Πέμπτη 3 Ιουνίου 2021

Πολυαισθητηριακά βιβλία

Ένα διαφορετικό βιβλίο ή μάλλον μια σειρά βιβλίων μου ήρθε δώρο από φίλη που ζει στο εξωτερικό. Ομολογώ πως δεν είχα την παραμικρή ιδέα για την ύπαρξη τέτοιων εκδόσεων και έναν μικρό ενθουσιασμό για το μεγαλείο του παιδικού βιβλίου πρέπει για άλλη μια φορά να τον εκφράσω σε μια ανάρτηση. Είναι τελικά το βιβλίο ένα πανίσχυρο εκπαιδευτικό εργαλείο που κανένας παιδαγωγός-γονιός δεν πρέπει να ξεχνά.

Πρόκειται για βιβλία χωρίς καθόλου λέξεις παρά μόνο με εικόνες και μάλιστα με εικόνες με πολύ λεπτομέρεια. Η κατηγορία αυτή των βιβλίων ονομάζεται πολυαισθητηριακά βιβλία, καθώς δίνονται στο παιδί που κοιτάζει τις εικόνες πολλά ερεθίσματα κι έτσι αυτό εξασκεί και ενισχύει γλωσσικές και γνωστικές δεξιότητες. Γι' αυτό οι πολυαισθητηριακές εικόνες χρησιμοποιούνται ως εργαλείο αρκετά συχνά από τους λογοθεραπευτές.

Η δημιουργούς των βιβλίων είναι η Γερμανίδα εικονογράφος και γραφίστας Rotraut Susanne Berner, η οποία σίγουρα έχει κάνει εξαιρετική δουλειά στη συγκεκριμένη σειρά βιβλίων με τίτλο Wimmelbilderbuch. Η σειρά περιλαμβάνει τέσσερα βιβλία που ως τίτλο έχουν μια εποχή του χρόνου. Σε κάθε εποχή βλέπουμε ίδια σημεία μιας πόλης με ανθρώπους που κάνουν διάφορες ενέργειες.

Το πρώτο δισέλιδο ή σαλόνι περιλαμβάνει μια πολυκατοικία που μας είναι ορατά τα δωμάτια στο εσωτερικό του, ο δρόμος μπροστά με τη στάση του λεωφορείου, ο κήπος δεξιά και αριστερά της πολυκατοικίας κ.λπ. Σε κάθε δισέλιδο που ακολουθεί οι περισσότεροι ήρωες επαναλαμβάνονται και συνεχίζουν τις δράσεις του. Για παράδειγμα στη μία περίπτωση ένα άτομο περιμένει το λεωφορείο στη στάση ενώ το λεωφορείο είναι καθοδόν, στο επόμενο δισέλιδο το άτομο έχει επιβιβαστεί. 


Συνεπώς, το παιδί εξασκεί τη μνήμη του αλλά και την παρατηρητικότητα του. Οι λεπτομέρειες που φαίνονται σε κάθε δισέλιδο είναι τόσες πολλές που δεν αρκούν μόνο λίγες αναγνώσεις. Πραγματικά σε κάθε ανάγνωση μπορείς να παρατηρήσεις κάτι άλλο αφού το πλήθος των λεπτομερειών είναι πραγματικά ανεξάντλητο. Καθώς δεν υπάρχει κείμενο, η φαντασία είναι ελεύθερη και επιτρέπει στο παιδί να κτίσει μια δικιά του ιστορία και το παιδί ωθείται να αναπτύξει το λεξιλόγιο του και να περιγράψει κάτι από όλα αυτά που βλέπει. Φυσικά οι λεπτομέρειες δίνουν ώθηση και στον γονιό να ενισχύσει. Ένα ακόμη θετικό είναι ότι το βιβλίο έχει σκληρές σελίδες οπότε αντέχει τις πολλές αναγνώσεις που απαιτεί.

Πέρα από όλα αυτά, σε κάθε βιβλίο δίνονται και οι διαφορές που υπάρχουν λόγω των εποχών και του καιρού. Ανάλογα με την εποχή το δέντρο έχει καρπούς, άνθη, φύλλα ή είναι γυμνό, οι ήρωες φορούν διαφορετικά ρούχα ή κάνουν διαφορετικές δραστηριότητες. 

Καθώς μου ήρθε από το εξωτερικό έχω τη γερμανική εκδοχή αλλά με πολύ χαρά έμαθα ότι κυκλοφορεί και στα ελληνικά από τις εκδόσεις Νεφέλη. Βέβαια ουδεμία σημασία έχει καθώς δεν υπάρχουν λόγια μόνο ένα φυλλάδιο που λέει δυο λόγια για τους ήρωες που συναντάμε. 

Αν και μας το δώρισαν από τότε που ήταν πολύ μικρούλα και το κοιτούσαμε, από τα 2 και μετά το κοιτάει με μεγαλύτερη προσοχή και με μεγάλη χαρά την βλέπω να παρατηρεί πράγματα και να θυμάται. Βέβαια η Μαργαρίτα μιλάει ήδη πολύ καλά κι έτσι μπορεί να περιγράφει κάτι που βλέπει. Σίγουρα μεγαλώνοντας θα αξιοποιούμε τη σειρά όλο και περισσότερο. 

Ήταν πράγματι ένα υπέροχο δώρο που αποδεικνύει ότι τα βιβλία δεν αποτυγχάνουν ποτέ ως δώρο και πάντα έχουμε την τύχη να ανακαλύπτουμε καινούριες ιδέες μέσω των σελίδων του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: