Τετάρτη 17 Απριλίου 2019

Ο Στόουνερ


Οι πολύ καλές κριτικές και τα καλά σχόλια που διάβασα γι' αυτό το βιβλίο με οδήγησαν στο να θέλω να το διαβάσω. Εννοείται πως η επιθυμία μου ενισχύθηκε λόγω της σειράς Aldina  των εκδόσεων Gutenberg που βάλθηκε να μας κακομαθαίνει εκδίδοντας λογοτεχνικά διαμαντάκια. Μα αυτά και με εκείνα, αυτό το βιβλίο με συντρόφευσε στην πιο όμορφη στιγμή της ζωής μου, στάθηκε επάξια δίπλα μου και μου κράτησε παρέα παρά την κούρασή και την συναισθηματική φόρτισή μου.

Πρόκειται για ένα λογοτεχνικό βιβλίο που αφηγείται τη ζωή του Στόουνερ, ενός ανθρώπου που επέλεξε να αφήσει το χωριό και την αγροτική ζωή για να σπουδάσει. Αρχικά θέλησε να σπουδάσει γεωπονική αλλά γρήγορα αποφάσισε πως η λογοτεχνία του ταιριάζει καλύτερα. Η απόφαση αυτή τον οδήγησε να μην επιστρέψει στον τόπο του αλλά να παραμείνει στο πανεπιστήμιο και να ακολουθήσει ακαδημαϊκή καριέρα διδάσκοντας αγγλική φιλολογία. Στην υπόθεση δεν γίνονται σπουδαίες ανατροπές, όλα κυλούν ήσυχα και αναμενόμενα, αλλά κατά έναν μαγικό τρόπο η απλή γραφή του αμερικανού συγγραφέα John Williams σε κερδίζει και σε αποτρέπει από το να μην ολοκληρώσεις την ανάγνωση. Πραγματικά δεν υπάρχει λόγος να μην θέλεις να φτάσεις μέχρι την τελευταία σελίδα.

Από όλα όσα μαθαίνουμε για τη ζωή του Στόουνερ που αφορούν την προσωπική και επαγγελματική ζωή του, περισσότερο απόλαυσα τις αναφορές από τον ακαδημαϊκό χώρο στον οποίο εργάζεται. Οι ίντριγκες, το κύρος ανάλογα με την ηλικία και τη θέση του εκάστοτε εκπαιδευτικού, οι σχέσεις με τους φοιτητές, οι τσακωμοί που κρατάν μια ζωή μεταξύ καθηγητών και όλα τα υπόλοιπα που περιγράφονται με έκαναν να συνειδητοποιήσω ότι  σε όλα τα πανεπιστήμια του κόσμου (ή σε όλους τους εργασιακούς χώρους;) συμβαίνουν τα ίδια. 

Ο Στόουνερ είναι ένα πραγματικά ξεκούραστο βιβλίο που σε απορροφά και σε απομακρύνει από την πραγματικότητα χωρίς να απαιτεί τίποτα από τον αναγνώστη. Ήταν ακριβώς αυτό που χρειαζόμουν τη δεδομένη στιγμή.

2 σχόλια:

Caesar είπε...

Θαρρώ ότι υπήρξαν αρκετές ανατροπές, σ' αυτήν την υπέροχη ιστορία του πρωταγωνιστή, ιδιαίτερα στη γνωριμία του με τον πραγματικό & δυνατό έρωτα της ζωής του, που αξιώθηκε να βιώσει, εκτός συζυγικής κλίνης, στην κατά άλλα γκρίζα προσωπική και επαγγελματική του ζωή. Η αναλαμπή αυτή είναι που απογειώνει και τον αναγνώστη που πιστεύω ότι παρακολουθεί με πολύ ενδιαφέρον τη διήγηση της ιστορίας. Ίσως όσοι/ες έχουν βιώσει κάτι παρόμοιο να τον ένιωσαν ακόμη περισσότερο....
Ένα αξιαγάπητο βιβλίο!

librarian είπε...

Μπα, καμία ανατροπή, κλασικό στόρι σε ακαδημαϊκό χώρο, καθηγητής με φοιτήτρια, πολύ αναμενόμενο. Ωστόσο πολύ ωραία παρουσιασμένο.