Σάββατο 13 Ιουλίου 2013

Γιάννης Δουβίτσας: ο πατέρας των εκδόσεων Νεφέλη


Γνώρισα τον Γιάννη Δουβίτσα, τον πατέρα των εκδόσεων Νεφέλη, δέκα χρόνια μετά τον θάνατό του διαβάζοντας σχεδόν απνευστί τα κείμενα που έγραψαν φίλοι και συνεργάτες του εις μνήμην του.
Οι εκδόσεις Νεφέλη είναι ένας εξαιρετικός εκδοτικός οίκος με έναν αξιοζήλευτο εκδοτικό κατάλογο που περιλαμβάνει μοναδικές σειρές που κανένας άλλος εκδοτικός οίκος δεν είχε πρωτύτερα τολμήσει, καλύπτοντας έτσι εκδοτικά κενά. Έχουν εκδώσει πάνω από 1400 τίτλους ενταγμένα σε δεκάδες σειρές. Πολλοί τίτλοι του καταλόγου στέκονται σε περίοπτη θέση στα ράφια των βιβλιοθηκών μας. Ήταν σίγουρο ότι πίσω από αυτές τις εκδόσεις κρύβονταν ένας αξιόλογος άνθρωπος με όρεξη και τόλμη. Ένας Λευκαδίτης, με σπουδές στη Γεωπονική, με αριστερές πεποιθήσεις που επί χούντας στάθηκαν εμπόδιο για τον διορισμό του στο δημόσιο, όχι όμως για να ενταχθεί στο χώρο των εκδόσεων. Εργάστηκε αρχικά στις εκδόσεις Πλειάς και στη συνέχεια δημιούργησε τον δικό του εκδοτικό οίκο εκδίδοντας έναν οδηγό μαγειρικής και το βιβλίο του Ηλία Πετρόπουλου Το εγχειρίδιο του καλού κλέφτη. Στα πρότυπα των εκδοτικών οίκων που θαύμαζε (Γαλαξίας, Κείμενα, Ίκαρος) έστησε έναν ακόμη καλαίσθητο εκδοτικό οίκο.

Ένα ένα τα κείμενα που γράφτηκαν δέκα χρόνια μετά από τον θάνατό του συνθέτουν την ιστορία του εκδοτικού οίκου (ιστορία που ξεκινά το 1979), τη δημιουργία νέων σειρών στον κατάλογο, την έκδοση βιβλίων και περιοδικών, τον χαρακτήρα αυτού του ανθρώπου μέσα από τα μάτια συγγραφέων, επιμελητών, διορθωτών, συνεργατών εν γένει. Είκοσι έξι φίλοι του Γιάννη Δουβίτσα των εκδόσεων Νεφέλη δίνουν την ευκαιρία σε όσους δεν ήξεραν να μάθουν. Όλοι κάτι έχουν να αφηγηθούν. Είναι γιατί: "Λέμε συχνά ότι οι συγγραφείς γράφουν βιβλία. Δεν είναι αλήθεια. Οι συγγραφείς δεν γράφουν βιβλία. Γράφουν κείμενα. Εκείνοι που τα μεταμορφώνουν σε βιβλία είναι οι εκδότες. Μετατρέπουν τις ιδέες, τις λέξεις και τα κείμενα σε βιβλία. Διαμεσολαβούν ανάμεσα στους συγγραφείς και το κοινό, ανάμεσα στη γραφή και την ανάγνωση."

Το Αφιέρωμα μνήμης κυκλοφορεί εντύπως εκτός εμπορίου αλλά και ηλεκτρονικώς στη διεύθυνση http://www.douvitsas.org/.

4 σχόλια:

Δάφνη Χρονοπούλου/ Daphne Chronopoulou είπε...

Με αγάπη τον θυμάμαι..
Χάρηκα με το άρθρο αυτό.
Καλό αόγευμα!

librarian είπε...

Δάφνη είναι ωραίο να γνωρίζεις όμορφους ανθρώπους.
Δες και το λινκ με τα κείμενα!

ΑΚΑΜΑΣ είπε...

Πρόκειται για μια σημαντική μορφή στον χώρο των εκδόσεων

librarian είπε...

Ακαμας καλημέρα! Έχουμε την τύχη σε αυτή τη χώρα να έχουμε εκδότες με μεράκι και όρεξη. Υπάρχουν ακόμη κάποιοι.