Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2019

Το αγαπημένο μας μωροβιβλίο και η απομίμηση του


Τα βιβλία είναι το καλύτερο δώρο για βρέφη. Το μωρό χαλαρώνει στην αγκαλιά και μπορεί να απασχοληθεί ώρες βλέποντας (ή και ακούγοντας) βιβλία. Υπάρχουν χιλιάδες βιβλία εκεί έξω που απευθύνονται σε βρέφη κι εγώ φυσικά τα θέλω όλα. Νομίζω ότι από εδώ και πέρα θα διαβάζω (και θα αναρτώ) μόνο παιδικά βιβλία. Τα βιβλία για βρέφη, βέβαια, είναι περισσότερο παιχνίδια παρά βιβλία, αλλά ακόμη κι έτσι το παιδί εξοικειώνεται με τον χάρτινο κόσμο και όπως μαθαίνει να κάθεται αγκαλιά και να βλέπει εικόνες έτσι αργότερα θα ακούει και τις ιστορίες που έχουν να του αφηγηθούν. Τα βιβλία με σκληρές σελίδες είναι ό,τι καλύτερο για μωρά κάτω του έτους. Αυτήν την εποχή κυκλοφορούν δεκάδες βιβλία που συνδυάζουν μουσική, εικόνα και ιστορία κι είναι τα αγαπημένα του δικού μου αλλά κι όλων των μωρών, φαντάζομαι. Τα βιβλία αυτά έχουν διπλή αποστολή καθώς μαθαίνουν στο παιδί να απολαμβάνει τα βιβλία αλλά και να ακούει ωραίους ήχους αφού του παρουσιάζουν τα καλύτερα κομμάτια κλασικής μουσικής. Βέβαια όπως σε όλα, υπάρχουν καλά και κακά βιβλιοπαιχνίδια.


Δύο μηνών η Μαργαρίτα απέκτησε το πρώτο της βιβλίο και έκτοτε η συλλογή της έχει αυξηθεί αρκετά. Το πρώτο βιβλίο της όμως είναι από τα αγαπημένα της γιατί ο ήχος του τη συντροφεύει από την αρχή της. Κι ο ήχος είναι οι γλυκιές μελωδίες από το Καρναβάλι των ζώων του Σεν Σανς. Κάθε σαλόνι και ένα όμορφα εικονογραφημένο ζώο με την αντίστοιχη μελωδία του και με μια μικρή επεξήγηση, ο βασιλιάς λιοντάρι, ο επιβλητικός ελέφαντας, το καγκουρό που χοροπηδά όπως τα δάκτυλα του πιανίστα, τα ψάρια στο ενυδρείο, τα πουλιά με τον ήχο του φλάουτο και τέλος ο όμορφος κύκνος με την χαλαρωτική μουσική του. Ένα εξαιρετικό βιβλίο από την υπέροχη, πραγματικά υπέροχη σειρά, των εκδόσεων Πατάκη "Γνωρίζω τους ήχους του κόσμου" κατάλληλο από μηδέν μηνών μέχρι 2 χρονών. 

Και μετά από από το βιβλίο που έχουμε χιλιοακούσει και πρέπει να βάλω καινούρια μπαταρία, σκέφτηκα να πάρω τις Τέσσερις εποχές μιας που ο Βιβάλντι έχει γράψει αυτό το αγαπημένο στον περισσότερο κόσμο άκουσμα. Ίδιο μέγεθος με τα βιβλία της σειράς του Πατάκη, ίδιες χοντρές σελίδες κατάλληλες για μικρά χεράκια αλλά μια φρικτή αποτυχία από τις εκδόσεις Διόπτρα. Κάθε σαλόνι μια εποχή και δώρο δύο σαλόνια λίγος πετσοκομμένος ήχος από κάτι σε ντο μείζονα. Καθόλου πετυχημένη εικονογράφηση αλλά το χειρότερο είναι ο ήχος. Η μουσική διακόπτεται άξαφνα και σ' αφήνει εντελώς ανικανοποίητο. Είναι σαν να μην έχει προλάβει να ολοκληρώσει τη φράση του ή σαν να τελείωσε η μπαταρία. Δεν ξέρω για τα αφτιά του μωρού μου, πάντως τα δικά μου αφτιά δεν μπορούσαν να ανεχτούν ούτε λεπτό αυτήν την έκδοση που έσπευσα να αλλάξω. 

Βρείτε όμορφα βιβλία για τα μωρά σας αλλά προσοχή στις απομιμήσεις!

2 σχόλια:

drastiria είπε...

Καλημέρα! Είμαι Μανούλα μιας 16 μηνων μικρούλας και μόλις είδα για μωροβιβλια δεν έχασα ευκαιρία να ακολουθήσω το μπλογκ σου. Καλώς σε βρήκα!

librarian είπε...

Γεια σου και καλώς βρεθήκαμε και να σου ζήσει! Θα ξεκινήσω να αναρτώ και πιο συστηματικά, όταν με το καλό βρω χρόνο!