Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

Η δύναμη της αφήγησης

ΜΚΟ. Στο άκουσμα αυτού του ακρωνυμίου γεννιούνται μέσα μου αντικρουόμενα συναισθήματα. Υπάρχουν διεθνώς τόσοι πολλοί μη κυβερνητικοί οργανισμοί που δημιουργούν ερωτηματικά ο σκοπός δημιουργίας και το όφελος των δράσεών τους. Σίγουρα ανάμεσά τους βρίσκονται ορισμένοι που έχουν επιτελέσει σημαντικό έργο. Πρόσφατα άκουσα για το "Όναρ - μέσω τέχνης για το άρρωστο παιδί", ΜΚΟ που έχει ως στόχο να στηρίξει μέσω της τέχνης τα άρρωστα παιδιά. Αποτελείται από εθελοντές με ειδικότητες όπως αφηγητές παραμυθιών, γελωτοθεραπευτές, παιχνιδοθεραπευτές, μουσικοθεραπευτές κ.ά. Κάποιες από τις υπηρεσίες που παρέχουν είναι η επίσκεψη σε παιδιατρικά νοσοκομεία και σε ειδικά σχολεία όπου εφαρμόζουν μεθόδους θεραπείας μέσω τέχνης, όπως η αφήγηση παραμυθιών με σκοπό την ψυχολογική ενδυνάμωση του παιδιού και την προαγωγή του δικαιώματός του για ψυχαγωγία. Αναζητώντας πληροφορίες για την ομάδα αυτή εντόπισα το site τους που όμως φαίνεται να έχει χρόνια να ανανεωθεί.
Η δύναμη της αφήγησης των παραμυθιών και τα πολλαπλά οφέλη στα παιδιά είναι κάτι που όλοι οι παιδαγωγοί και όχι μόνο γνωρίζουν, λίγοι όμως είναι αυτοί που ουσιαστικά ασχολούνται και εφαρμόζουν εντός και εκτός αιθουσών διδασκαλίας. Ορισμένες ζωντανές δημόσιες βιβλιοθήκες της χώρας τείνουν να καθιερώσουν την αφήγηση παραμυθιών στις δράσεις τους, δράσεις που γονείς και εκπαιδευτικοί επιβάλλεται να στηρίζουν.
Εξάλλου, τα παραμύθια της λαϊκής μας παράδοσης δεν γεννιόντουσαν με σκοπό τη δημοσίευση αλλά εξελίσσονταν μέσω της αφήγησης, σαν να γνώριζαν οι παλιοί τη δύναμη αυτή.
Σε μια προσπάθεια καταγραφής αυτού του προφορικού λόγου έχουν εκδοθεί ορισμένοι αξιόλογοι τόμοι, όπως το δίτομο ανθολόγιο
ελληνικών λαϊκών παραμυθιών του Κώστα Καφαντάρη των εκδόσεων Ποταμός που συγκεντρώνει 279 παραμύθια βγαλμένα από μια άλλη εποχή. Ανθολόγιο που εντόπισα σε πολύ προσιτή τιμή στο βιβλιοπαζάρι της Κοτζιά.
Είναι βέβαια και η εξαιρετική σειρά Του Κόσμου τα Παραμύθια των εκδόσεων Απόπειρα που συγκεντρώνει παραμύθια από διάφορες χώρες του κόσμου.
Όλα αυτά για όσους πιστεύουν στα παραμύθια.

4 σχόλια:

Roadartist είπε...

Πολύ όμορφο. Είναι να θαυμάζεις τους ανθρώπους που σε μια τόσο δύσκολη εποχή, με τα χιλιάδες προσωπικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο καθένας, βρίσκουν τη δύναμη και τη θέληση να αφιερώνουν χρόνο για συνανθρώπους που βρίσκονται σε πιο αδύναμη θέση, πόσο μάλλον σε παιδιά. Δεν είναι εύκολο. Καληνύχτα.

librarian είπε...

Σε κάθε εποχή υπάρχουν προβλήματα και πάντα υπάρχουν άνθρωποι μίζεροι και γεμάτοι φθόνο και πάντα υπάρχουν καλοπροαίρετοι που προσπαθούν να κάνουν τον κόσμο καλύτερο.

Hfaistiwnas είπε...

Όσο και να μεγαλώσεις, όταν ακούς ένα παραμυθι... γυρνάς στα παιδικά σου χρόνια, εκεί που ήσουν προστατευμένος και ασφαλής κάτω από τη γονική αγκαλιά..
Μπράβο σε αυτή τη ΜΚΟ, τέχνη που βοηθά και από ανθρώπους που γνωρίζουν το συναίσθημα..
Καλημέρα!!

librarian είπε...

Καμιά φορά τα παραμύθια δεν είναι μόνο για μικρά παιδιά αλλά αποδεικνύονται ευεργετικά και για ενήλικες.