένα μικρότερο. Αλλά να ξέρετε, τέτοια βιβλία μπορούμε να τα διαβάσουμε και σε μικρότερα παιδιά (π.χ. 2.5 χρονών που είναι και η κόρη μου) καθώς μπορούμε να κάνουμε μια περίληψη όσων γράφονται και να διαβάζουμε αποσπασματικά το κείμενο για να μην κουράσουμε τα πιο μικρά παιδιά. Έτσι το βιβλίο κάθε φορά είναι διαφορετικό και κάθε φορά έχει ενδιαφέρον. Σταδιακά διαβάζουμε περισσότερο κείμενο και σταδιακά εισάγουμε το παιδί σε όλο και μεγαλύτερο κείμενο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: