Τετάρτη 16 Ιουνίου 2021

Ο αγαπημένος Ρένος

Υπάρχουν πολλοί αγαπημένοι ήρωες των πολύ μικρών παιδιών αλλά ο Ρένος ξεχωρίζει. Κανένα παιδί δεν έμεινε χωρίς να εντυπωσιαστεί από αυτή τη σειρά. Μπορεί να φταίει το μικρό σχεδόν ανύπαρκτο κείμενο που δίνει χώρο στην εικόνα και κυρίως στον ήχο. Μπορεί οι ήχοι και η μουσική να είναι από μόνοι τους η αιτία. Δεν ξέρω τι είναι αυτό που τον κάνει τόσο αρεστό αλλά πραγματικά όλη η σειρά είναι υπέροχη. Μάνα και κόρη τα θέλουν όλα για τη συλλογή τους. Ακόμη και ο πατέρας εμπλέκεται εδώ, νομίζω ότι και ο ίδιος έχει αγαπήσει τη σειρά. Κι αν ένας μουσικός δείχνει ενδιαφέρον για μια σειρά παιδικών βιβλίων με μουσική, τότε κάτι καλό υπάρχει.

Η 42χρονη Γαλλίδα εικονογράφος Magali Le Huche είναι η δημιουργός της συγκεκριμένης σειράς. Ο Ρένος που σε κάθε γλώσσα έχει και άλλο όνομα, όπως Poppy, Pako, Pinxo είναι το δικό της μοναδικό δημιούργημα.

Στα πολύ θετικά της σειράς είναι ότι περιέχει πολύ ωραία μουσική, ιδιαιτέρως στον Μότσαρτ και στον Βιβάλντι και καθώς η μικρή μου τα ακούει από 6 μηνών, έχει μάθει να αναγνωρίζει τα κομμάτια που ακούγονται ακόμη κι αν τα ακούσει σε ανύποπτο χρόνο στο ραδιόφωνο. Στην Ορχήστρα έχει πολύ ενδιαφέροντα και σπάνια μουσικά όργανα που ομολογώ ούτε εγώ ήξερα, όπως την τσελέστρα. Είναι ωραία να μαθαίνει ένα μωρό τέτοια σπάνια μουσικά όργανα και πολύ ψαρωτικό, να τη ρωτάνε ποιο είναι το αγαπημένο σου μουσικό όργανο και να λέει το φαγκότο...


Το πρώτο βιβλίο της σειράς που αποκτήσαμε ήταν ο Ρένος και η Ροκ. Εντάξει, νομίζω όλα τα μικράκια που αγαπάνε να παίζουν ντραμς θα το απολαύσουν ιδιαίτερα. Το αγαπημένο της μικρής μου είναι η Ντίσκο, παρατηρεί το Ρένο και νομίζω ότι τον βλέπει να χορεύει. Είναι και η πρώτη φορά που κάπου στους ήχους ακούγεται και η φωνή του. Δικό μου αγαπημένο είναι η Αφρικανική μουσική, στο οποίο ακούγονται όλα αυτά τα κρουστά που ακόμη δεν έχω τολμήσει να της ονοματίσω.

Όπως κάθε βιβλίο με μπαταρίες, έτσι και σε αυτά τελειώνουν γρήγορα. Όμως επειδή έχουμε πολλά παραπλήσια κι ευτυχώς σχεδόν όλα παίρνουν ίδιο τύπο μπαταρίας, τις παραγγέλνουμε με το κιλό από την Κίνα και έρχονται πολύ οικονομικά.

Το πιο μεγάλο μειονεκτήματα είναι ότι οι ήρωες είναι ζωάκια. Μάλλον δεν καταλαβαίνει κανείς ότι ο Ρένος είναι σκυλάκι κι αυτό είναι πολύ καλό, αλλά όλοι οι υπόλοιποι ήρωες είναι ξεκάθαρο τι ζώο είναι κι αυτή η αποστομοτική ερώτησή της κάθε φορά αν οι γάτες οδηγούν/ φοράνε παπούτσια/ χορεύουν με έχει σημαδέψει. Επίσης, αν και απευθύνεται και σε πολύ μικρά παιδιά θέλει προσοχή με τις λεπτές σελίδες που σκίζονται εύκολα.

Είμαι σίγουρη ότι όσες μαμάδες ασχολούνται με το παιδικό βιβλίο έχουν μερικά αντίτυπα του Ρένου στο σπίτι τους, όμως κάθε παιδική βιβλιοθήκη θα έπρεπε να έχει όλη τη σειρά γιατί αξίζει, γιατί αντικειμενικά αρέσει, γιατί διασκεδάζει, γιατί μαθαίνει, γιατί έχει ποιοτικό ήχο.


Τόσο αγαπημένος είναι, λοιπόν, ο Ρένος (μέχρι πολύ πρόσφατα τον αποκαλούσε για κάποιον ανεξήγητο λόγο Τιζιά) που αποφάσισα να μπει στο καινούργιο μας χειροποίητο παιχνίδι. Το παιχνίδι αποτελείται από δύο κύβους και η κάθε του πλευρά έχει το μισό μιας εικόνας. Στην προκειμένη περίπτωση όλες οι πλευρές αποτελούνται από αγαπημένους της ήρωες. Μπορείτε να δημιουργήσετε αυτό το υπέροχο παιχνίδι κύβους παζλ, όπως επίσης να βάλετε φιγούρες της επιλογής σας επικοινωνώντας με την εξαιρετική Αριάδνη, βρείτε την στο instagram εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: