Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2019

Τα άγνωστα καλά βιβλία


Ένα μικρό ολιγοσέλιδο βιβλιοβιβλίο που συγκεντρώνει στις σελίδες του όλη την αγάπη για τα βιβλία και ειδικά για τα όμορφα, ζεστά, μικρά βιβλιοπωλεία με τίτλο Το άγνωστο άγνωστο: τα βιβλιοπωλεία και η απόλαυση να μην πάρεις αυτό που ήθελες. Ο συγγραφέα Mark Forsyth, που αν κρίνω από το σύντομο βιογραφικό στην προμετωπίδα, φαίνεται να αγαπά την αγγλική γλώσσα, είχε την ιδέα να γράψει δύο λόγια για τη χαρά που νιώθει κάποιος όταν ανακαλύπτει στα ράφια του βιβλιοπωλείου άγνωστα του, μέχρι εκείνη την ώρα, σπουδαία αναγνώσματα. Μια χαρά που όλοι εμείς έχουμε βιώσει καθώς βολτάρουμε ανάμεσα σε ράφια με μυρωδιές από φρεσκοτυπωμένο μελάνι ή κιτρινισμένες από το χρόνο χάρτινες σελίδες.

Ωραία τα ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία αλλά είναι πολύ δύσκολο (έως ακατόρθωτο) να σου γνωρίσουν ένα καλό βιβλίο που δεν ήξερες, κάτι που μπορούν να κάνουν πολύ εύκολα τα μικρά βιβλιοπωλεία, ειδικά εκείνα που οι ιδιοκτήτες του είναι πιο βιβλιόφιλοι από εσένα, να όπως το Booktalks για παράδειγμα. Γιατί σε ένα καλό βιβλιοπωλείο όλα τα βιβλία είναι καλά. 

Φυσικά εκτός από τα μικρά παραδοσιακά βιβλιοπωλεία, ο συγγραφέας δεν ξεχνά να αποδώσει φόρο τιμής στο φτιαγμένο-από-χαρτί-και-μελάνι-βιβλίο, γιατί πως να το κάνουμε, όταν μιλάμε για την αγάπη στο βιβλίο μιλάμε για το έντυπο, μέχρι να βρεθεί εκείνος που θα λατρέψει μια ηλεκτρονική οθόνη!

Ένα μόλις 46 σελίδες βιβλίο που γράφτηκε και τυπώθηκε για τους απανταχού παρόντες βιβλιόφιλους, ρομαντικούς λάτρες της ανάγνωσης και του καλού βιβλίου. Μεταφράστηκε στα ελληνικά και εκδόθηκε από τις εκδόσεις Ποταμός για εμάς! Αναζητήστε το!

3 σχόλια:

Πάπισσα Ιωάννα είπε...

Τελικά, τα βιβλιοβιβλία αρέσουν στους bloggers.
Είναι που μιλάνε κι αυτά όπως αυτοί.
Π.Ι.

librarian είπε...

Σε τούτο εδώ το μπλογκ σίγουρα αρέσουν, αλλά και στους αναγνώστες του!

Unknown είπε...

Πραγματικά δεν μπορεί να συγκριθεί το έντυπο βιβλίο σε σχέση με το ηλεκτρονικό.
Το ένα είναι λατρεία, το άλλο είναι απλός κουραστικό στα μάτια.