Τρίτη 23 Ιουνίου 2020

Ας μιλήσουμε για εικονογράφηση


Από τα καλύτερα και πιο αγαπημένα βιβλία που έχω αγοράσει για τη μικρή μου Μαργαρίτα είναι τα τρία βιβλία που κυκλοφορούν στα ελληνικά του Γάλλου συγγραφέα και εικονογράφου Hector Dexet. Βρίσκω την εικονογράφηση τους πολύ έξυπνη το ίδιο και τα σχέδια που δημιουργούνται στην κάθε σελίδα. Για την ακρίβεια δεν έχω ξαναδει τόσο έξυπνη και ιδιαίτερη εικονογράφηση.


Το μεγάλο σχήμα και οι χοντρές σελίδες τους τα κάνουν ιδανικά για μωρά λίγο μηνών. Τι καλύτερο για τα μικρά ανθρωπάκια από το να περιεργάζονται αυτές τις τόσο ιδιαίτερες εικόνες. Όμως είναι κατάλληλα και για μεγαλύτερα ανθρωπάκια καθώς το κάθε βιβλίο εξηγεί μέσω αυτής της ιδιαίτερης εικονογράφησης διάφορες σύνθετες έννοιες.

Το "Ζούμε εδώ" εισάγει το παιδί στην έννοια "σπίτι" είτε αυτό αφορά ανθρώπους που ζουν σε πόλεις ή νησιά είτε αφορά έντομα και ζώα. Καθώς όλοι έχουμε ένα σπίτι για να κοιμόμαστε και να ησυχάζουμε. Το "Εμείς" με την πανέξυπνη εικονογράφηση δείχνει στο παιδί πως είναι ο άνθρωπος εσωτερικά ενώ εξηγεί τις έννοιες αγόρι/ κορίτσι, μικρός/ μεγάλος, άντρας/ γυναικά, οικογένεια. Είναι φοβερό και για μεγαλύτερα παιδιά. Το "Κούκου" εμφανίζει και εξαφανίζει ζώα χρησιμοποιώντας πάλι αυτή τη φοβερή εικονογράφηση που όμοια της δεν ξαναείδα, θα λέω ξανά και ξανά.

Αναζητώντας πληροφορίες για το συγγραφέα δεν κατάφερα να βρω πολλά. Όμως είδα ότι στα γαλλικά κυκλοφορούν και άλλα του βιβλία που ανυπομονώ να εκδοθούν και στα ελληνικά. Οι εκδόσεις Πατάκη ευελπιστώ να μεριμνήσουν. Εγώ θα περιμένω με ανυπομονησία.


Δεν υπάρχουν σχόλια: