Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021

Κουβέντες για το Blogging εν έτει 2021

Διαβάζω συχνά ότι η μόδα των blogs και του blogging πέθανε και μου δημιουργούνται ερωτηματικά. Παρακολουθώ τα ιστολόγια από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε να διαδίδεται το blogging στην Ελλάδα. Από εκείνη την εποχή που τα blogs εμφανιζόντουσαν σαν μανιτάρια το ένα μετά το άλλο. Προσπαθούσα να επικεντρωθώ στα blogs που είχαν ως θέμα το βιβλίο και τις τέχνες αλλά πολύ συχνά κατέληγα να διαβάζω προσωπικά blogs με περισσότερο ημερολογιακό χαρακτήρα, ειδησεογραφικά ακόμη και blogs με θέμα τη μόδα ή την μαγειρική. Γέμισε το διαδίκτυο λέξεις. Ο καθένας είχε τη δυνατότητα να φτιάξει μια δική του "ιστοσελίδα" και να γράφει για ό,τι αγαπά χωρίς περιορισμούς. Τα χρόνια πέρασαν δημιουργήθηκαν άλλα κοινωνικά δίκτυα πιο φιλικά στους νέους, πιο δελεαστικά χωρίς πολλά λόγια. Οι λέξεις όμως χάνουν την αξία τους;

Πολλά blogs από αυτά που δημιουργήθηκαν έκλεισαν, πολλοί βαρέθηκαν και εξαφάνισαν ό,τι είχαν φτιάξει διαγράφοντάς τα εξολοκλήρου. Κάποια σταμάτησαν να ανανεώνονται. Κάποια ιστολόγια, όπως αυτό, συνεχίζουν. Μπορεί κάποιες χρονιές να ανέβηκαν λίγες αναρτήσεις, όμως, είναι εδώ και συνεχίζει με μια θεματική που απευθύνεται σε λίγους. Κι αν αυτό το μπλογκ τραβάει ακόμη την προσοχή κάποιων φαντάζομαι τι μπορεί να συμβαίνει με άλλα περισσότερο δημοφιλή που απευθύνονται σε μεγαλύτερο κοινό. Αλήθεια πέθανε το blogging;

Μπορεί τα blogs σήμερα να μην φτάνουν τον αριθμό των blogs που υπήρχαν πριν δέκα χρόνια, μπορεί χιλιάδες ιστολόγια να διαγράφτηκαν, όμως όσα παρέμειναν συνεχίζουν να υπάρχουν και να διαβάζονται. Ό,τι αναρτάται στα κοινωνικά δίκτυα όπως το Facebook, Twitter, Instagram δεν ανακτάται, όμως ό,τι έχει γραφεί σε μπλογκ μένει και χάρις στις μηχανές αναζήτησης μπορεί να εμφανίζεται ξανά και ξανά μέχρι να διαγραφεί από τον συντάκτη του.

Να μιλήσω με νούμερα. Οι Βολτίτσες ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 2008, από τότε έχουν ανέβει 530 αναρτήσεις, μικρός αριθμός σε σύγκριση με άλλα blogs. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχω δημιουργήσει σελίδα στο facebook και προσωπικό λογαριασμό στο instagram και στο twitter στα οποία κατά καιρούς προωθώ τις καινούργιες αναρτήσεις. Καθημερινά κατά μέσο όρο υπάρχουν 300 επισκέψεις, ενώ το μήνα οι επισκέψεις είναι γύρω στις 7000, οι προβολές αυξάνονται την ημέρα που μπαίνει μια νέα ανάρτηση. Συνολικά το blogspot αναφέρει ότι έχουν γίνει 550 χιλ. προβολές. Ακόμη και χρονιές που έβαλα ελάχιστες αναρτήσεις και ελάχιστα προώθησα το μπλογκ (το 2020 μπήκαν μόλις 7 αναρτήσεις) η μηνιαία επισκεψιμότητα παρέμεινε. Τα κοινωνικά δίκτυα βοηθούν στην αύξηση της επισκεψιμότητας, όμως βοηθούν εφήμερα, την περισσότερη δουλειά την κάνει η Google. 


Τα στατιστικά δείχνουν ότι πολλοί επισκέπτες έρχονται από τα κοινωνικά δίκτυα, όμως οι περισσότερες επισκέψεις προέρχονται από τη google μέσω των χιλιάδων λέξεων κλειδιών που οι χρήστες αναζητούν στο διαδίκτυο. Οι περίεργοι αλγόριθμοι της google κάνουν τα μαγικά τους και η google φροντίζει να τοποθετεί τις αναρτήσεις των blogs στις αναζητήσεις. Έτσι μια ανάρτηση που γράφτηκε πριν 10 χρόνια συνεχίζει να διαβάζετε ξανά και ξανά. Το blogging δεν είναι εφήμερο. Ό,τι έχει αναρτηθεί μένει και περιμένει τον αναγνώστη της.

Ας μιλήσουμε για βιβλία και για ό,τι άλλο αγαπάμε, λοιπόν, όποια λέξη γράφεται, σίγουρα διαβάζεται. Το βιβλίο είναι ίσως το μοναδικό προϊόν που μπορεί να αυτοδιαφημίζεται, τυχεροί οι εκδοτικοί οίκοι που έχουν τόσα χιλιάδες εργαλεία προώθησης κι ας μην τα εκμεταλλεύονται όπως θα έπρεπε.

10 σχόλια:

anagnostria είπε...

Πολύ χαίρομαι που υπάρχουν ακόμα blogs, μερικά μάλιστα από τα πιο παλιά που συνεχίζουν ακόμα. Το δικό μου (www.anagnostria.blogspot.com) έκλεισε 14 χρόνια ζωής και δεν πρόκειται ποτέ να το εγκαταλείψω. Από τα πιο παλιά είναι ακόμα το ΒΙΒΛΙΟΚΑΦΕ, Ο librofilo κ.ά,

Ηλίας Οικονομόπουλος είπε...

Ανακάλυψα πολύ πρόσφατα το θαυμάσιο μπλογκ σας, γιατί πρόσφατα άρχισα κι εγώ να ασχολούμαι με τον χώρο του βιβλίου (ως blogger, εννοώ). Είμαι όμως από το 2007 στον χώρο του blogging με τα άλλα μου ενδιαφέροντα, επαγγελματικά και μη, όπως είναι η ισπανική γλώσσα και το σκάκι.
Πολλά μπράβο λοιπόν! Συνεχίστε την ωραία δουλειά σας.

librarian είπε...

Ναι βέβαια, πολλά από τα blogs που παρακολουθούσα πριν ακόμη κάνω τις Βολτίτσες, υπάρχουν ακόμη. Με χαρά ανακαλύπτω ακόμη καινούργια blogs. Νομίζω είμαι φανατική του blogging και τα στατιστικά με βοηθούν να συνεχίζω γιατί προφανώς κάνεις δεν γράφει για να διαβάζει μόνο ο ίδιος.

librarian είπε...

Ευχαριστώ πολύ. Στις 530 αναρτήσεις που έχουν ανέβει από το 2008 σίγουρα υπάρχει ισπανική λογοτεχνία και σκάκι. Καλή αρχή στο νέο σας blog.

Ηλίας Οικονομόπουλος είπε...

Σας ευχαριστώ πολύ.

Άστρια είπε...

Μετά από πολύ καιρό σήμερα ανέβασα μία ανάρτηση:) Πολύ ενδιαφέροντα τα στοιχεία της ανάρτησής σου Librarian. Στο blog μου είχα καταγραμμένες σκέψεις και συναισθήματα (όχι σε στυλ ημερολογίου) και είναι αλήθεια ότι παρά την μεγάλη απουσία μου από το blogging, παρέμενε πάντα ένα κομμάτι του εαυτού μου εκεί.


υγ. Δεν είδα το blog μου στο blogroll σου και δικαιολογημένα μετά από τόση απουσία:) Εγώ δεν διέγραψα κανένα και πολλές φορές κάνω επισκέψεις ακόμη κι αν δεν αφήνω σχόλια. Το μωράκι σου θα είναι σίγουρα βιβλιόφιλο, κι εγώ απέκτησα εγγονούλα:) Σε φιλώ

librarian είπε...

Πράγματι ανανεώνω συχνά τη λίστα μου και διαγράφω όσα ιστολόγια είναι άνεργα αφού τη λίστα τη χρησιμοποιώ εγώ πρωτίστωςγια να διαβάζω τις νέες αναρτήσεις. Και το δικό σου μπλογκ είχε να ανανεωθεί από το 2017! Άντε ξεκίνα πάλι! Να σου ζήσει το εγγονάκι.

Giannis Pit. είπε...

Αγαπητέ, εκείνος που μιλάει ότι τα blogs πέθαναν μάλλον εκφράζει ευσεβείς πόθους καθώς εκφράζει το δικό του απόλυτο κενό. Λειτουργώ με συνέπεια 4 blogs προσωπικά-θεματικά και έχω άποψη του χώρου εδώ και δέκα χρόνια.
Τα ιστολόγια είναι πολιτισμός κατά βάση, είναι δημιουργία, είναι τέχνη, είναι ενημέρωση. Αυτές τις αρετές δεν τις βρίσκεις στα κοινωνικά δίκτυα όπου προάγεται το "εύκολο" και το "δοτό". Σίγουρα και εκείνα έχουν σοβαρό ρόλο να παίξουν αλλά τα ιστολόγια είναι κάτι που δεν μπορεί αν συγκριθεί.
Είναι κάτι σαν την πνευματική κληρονομιά του καθένα μας στο διαδίκτυο.
Εύχομαι να συνεχίζεις να φωνάζεις παρών με τη λειτουργία σου.
Να είσαι καλά.

φύλλα είπε...

Διαβάζω χρόνια το blog σας!!! Και με αφορμή την ανάρτηση σας να σας πω ότι χρόνια ήθελα να φτιάξω κι εγώ ένα που να μιλάει για βιβλία! Τελικά μετά από χρόνια το αποφάσισα! Έπαιξε ρόλο και η περσινή καραντίνα! Σήμερα κλείνει ένα χρόνο! Με 56 αναρτήσεις! Το αγαπώ πολύ! Είναι το αποκούμπι μου! Ελπίζω αν έχετε χρόνο και διάθεση να του ρίξετε μια ματιά και να σας αρέσει!

https://fyllabooks.blogspot.com/?m=0

librarian είπε...

@Giannis Συμφωνώ απόλυτα.

@Φύλλα χαίρομαι που επισκέπτεσαι το μπλόγκ μου. Φυσικά και θα μπω στο δικό σου!