Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020

Αχ αυτά τα εξώφυλλα...


Αν και από καιρό διαβασμένο δεν θα μπορούσα να μην βάλω αυτό το τόσο όμορφο εξώφυλλο στις Βολτίτσες. Μα αλήθεια τώρα, δεν είναι σαν κόσμημα; Γι' αυτό και το αγόρασα, με τέτοιο επιθετικό μάρκετινγκ, πώς να αντισταθώ;
Χωρίς καν να κοιτάξω τον συγγραφέα ξεκινάω την ανάγνωση του Κάθε σύμπτωση έχει ψυχή. Από τις πρώτες σελίδες νιώθω ότι ζω ένα deja vu. Το κοιτάω από εδώ, το κοιτάω από εκεί, μα δεν είναι δυνατόν λέω να το έχω ξαναδιαβάσει, καινούρια έκδοση, εξώφυλλο που αν το είχα ξανά, αποκλείεται να το είχα ξεχάσει. Εντάξει, η μνήμη μου δεν είναι στα καλύτερά της αυτόν τον καιρό, αλλά όχι κι έτσι. Και κάπου μέσα στη θολούρα της σύγχυσης, ηλιαχτίδες διαύγειας με επανέφεραν. Κάτι οι εκδόσεις Ίκαρος κάτι ο Ιταλός συγγραφέας Φάμπιο Στάσι, θυμήθηκα, που να φανταστώ ότι θα έχει τη διάθεση να συνεχίσει την αφήγηση της ιστορίας του ήρωα του από το προηγούμενο βιβλίο του Η χαμένη αναγνώστρια... Ο άνεργος φιλόλογος, συνεχίζει τις βιβλιοθεραπείες του. 


Εδώ έχουμε μια διαφοροποίηση. Ο ήρωάς μας έχει αναλάβει να λύσει μια διαφορετική υπόθεση. Βρίσκεται μπλεγμένος σε μια βιβλιοϋπόθεση ενός διαβαστερού γέροντα που πλέον η μνήμη του τον έχει εγκαταλείψει και οι απόγονοι του θέλουν να λύσουν ένα μυστήριο που ενδεχομένως να σχετίζεται με τη βιβλιοθήκη που έχει αφήσει πίσω του και ίσως με κάποιο θησαυρό. Το μόνο στοιχείο που του δίνεται είναι μερικές σκόρπιες λέξεις που μάλλον προέρχονται από κάποιο αγαπημένο του βιβλίο. Αρχίζει την αναζήτηση του που σύντομα καταλήγει να ψαχουλεύει τη βιβλιοθήκη του γέροντα. Μα ανάμεσα στην υπόθεση αυτή εμφανίζονται και νέοι πελάτες που ζητούν ίαση. 

"Η φωνή της δεν προμήνυε τίποτα το κολακευτικό.
«Συνταγογραφείτε πάντα τη θεραπεία προτού βρείτε την αρρώστια;»
Ένιωσα να κόβονται τα πόδια μου. Το σενάριο είχε αρχίσει να γίνεται ενοχλητικά επαναλαμβανόμενο". 

Ευκολοδιαβαστο, από εκείνα τα αγαπημένα τα βιβλιοβιβλία, αν και τώρα που το ξαναπιάνω στα χέρια μου, δύο πράγματα θέλω να πω: 
το εξώφυλλο είναι καλύτερο από το περιεχόμενο και 
έχω κρατήσει μια σημείωση προς αναζήτηση. Το βιβλίο του Τσαρλς Μπουκόφσκι, Να περιφέρεσαι στην τρέλα, αναζητώντας τη λέξη, τον στίχο, τη ζωή. Aλλά αυτό που θες ποτέ δεν είναι εκεί να σε περιμένει όταν το θες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: