Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

Μας συγχωρείτε για τη σκόνη




Βλέποντας αυτές τις εικόνες του 1913 από τη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης όπου τρεις άντρες προσπαθούν να διώξουν τη σκόνη από ράφια και βιβλία σκέφτηκα αμέσως ότι αν έχουν κάτι κοινό η Αρχειονομία και η Βιβλιοθηκονομία είναι σίγουρα η σκόνη!
Αυτό εξαιτίας μιας ερώτησης που δέχτηκα σχετικά με τις διαφορές των δύο ειδικοτήτων του πτυχίου μου. Στην αρχή μου φάνηκε αφελής ερώτηση καθώς δεν θα μπορούσε να υπάρχουν δύο διαφορετικά αντικείμενα σε ένα πτυχίο, αλλά μπορώ να παραδεχτώ ότι με δεύτερη σκέψη με έβαλε σε προβληματισμό. Έχω νοητά δημιουργηθεί έναν πίνακα με δύο στήλες που στη μία μπαίνουν οι διαφορές και στην άλλη οι ομοιότητες.
Οι δύο ειδικότητες σίγουρα διαφέρουν στην πράξη αλλά θεωρητικά έχουν αρκετές ομοιότητες και βέβαια η σκόνη δεν ήταν η πρώτη που μου ήρθε στο μυαλό αλλά η πληροφορία και η πληροφόρηση.


Δείτε εδώ μερικές εξαιρετικές παλαιές φωτογραφίες βιβλιοθηκών και βιβλιοθηκονόμων εν ώρα εργασίας.

6 σχόλια:

Άστρια είπε...

Μου θύμισες μία ξαδέλφη μου αρχιτέκτονα που ήταν συνεχής η παρουσία της στις βιβλιοθήκες για τις διάφορες έρευνές της και έλεγε ότι ήταν τυχερή και ευτυχής που ένα τεστ αλλεργίας που έκανε λόγω κάποιου προβλήματος, της απέκλεισε ως αιτία για εκείνη την αλλεργία της τη σκόνη των βιβλίων!:) Και τώρα ασχολείται με τα αρχεία κάποιου μουσείου:)

Νομίζω ότι και οι δύο ειδικότητες παρόλο που είναι διαφορετικές θα πρέπει να έχουν και πολλές κοινές τομές και αλληλοσυμπληρώσεις όσον αφορά ιστορικά θέματα, τέχνη κ.α.


Καλό βραδάκι librarian μου


υγ. Σου αφήνω για όποτε έχεις χρόνο να δεις και ένα βιβλιοπαραμύθι που ίσως το ξέρεις. https://www.youtube.com/watch?v=m0ReBeGc_IU


librarian είπε...

Πραγματικά θα ήταν πολύ μεγάλο πρόβλημα η αλλεργία στη σκόνη για όσους δουλεύουν στη σκόνη, αλλά το πρόβλημα λύνεται με μια απλή μάσκα, ξέρεις από αυτές του γιατρού!
Με αρχεία μουσείου, ε; πολύ ωραία εμπειρία! Άμα θελήσει βοήθεια εδώ είμαστε!
Πολύ ωραίο το βιντεάκι, το έχω δει αλλά το βλέπω άνετα ξανά!

Καλό βράδυ και σε εσένα.

Hfaistiwnas είπε...

Η σκόνη ναι.. κοινό .... πρόβλημα των δυο επιστημών.. Ωραίες οι φωτό!
Καλημέρα!!!!

Κατερίνα Τοράκη είπε...

Μια και βάλατε στην κουβέντα την αλλεργία, να σημειώσω ότι φοβάμαι πως σε κάποιους φέρνει αλλεργία η βιβλιοθήκη και χωρίς τη σκόνη! Πάντως να προσθέσω επίσης ότι η μάσκα δεν αρκεί σε όσους έχουν ευαισθησία στα χέρια, έχω προσωπική εμπειρία...
Και όσο για ομοιότητες/διαφορές, στα δύο πεδία, θα είχε ενδιαφέρον μια συζήτηση. Και με την αφορμή των 100 χρόνων...

librarian είπε...

Καλημέρα Hfaistiwna!

librarian είπε...

Κατερίνα Τοράκη ελπίζω αυτοί στους οποίους αναφέρεσαι που έχουν αλλεργία στη βιβλιοθήκη να μην χρειάζεται να ασχολούνται με τις βιβλιοθήκες.
Όχι η μάσκα είναι για το αναπνευστικό, για τα χέρια χρειάζεσαι γάντια και μάλιστα αυτά που είναι χωρίς ταλκ, καλύτερα γάντια νιτριλίου.
Νομίζω ότι όσοι έχουμε τελειώσει το Ιόνιο και έχει τύχη να εργαστούμε και σε βιβλιοθήκη και σε αρχείο ξέρουμε καλά τις ομοιότητες αλλά και τις διαφορές.