Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2013

Τα βιβλία του 2013

Πράγματι το 2013 ήμουν δραστήρια τόσο ως αναγνώστρια όσο ως μπλόγκερ. Είναι γιατί μάλλον το έτος αυτό ξεκίνησε και τελειώνει βρίσκοντάς με ανάμεσα σε ράφια με βιβλία. Μπορεί να είμαι σε διαφορετική πόλη, σε διαφορετικούς χώρους, με άλλους ανθρώπους, τα βιβλία όμως παραμένουν.
Προσπαθώντας να θυμηθώ τα βιβλία που διάβασα τη χρονιά που φεύγει δημιούργησα μια βιβλιολίστα, σαν αυτές που έφτιαχνα παλιά. Είναι εύκολο να φτιάχνεις τέτοιου είδους λίστες με τα βιβλία που έχεις διαβάσει όταν αυτά βρίσκονται στα ράφια της βιβλιοθήκης σου, όταν όμως τα περισσότερα βιβλία είναι δανεισμένα είτε από βιβλιοθήκες είτε από αλλού, τότε τα πράγματα δυσκολεύουν. Προσπαθώντας, λοιπόν, να θυμηθώ, ανέτρεξα σε όλες τις στιγμές μου και σε όλους εκείνους τους χώρους που διάβασα ένα βιβλίο. Ανέσυρα από τη μνήμη μου εικόνες εξωφύλλων από τα βιβλία που κουβαλούσα στην τσάντα μου ή που είχα ακουμπισμένα στον κομοδίνο και στο τραπέζι. Κι έτσι η λίστα είναι χρονικά ταξινομημένη ξεκινώντας από το βιβλίο που διάβασα πιο πρόσφατα. Άφησα έξω όλα τα παιδικά βιβλία καθώς είναι αδύνατον να θυμηθώ όλα εκείνα που διάβασα, αλλά ακόμη και αν τα θυμόμουν η λίστα θα γινόνταν βαρετά μεγάλη. Παρατηρώ ότι για τα περισσότερα βιβλία δεν έφτιαξα μια ανάρτηση και για κάποια θέλησα να φτιάξω αλλά το μεταθέτω για την επόμενη χρονιά. Για όποιο όμως θελήσετε περισσότερες πληροφορίες εδώ είμαστε. Φυσικά βιβλία που ξεκίνησα αλλά ποτέ δεν τέλειωσα, δεν συμπεριλαμβάνονται στη λίστα.

Εύχομαι για όλους το 2014 να είναι ένα ακόμη πιο διαβαστερό έτος και σίγουρα ευτυχέστερο.

Gogol, Nikolaj Vasilievic (2007). Η μύτη, Κοροντζής

Κυρτάτας, Δημήτρης (2010). 666: Ο αριθμός του βιβλίου, Άγρα

Barnes, Julian (2011). Ένα κάποιο τέλος, Μεταίχμιο

Γιώτης, Ντίνος (2013). Η γαλλίδα δασκάλα, Ψυχογιός

Haddon, Mark (2004). Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα, Ψυχογιός


12 σχόλια:

Μαραμπού είπε...

Αν ισχύει αυτό που λένε, ότι είμαστε ό,τι διαβάζουμε, θα μελετήσω την λίστα με προσοχή, για να σε μάθω καλύτερα :Ρ

Σου άρεσε το βιβλίο της Γερτρούδης Στάιν; Αξίζει να το διαβάσω, θα μου το πρότεινες;

Υ.Γ. Τελικά, το κατάφερες το "Νησί των Πιγκουίνων"! Νόμιζα ότι θα ήταν μεταξύ των παρατημένων ή μισοτελειωμένων.

Βιβή Γ. είπε...

"Το παράξενο βιβλιοπωλείο του κυρίου Πενάμπρα" μου το έκαναν δώρο και το έχω, αν και με ιντριγκάρει θεματικώς ,ακόμα στα αδιάβαστα.Η μετάφραση του Κορτώ τι λέει;

Χρόνια Πολλά!

Eλένη Γεωργοστάθη είπε...

Τα διαβάσματα των άλλων μάς βοηθάνε πάντα να συνειδητοποιήσουμε πόσοι από τους αναγνωστικούς μας στόχους παραμένουν ανεκπλήρωτοι. Καλό 2014, με όσο γίνεται λιγότερα μισοτελειωμένα βιβλία (που, δεν ξέρω, μπορεί να είναι πολλά στη βιβλιοθήκη μου, αλλά κάποια απ' αυτά με αφήνουν με ένα αίσθημα ματαίωσης, σαν ένας άνθρωπος που δε στάθηκε δυνατόν να καταλάβω).

Ageliki είπε...

Διάβασες πολλά και διαφορετικά βιβλία, ελληνική και ξένη λογ/νία.
Ποιο είναι το δικό σου αγαπημένο για το 2013;
Καλό 2014 με υγεία και καλά βιβλία!

Κατερίνα Τοράκη είπε...

Ενδιαφέρουσες προτάσεις. Επίσης, νιώθεις όμορφα όταν βρίσκεις συμπτώσεις. Για παράδειγμα, το βιβλίο του Τοντόροφ "Η λογοτεχνία σε κίνδυνο" είχε για μένα εξαιρετικό ενδιαφέρον (το συνδύασα και με άλλα διαβάσματα μετά), επίσης "το Κιβώτιο" του Αλεξάνδρου, το Ματαρόα της Ανδρικοπούλου και "οι Ιστορίες του Χαλ" του Μητά, "Η αδερφή μου" του Ζουμπουλάκη έχει ιδιαίτερο φορτίο, του Grafton περιμένει τη σειρά του, όσο για "τα Χειρόγραφα του φθινοπώρου", ο Λειβαδίτης για μένα είναι έτσι κι αλλιώς πολύ σπουδαίος.
Καλή καλύτερη χρονιά και καλές αναγνώσεις.

librarian είπε...

Σας ευχαριστώ για τα σχόλια με τις πολλές και διαφορετικές ιδέες.

Μαραμπού αν βγάλεις συμπεράσματα από τη λίστα θα ήθελα πολύ να τα μάθω. Είναι τόσο διαφορετικά τα βιβλία μεταξύ τους που μάλλον θα πιστέψεις ότι είμαι μια διφορούμενη προσωπικότητα!
Με κούρασε το βιβλίο της Γετρούδη αν και χάρηκα που το διάβασα. Έχεις πολλές πληροφορίες για τον Πικάσο και άλλες προσωπικότητες με τις συναναστράφηκε η Γετρούδη.
Το νησί των πιγκουίνων το τελείωσα αν και έκλεψα λίγο καθώς προσπέρασα κάποιες σελίδες.

librarian είπε...

Βιβή μου άρεσε αρκετά αυτό το βιβλίο, είχα κάνει και ανάρτηση γι' αυτό. Αξίζει να το διαβάσεις. Ποια μετάφραση αναφέρεις;

librarian είπε...

Ελένη, δεν μου αρέσουν τα μισοτελειωμένα βιβλία, πάντα επιστρέφω σε αυτά και τα τελειώνω. Αν δεν θέλω να επιστρέψω τα χαρίζω. Δεν αξίζουν να υπάρχουν στη βιβλιοθήκη μου.
Για παράδειγμα το βιβλίο του Πελεκάνου, το σταμάτησα, διάβασα κάποιο άλλο και μετά το ξανάρχισα και μου άρεσε αρκετά.

librarian είπε...

A book blog η αλήθεια είναι ότι καθώς έφτιαχνα τη λίστα συνειδητοποίησα πόσο διαφορετικά είναι αυτά που διάβασα. Μου βάζεις δύσκολα με το να διαλέξω ένα βιβλίο αλλά το πρώτο που μου ήρθε στο μυαλό όταν διάβασα το σχόλιό σου ήταν το Σφαγείο Νο 5, βιβλιάρα! Επόμενες σκέψεις οι Νουβέλες του Τσβάιχ, περισσότερο η σκακιστική νουβέλα, αλλά και το ποιος σκότωσε τον σκύλο τα μεσάνυχτα. Φυσικά και πολλά άλλα αλλά αυτά τα τρία έρχονται αυθορμήτως στο μυαλό.

librarian είπε...

Κατερίνα όλα αυτά τα βιβλία που ανέφερες είναι βιβλία που απήλαυσα ιδιαίτερα. Ειδικά τα ποιήματα του Λειβαδίτη με έφεραν σε επαφή με έναν ποιητή που θέλω να διαβάσω όλα του τα ποιήματα.
Τον Ματαόρα έχω τάξει (στον εαυτό) μου ανάρτηση, πρέπει οπωσδήποτε να την κάνω. Πολύ όμορφη ιστορία που δεν την ξέρουν όλοι ενώ θα έπρεπε.

Βιβή Γ. είπε...

Πέτρος Χατζόπουλος είναι το αληθινό όνομα του Αύγουστου Κορτώ,που τον αγαπώ για πέντε χιλιάδες λόγους αλλά μια του μετάφραση με έχει στείλει,που λέτε εσείς οι νέοι...Οπότε ρωτάω για να προετοιμαστώ ψυχικά,χαχα,είναι αυτός ένας...

librarian είπε...

Καλημέρα Βιβή, δεν το ήξερα. Να σου πω, δεν παρατήρησα τη μετάφραση, σίγουρα όμως δεν ήταν κακή γιατί θα το είχα προσέξει και θα με κούραζε.