Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2017

Η βιβλιοθήκη μόλις είχε ανοίξει


Πριν ένα χρόνο η Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Πατρών προκήρυξε έναν αξιοζήλευτο διαγωνισμό στον οποίο μπορούσαν να συμμετάσχουν τα μέλη της ακαδημαϊκής της κοινότητας, εκείνοι οι τυχεροί που σπούδασαν στην όμορφη αυτή φοιτητούπολη. Ο διαγωνισμός αφορούσε τη συγγραφή μικροαφηγήματος με έναν και μόνο συγγραφικό όρο, να ξεκινάει με την πρόταση: «Η βιβλιοθήκη μόλις είχε ανοίξει...»
Μα ποιος την σκέφτηκε αυτήν την ωραία ιδέα;


Η κριτική επιτροπή, η οποία περιλάμβανε αξιόλογους συγγραφείς, έλαβε 76 ιστορίες, από αυτές ξεχώρισε τις 12 και μας τις προσέφερε σε μια χαριτωμένη έκδοση που κρατώ στα χέρια μου έχοντας ολοκληρώσει την ανάγνωση. Φοιτητές, απόφοιτοι και καθηγητές διαφόρων Τμημάτων του Πανεπιστημίου Πατρών και διαφόρων ηλικιών γράφουν με λίγες λέξεις μικρά αριστουργήματα, κοίτα να δεις που καμιά φορά 1000 λέξεις αρκούν.

Αν και δεν υπήρχε περιορισμός ως προς το θέμα της ιστορίας, η εναρκτήρια πρόταση ώθησε τους περισσότερους να γράψουν ένα κείμενο σχετικό με τη βιβλιοθήκη κι αυτό βοηθάει εμένα να προσθέσω έναν ακόμη τίτλο στα αγαπημένα βιβλία για βιβλία. Και μάλιστα στην περίπτωση εδώ δεν πρόκειται για μια βιβλιοστορία αλλά για δώδεκα διαφορετικές βιβλιοϋποθέσεις η μία καλύτερη από την άλλη και κάποιες εξαιρετικές.

Τι να πρωτοπεριγράψω, από ποια ιστορία να ξεκινήσω και ποια υπόθεση να αναφέρω. Εδώ υπάρχουν βιβλιοθηκάριοι που προσπαθούν να βάλουν τους χάρτινους ήρωες πίσω στα βιβλία τους, να συγυρίσουν τον χώρο πριν έρθουν οι αναγνώστες, άλλοι μες στη βιβλιοθήκη κοπιάζουν να τελειώσουν το διδακτορικό τους που μια χειρόγραφη σημείωση σε μια σελίδα ενός βιβλίου αρκεί για να ξεκινήσουν μια ολόκληρη εξίσωση, κάποιοι αναγνώστες μες στη βιβλιοθήκη ονειρεύονται και ονειροπολούν ενώ κάποιοι άλλοι ερωτεύονται, υπάρχουν κι εκείνοι βέβαια που αυτοκτονούν, σίγουρα αξίζουν και γι' αυτούς λίγες λέξεις Μα όλοι ανεξαιρέτως διαβάζουν βιβλία και αγαπούν την ανάγνωση γιατί κάποιος κάποτε τους είπε πως μόνο έτσι για λίγες στιγμές, τόσες όσο διαρκεί η ανάγνωση, ο κόσμος μπορεί να γίνει καλύτερος και ομορφότερος.

Δύο κακά βρήκα σε αυτό το βιβλίο, το ένα ήταν ότι τα γράμματα ήταν τυπωμένα πολύ κοντά στη ράχη, το δεύτερο ότι ήταν μόνο 69 σελίδες και η ανάγνωσή του διήρκησε μόνο λίγες ώρες.

Θα ήθελα να συγχαρώ τόσο εκείνους που είχαν την ιδέα της διοργάνωσης αυτού του διαγωνισμού και της δημιουργίας της έκδοσης όσο εκείνους που έστειλαν τα κείμενα τους και κυρίως τους δώδεκα αυτούς συγγραφείς που φαίνεται να αγαπούν τη βιβλιοθήκη που είχε μόλις ανοίξει. Εύχομαι πάντα να ανοίγει ακόμη και στις πιο δύσκολες ημέρες!

Μόλις εκδόθηκε και κυκλοφόρησε από το πατρινό βιβλιοπωλείο και εκδοτικό οίκο Το Δόντι, τα μέλη της ακαδημαϊκής βιβλιοθήκης μπορούν να το αγοράσουν με έκπτωση, όλοι οι υπόλοιποι της υπόλοιπης Ελλάδας μπορούμε να το παραλάβουμε κατόπιν παραγγελίας από τα τοπικά βιβλιοπωλεία. Προλάβετε πριν εξαντληθεί!   

2 σχόλια:

Μαρία Έλενα είπε...

Όμορφη πρόταση.
Σ' ευχαριστώ πολύ.
Φιλάκια ...

librarian είπε...

Χαίρομαι που σου άρεσε!