Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2017

Συναρπαστικά βιβλία για συναρπαστικές ημέρες


Τις ημέρες των εορτών καλό είναι να τις περνάμε με αγαπημένα πρόσωπα, καλύτερο όμως είναι να μας συντροφεύουν ωραία βιβλία, άριστο ο συνδυασμός αυτών των δύο (το καλό φαγητό και ο πολύς ύπνος εξυπακούονται). Φέτος τα Χριστούγεννα με βρήκαν να κρατώ στα χέρια μου ένα μυθιστόρημα αγωνίας, περισσότερο θρίλερ θα το χαρακτήριζα και όχι αστυνομικό καθώς ξεφεύγει από τις κλασικές υποθέσεις των αστυνομικών μυθιστορημάτων. Εξαρχής γνωρίζουμε το δολοφόνο, τους συνεργάτες, τα κίνητρα. Μένει να μάθουμε αν θα τη σκαπουλάρουν, αν η αστυνομία θα τους εντοπίσει και καθώς ούτε η αστυνομία τελικά εμπλέκεται πολύ στην υπόθεση, μένει να μάθουμε αν οι πρωταγωνιστές θα καταφέρουν να επιβιώσουν στον κόσμο που οδηγήθηκαν. Το Out της Νατσούο Κιρίνο από τις εκδόσεις Μεταίχμιο είναι σίγουρα ένα ξεχωριστό βιβλίο που δεν πρόκειται να απογοητεύσει όσους αγαπούν να διαβάζουν τέτοιου είδους λογοτεχνικά βιβλία.

Οι πρωταγωνίστριες της υπόθεσης είναι τέσσερις γυναίκες που δουλεύουν μαζί σε ένα εργοστάσιο παραγωγής έτοιμου φαγητού. Δουλεύουν νύχτα, λιγότερες ώρες εργασίας από την πρωινή βάρδια με περισσότερα χρήματα και περισσότερη κούραση. Όλες έχουν κατεστραμμένες οικογένειες και ίσως αυτό να είναι το μόνο χαρακτηριστικό που τις ενώνει μέχρι το φόνο. Χρέη, δάνεια, ανύπαρκτοι σύζυγοι, παιδιά που δεν θέλουν να επικοινωνούν μαζί τους κι αμέτρητες υποχρεώσεις. Όλες είναι εγκλωβισμένες σε μια μίζερη καθημερινότητα από την οποία αδυνατούν να ξεφύγουν. Μία από τις τέσσερις σε μια έκρηξη θυμού σκοτώνει τον σύζυγό της όταν μαθαίνει ότι όλες οι οικονομίες τους έκαναν φτερά μέσω του πάθους του που είναι ο τζόγος. Χωρίς ίχνος τύψης και με μόνο το αίσθημα της ανακούφισης αποφασίζει να τηλεφωνήσει στον πιο κοντινό της άνθρωπο, στη συνάδελφο από τη δουλειά, να τη συμβουλευτεί. Εκείνη δίχως δεύτερη σκέψη πηγαίνει στο σπίτι της και αποφασίζει να αναλάβει εξολοκλήρου την εξαφάνιση του πτώματος. Γρήγορα εμπλέκονται και οι άλλες δύο που εργάζονται μαζί έχοντας ως κίνητρο τη χρηματική αποζημίωση τους. Οι τρεις τους διαμελίζουν το πτώμα και το σκορπούν σε διάφορα σημεία της πόλης με μόνο σκοπό να το εξαφανίσουν για να βοηθήσουν να μην κατηγορηθεί η συνάδελφός τους και αυτές ως εκ τούτου. Μετά από μερικές ημέρες η αστυνομία εντοπίζει ορισμένα μέρη του νεκρού σώματος καταφέρνει να τα ταυτίσει και το πρώτο άτομο που ανακρίνει  είναι η σύζυγος και μετά όλα τα κοντινά με εκείνη άτομα. Καθώς δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία η αστυνομία στρέφεται σε εκείνους με τους οποίους συναναστρέφονταν ο νεκρός τη νύχτα στα μέρη που σύχναζε και έπαιζε χαρτιά. Εύκολα κατηγορείται ο ιδιοκτήτης του χώρου παράνομων παιχνιδιών. Μετά από ένα μήνα κράτησής του αφήνεται και αυτός ελεύθερος λόγω έλλειψης αποδεικτικών. Οι επιχειρήσεις του όμως έχουν κλείσει κι αυτός έχει καταστραφεί οικονομικά, η παράνομη αυτοκρατορία του έχει γκρεμιστεί. Θα βάλει λυτούς και δεμένους να μάθει τελικά ποιος είναι ο πραγματικός δολοφόνος και να εκδικηθεί με αίμα.

Ίσως η υπόθεση να μην ακούγεται τόσο συναρπαστική αλλά η αλήθεια είναι πως η γραφή της γιαπωνέζας Νατσούο Κιρίνο είναι που κάνει συναρπαστικό αυτό το βιβλίο. Έχει τον τρόπο της να ανατρέπει την υπόθεση και να κρατά τον αναγνώστη σε αγωνία μέχρι την τελευταία σελίδα (αν και το τέλος λιγάκι με απογοήτευσε). Η πολυπρόσωπη αφήγηση βοηθά βέβαια στο να κρατά το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Κι αν κάτι ακόμη με εντυπωσίασε εκτός από τον τρόπο να σε κρατά σε αγωνία είναι αυτές οι πινελιές της καθημερινότητας που υπάρχουν σκόρπιες μέσα στην υπόθεση που είναι διαφορετικές από τα βιβλία που συνηθίζω να διαβάζω. Σπάνια διαβάζω γιαπωνέζικη λογοτεχνία (ο μόνος συγγραφέας που μου έρχεται στο μυαλό είναι ο Μουρακάμι), συνεπώς λέξεις όπως ψάθινο κρεβάτι, υπόκλιση για χαιρετισμό είναι εκφράσεις που δεν συναντάς συχνά. Πληροφορίες που σχετίζονται με το κλίμα, τον τρόπο που ζουν και εργάζονται στην Ιαπωνία ακόμη και τον τρόπο που διαχειρίζονται τα σκουπίδια, είναι πληροφορίες που ανυπομονούσα να ξεχωρίσω μέσα στην υπόθεση. Πληροφορίες μιας τόσο διαφορετικής κουλτούρας που μέσω της λογοτεχνίας γίνεται λίγο πιο οικεία.

Εύχομαι σε όλους σας οι μέρες αυτές να σας βρίσκουν συντροφιά με αγαπημένα σας πρόσωπα, καλό φαγητό, χορταστικό ύπνο και συναρπαστικά, όπως αυτό, βιβλία.   

4 σχόλια:

anagnostria είπε...

Κάτι τέτοιο ψάχνω πάντα τις μέρες αυτές, ένα βιβλίο που να μη με αφήνει να το εγκαταλείψω πριν το τελειώσω. Με πρόλαβε το " Έγκλημα στη Βαρκελώνη", αν και δεν είμαι σίγουρη ότι δεν θα με απογοητέψει. Οπωσδήποτε θα βάλω τη Γιαπωνέζα στα υπ' όψιν. Καλή χρονιά!

librarian είπε...

Πράγματι ταιριάζουν τα αστυνομικά με το πνεύμα το εορταστικό, κατά ένα περίεργο τρόπο. Ωραίο φαίνεται κ αυτό που αναφέρεις, οι Ισπανοί πάντα έχουν τον τρόπο τους αλλά κ το Out στο συστήνω ανεπιφύλακτα! Χρόνια πολλά!

Διονύσης Μάνεσης είπε...

Ωραία! Να αντιστρέψουμε, λοιπόν, τον τίτλο; (Συναρπαστικές μέρες (και) για συναρπαστικά βιβλία.)

Το δε out καθόλου .. out από τις ενδιαφέρουσες αναγνώσεις δε μου φαίνεται.

Χρόνια μας πολλά, λοιπόν, με ευχές για όλο το πακετάκι (βιβλία, πρόσωπα, φαγητά, ύπνος) και ακόμα περισσότερες.

librarian είπε...

Ναι όντως καλύτερος ο δικός σου τίτλος Διονύση! Το out είναι εντελώς in στα Χριστούγεννα! Χρόνια πολλά με καλά βιβλία (κ όλα τα υπόλοιπα φυσικά)!