Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018

Τροφή της φαντασίας


Το πρώτο βιβλίο για το νέο έτος είναι ένα βιβλίο γεμάτο φανταστικές ιστορίες που θυμίζουν τους θρύλους και τους μύθους της λαϊκής μας παράδοσης.
Και μπορεί πράγματι να είναι από εκείνες τις ιστορίες που αφηγούνται οι γιαγιάδες μας που ζουν στην επαρχία, σε μικρά χωριά με καθαρό ολόφρεσκο αέρα, σε χαμηλά σπίτια δίπλα από το κοτέτσι. Οι γιαγιάδες εκείνες που ανυπομονούσαμε να δούμε στις διακοπές μας, όταν τα σχολεία έκλειναν και εμείς πηγαίναμε στο χωριό να ξεκαλοκαιριάσουμε. Αυτές οι γιαγιάδες που ήθελαν να μας κακομαθαίνουν, να μας μαγειρεύουν τα πιο αγαπημένα μας φαγητά, που δεν χόρταιναν να μας παίρνουν αγκαλιά και να μας μιλούνε. Και τι δεν μας λέγανε, σε μια γλώσσα ελαφρώς διαφορετική από εκείνη που είχαμε συνηθίσει στο σχολείο, αλλά πάντα καταλαβαίναμε κι ας συμπεριλάμβαναν άγνωστες λέξεις, εξάλλου είχαν πάντα χρόνο και διάθεση να μας εξηγούν, ακόμη και στις πιο τρελές μας απορίες εκείνες είχαν απάντηση. Μα πιο πολύ μας άρεσε να ακούμε εκείνες τις ιδιαίτερες ιστορίες για το δάσος, το ποτάμι, το πηγάδι, τη λίμνη κι όλα τα υπόλοιπα μέρη που δεν έπρεπε να πάμε μόνοι και σε καμία περίπτωση τη νύχτα. Γιατί σε όλα αυτά τα μέρη κάτι κακό και πάντα ανεξήγητο είχε συμβεί.

Αυτό το βιβλίο με τον τίτλο "Ιστορίες της γιαγιάς Ιτιάς", λοιπόν, συγκεντρώνει αυτές τις ιστορίες των γιαγιάδων γεμάτες μέρη τρομερά με ξωτικά, νεράιδες και πλάσματα φερμένα από άλλον κόσμο. Όμως δεν τα αφηγούνται εκείνες οι γιαγιάδες αλλά τα εγγόνια που τις άκουγαν, τις έχουν κι αυτά εμπλουτίσει με δικά τους βιώματα και γνώσεις και περιμένουν τα καινούρια εγγόνια για να τις αφηγηθούν και να συνεχίσουν και αυτά με τη σειρά τους το νήμα της αφήγησης. Η κάθε ιστορία ξεχωριστή αφού γράφεται από τον δικό της συγγραφέα κι έχει το ολοδικό της ύφος κι όλες μαζί σμίγουν γύρω από μια γέρικη ιτιά και καταλήγουν στις σελίδες ενός όμορφου βιβλίου. 

Ανοίγοντας το βιβλίο μπαίνεις μέσα στις λέξεις μιας όμορφης παρέας που ξέρει "να κοιτάζει με την άκρη του ματιού όσα βλέπει και να τα κάνει ιστορίες" γιατί γνωρίζει καλά ότι "βαθιά μέσα του ο άνθρωπος αγαπά τις ιστορίες πάνω από όλα κι έτσι πάντοτε πρόθυμα κάθεται να τις ακούσει" μια σκοτεινή νύχτα δίπλα από τη φωτιά. Αυτή η παρέα έχει και δικό της ηλεκτρονικό στέκι το site Will o' Wisps που δημιουργήθηκε από αγάπη για τις ιστορίες του φανταστικού με οικοδέσποινα τη Μαριλένα Μέξη, η οποία είχε και την αρχική ιδέα της έκδοσης αυτού του βιβλίου που οι εκδόσεις Πηγή έκαναν πράξη. 

Κάπως έτσι ξεκινά το νέο αναγνωστικό έτος, το δέκατο ετούτου του μπλογκ. Καλή αναγνωστική χρονιά συναναγνώστες με νέες ολόφρεσκες ιδέες που ξεκινούν πάντα από καλά βιβλία.  

2 σχόλια:

Διονύσης Μάνεσης είπε...

Καλή αναγνωστική χρονιά, λοιπόν - ..φανταστικά άρχισε!

(Πολύ μ' άρεσε η ιδέα του βιβλίου, η ομαδικότητα που προϋποθέτει και που απολαμβάνουν οι δημιουργοί του)

librarian είπε...

Πράγματι, η ομαδικότητα είναι το δυσκολότερο σε αυτή τη χώρα που βρισκόμαστε...