Τρίτη 9 Μαρτίου 2021

Παιδικά βιβλία αλά Μοντεσσόρι

Σε συνέχεια της προηγούμενης ανάρτησης αναζήτησα στην παιδική μας βιβλιοθήκη όλα τα βιβλία που έχουμε μέχρι στιγμής και ακολουθούν κάπως όσα αναφέρονται στις θεωρίες της Μοντεσσόρι. Αν και στην αρχή διαβάζοντας όσα αναφέρονται για τα βιβλία έπεσα από τα σύννεφα, στην πορεία συνειδητοποίησα ότι καμία φορά είναι δύσκολο να εξηγήσεις σε ένα μικρό παιδί γιατί μια γάτα οδηγεί αυτοκίνητο ή γιατί ένας αρκούδος κάθεται στο τραπέζι και τρώει με μαχαιροπίρουνο. Έτσι άρχισα να αναζητώ βιβλία που οι ήρωες να είναι άνθρωποι, παιδιά κυρίως, και να κάνουν πράγματα που σχετίζονται και με τη δική μας καθημερινότητα. Όμως, τα βιβλία με ήρωες ζωάκια και φανταστικά γεγονότα συνεχίζουν να είναι στη βιβλιοθήκη μας, εξάλλου είναι πολύ αγαπητά και έχω την εντύπωση ότι υπερτερούν στο εμπόριο.

Επειδή πολλοί ακολουθούν και αναζητούν όσα έχει αναφέρει η Μοντεσσόρι, επέλεξα να συγκεντρώσω όλα τα βιβλία που έχουμε στα οποία πρωταγωνιστές είναι παιδιά και να σας τα παρουσιάσω σε μία ανάρτηση. 

Ξεκινάω με βιβλία με χοντρές σελίδες και κινούμενα μέρη για πολύ μωράκια όπως είναι η εξαιρετική σειρά από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος "Σπρώξε, τράβηξε, γύρισε". Όλη η σειρά έχει πρωταγωνιστές παιδιά που κάνουν βόλτα στην πόλη, το σούπερ μάρκετ, το λιμάνι, τη φάρμα κ.λπ. Εμείς έχουμε από 6 μηνών το "Στο πάρκο" που ακόμη βλέπουμε με μεγάλη χαρά.

Από 18 μηνών αναζήτησα βιβλία που να εξοικειώνουν στη χρήση του γιογιό, μετά από ψάξιμο, απέκτησα το "Αντίο, πάνα!" από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Ο Μίμης και η Ρένα εξηγούν πώς να χρησιμοποιούμε το γιογιό. Πολύ αγαπημένο βιβλίο, όντως έμαθε τι είναι το γιογιό αλλά ακόμη δεν τρελαίνεται στο να το χρησιμοποιεί. Επιπλέον, έχει χώρο για να κολλάς αυτοκόλλητα, μια δραστηριότητα που της αρέσει πολύ και νομίζω ότι βοηθάει στη λεπτή κινητικότητα αφού μπορεί να τα κολλάει και να τα ξεκολλάει. 

Η σειρά από τις εκδόσεις Μεταίχμιο "Το μικρό βιβλίο των συναισθημάτων" περιλαμβάνει δύο βιβλία το "Μερικές φορές ανησυχώ" και το "Μου αρέσει να φέρομαι με καλοσύνη", έχουμε το δεύτερο που περιέχει κινούμενα μέρη και τροφή για συζήτηση, ενώ στο τέλος έχει συμβουλές για τους γονείς. Αν και έχει χοντρές σελίδες και το βλέπουμε από 18 μηνών, όσο περνάει ο καιρός θα κατανοεί καλύτερα όσα δείχνει και αναφέρει.

Η σειρά "Πρώτη μου φορά" από τις εκδόσεις Φυτράκη, δεν ξέρω αν κυκλοφορεί ακόμη, όμως μου αρέσουν πολύ αυτά τα βιβλία που μας βοηθάνε να εξοικειωθούμε με ό,τι δεν μας αρέσει ή φοβόμαστε. Στην περίπτωση αυτή έχουμε "Η πρώτη επίσκεψη στο γιατρό" καθώς έχει αρχίσει να φοβάται και να μην θέλει να πάει στη γιατρό μας και με βοηθάει να της εξηγήσω για ποιο λόγο πρέπει να επισκεπτόμαστε την παιδίατρο.

"Ο γιατρός ασπρούλης" από τις εκδόσεις Πατάκης είναι μια πολύ γλυκιά ιστορία που εξελίσσεται μέσα στο νοσοκομείο όπου ένα σκυλάκι κουρνιάζει δίπλα στα άρρωστα παιδάκια και τα βοηθάει με τη ζεστασιά του να γίνουν καλά. Πολύ ρεαλιστική εικονογράφηση και πολύ όμορφη ιστορία που βοηθάει να δούμε τα ζωάκια αλλιώς.

Πάρα πάρα πολύ αγαπημένο της Μαργαρίτας που σήμερα γίνεται 2 χρονών, είναι το "Καλημέρα όοολη μέρα!" από τις εκδόσεις Βιβλιοσκόπιο. Το κοριτσάκι που δεν έχει όνομα ξυπνάει το πρωί και βλέπουμε όλες τις ενέργειες που γίνονται μέχρι να πάει στο σχολείο, πλένει τα δόντια της, κάθεται στο γιογιό, πίνει γάλα, δένει τα κορδόνια της και στο τέλος πάει στο σχολείο, πολύ γλυκιά εικονογράφηση και πολύ απλό βιβλίο. Αφού το κοριτσάκι δεν έχει όνομα, το ονομάσαμε Μαργαρίτα κι έτσι κάπως άρχισε να λέει το όνομα της πριν ακόμα γίνει 2 χρονών.

Το "Μπαμπά, που είσαι;" δεν ξέρω αν κυκλοφορεί καθώς το είχα πάρει μεταχειρισμένο και είναι παλιά έκδοση. Είναι επίσης πολύ αγαπημένο της καθώς η Ζορζέτ ξυπνάει ένα πρωί, η μαμά λείπει και ο μπαμπάς προσπαθεί να την κάνει να τον αφήσει να ξυριστεί και να πλυθεί. Δεν υπάρχει αυτό το βιβλίο, είναι υπέροχο, αστείο και εντελώς απλό.

Το "Αγάπη μου" από τις εκδόσεις Κόκκινο, εντάξει τι να πω γι' αυτό το βιβλίο. Η μαμά εξηγεί στον γιο της τον Παύλο πόσο τον αγαπάει, κι εδώ κάπου λιώνει η μαμά. Κάπως έτσι και το "Τι υπέροχο πλάσμα θα γίνεις" που έχει μια υπέροχη εικονογράφηση, δεν είναι τόσο αγαπητό στη Μαργαρίτα όσο το απολαμβάνω εγώ. 

Το "Φίλοι στον λόφο" από τις εκδόσεις Ίκαρος είναι από τους δημιουργούς του πολύ αγαπημένου Νόι. Δύο φίλοι παίζουν σε έναν λόφο με δύο μεγάλα χαρτόκουτα ώσπου έρχεται κι ένα τρίτο αγόρι. Το ένα από τα δύο παιδιά δεν μπορεί να διαχειριστεί την αλλαγή και σταματάει να παίζει μαζί τους, όμως στο τέλος η φιλία υπερισχύει. Μου αρέσουν πολύ οι καινούριες πολυσύνθετες λέξεις που περιέχει η ιστορία. Είναι σχετικά καινούριο μας απόκτημα, το έχουμε διαβάσει λίγες φοράς, δηλαδή κάτι λιγότερο από 50 και ακόμη δεν έχει δεθεί τόσο μαζί του.

Ένα ακόμη που δεν έβαλα στη φωτογραφία, είναι το "Η γάτα μας η Μαρμελάδα" της πολύ αγαπημένης Γιολάντα Τσορώνη Γεωργιάδη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Σαββάλας. Είναι νομίζω το μόνο βιβλίο της συγγραφέως που οι ήρωες είναι παιδιά. Ο Νικόλας και η Μαργαρίτα προσπαθούν να λύσουν το μυστήριο εξαφάνισης κάποιων αντικειμένων τους.

Τέλος, η βιβλιοθήκη μας περιέχει δύο βιβλία με ρεαλιστικές εικόνες ζώων. Το ένα είναι με ήχους και πραγματικές φωτογραφίες των ζώων της φάρμας, όχι ελληνική έκδοση. Το δεύτερο από τις εκδόσεις Σμυρνιωτάκης παρουσιάζει το λιοντάρι στο φυσικό του περιβάλλον, εξηγεί τον τρόπο που ζει στην αγέλη του, πως κυνηγάει για να τραφεί κ.λπ. Βέβαια, κυκλοφορούν πολλά βίντεο στο youtube που δείχνουν πραγματικές εικόνες με ζώα και τους ήχους τους ή μπορείτε να δείτε απλά ντοκιμαντέρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: