Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Γιούλα Ζουμπουλάκη

Χρησιμοποιώ αυτόν τον τίτλο γιατί σχεδόν σίγουρα αυτό θα ήθελε και ο συγγραφέας.

Το βιβλίο Η αδερφή μου του Σταύρου Ζουμπουλάκη το διάβασα για έναν και μόνο λόγο: όλοι όσοι το πήραν μου είπαν ότι έχουν διαβάσει καλές κριτικές.
Δεν είχε τύχη να διαβάσω κάποια, αλλά προτίμησα να δω τι έχει να μου πει το ίδιο.
Βιβλίο 69 σελίδων, σα να μη χρειάζονται πολλές σελίδες για να πεις κάτι τόσο μεγάλο.
Αυτοβιογραφικό κείμενο στη μνήμη της αδερφής του συγγραφέα, λύτρωση για τον ίδιο το συγγραφέα που εναποθέτει στο χαρτί σκέψεις και συναισθήματα χρόνων.
Το κύριο πρόσωπο της ιστορίας πάσχει από μία βαριάς μορφής επιληψία, γεγονός που η οικογένεια προσπαθεί να κρατά κρυφό από τον έξω κόσμο. "Δε μιλάμε, δε συζητάμε για όσα μας πονάνε" κίνηση που ο συγγραφέας τερματίζει δείχνοντας ότι ποτέ δεν κατάφερε να δεχτεί την αντίληψη της οικογένειάς του. Λύτρωση.
Λιτό και περιεκτικό ξεφεύγει από μια απλή αυτοβιογραφική εξομολόγηση και οδηγείται στο πλαίσιο του φιλοσοφικού στοχασμού απέναντι στα καίρια ζητήματα της ζωής την αρρώστια, τον πόνο, το θάνατο.
Ο πόνος του αδερφού που διστάζει να χαρεί τις χαρές της ζωής νιώθοντας ότι ένα μέλος της οικογένειας του, ένας άνθρωπος για τον οποίο τρέφει τα πιο τρυφερά συναισθήματα, υποφέρει και ζει καταδικασμένο από μια ανίατη αρρώστια.
Μέσα από τον πόνο, όμως, ο άνθρωπος καταφέρνει τελικά να αντιληφθεί το βαθύτερο νόημα της ζωής.
Το βλέμμα της Γιούλας στη φωτογραφία του εξωφύλλου συντροφεύει κάθε λέξη που περιέχει το μικρό αυτό βιβλίο. Παρόντα και τα διαβάσματα του συγγραφέα και η αγάπη του για τα βιβλία που τον συντρόφευαν όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Μερικές από τις κριτικές που αναφέρουν όσοι το αγοράζουν συγκεντρώνονται εδώ.

4 σχόλια:

gatti είπε...

Είναι πραγματικά κοινό το συναίσθημα σε όλους: Oταν κάποιος δικός μας υποφέρει, αυτό το γεγονός δεν μας επιτρέπει να χαρούμε τις χαρές της ζωής, σχεδόν νιώθουμε τύψεις όταν το κάνουμε.

Ενδιαφέρον φαίνεται το βιβλίο...

ΥΓ. Δεν ξέρω αν το έχεις δει το φιλμάκι, αν όχι σίγουρα θα σε ενδιαφέρει γιατί αναφέρεται σε - τι άλλο; - βιβλία:

http://www.gatti-squared.blogspot.gr/2013/02/morris-lessmore.html

librarian είπε...

Gatti είδα την ανάρτησή σου πριν διαβάσω το σχόλιό σου! Πολύ καλή η ταινία, την είχα δει στο παρελθόν και την είχα αγαπήσει!

lemon είπε...

Ευχαριστώ γιαυτό το ποστ, δεν το ήξερα το βιβλιο, διάβασα τα λινκς, θα το αγοράσω οπωσδήποτε.

librarian είπε...

lemon δική μου ευχαρίστηση να φέρνω βιβλία και ανθρώπους κοντά.
Να το απολαύσεις και να μας πεις και πως σου φάνηκε όταν τελείωσει.