Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Η Βιβλιοθήκη ως πέτρα του σκανδάλου και χώρος έρευνας μαζί σε ένα

Πολλά αστυνομικά μυθιστορήματα έχουν στο επίκεντρο της δράσης τους βιβλιοθήκες (Το όνομα του ρόδου, Η χαμένη βιβλιοθήκη του Δημητρίου Μόστρα και άλλα). Ακόμα περισσότερα έχουν εικόνες βιβλιοθηκών στο φόντο τους. Θύματα και θύτες που συχνάζουν σε βιβλιοθήκες, απαντήσεις που κρύβονται σε βιβλία. Κρυμμένα μυστικά σε σελίδες. Σκηνές μυστηρίου και καταδίωξης σε διαδρόμους ραφιών, στα βιβλία και το σινεμά. Στο μυαλό μου έρχονται σχετικά πρόσφατες σκηνές από τον Χάρυ Πότερ με σκοτεινά μάγια, στρόβιλους και καπνούς. Ορισμένα αστυνομικά έχουν την λέξη βιβλιοθήκη στον τίτλο τους.

Η κατάχρηση, το οικονομικό σκάνδαλο έχει βιτρίνα μια πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη στο μυθιστόρημα Το όνειρο του Οδυσσέα του Μάκη Καραγιάννη από τις εκδόσεις Μεταίχμιο που κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 2011, μέσα στο πνεύμα της εποχής.
Η απαρχή της διαφθοράς που ξεκίνησε από φουσκωμένες χρηματοδοτήσεις προς την βιβλιοθήκη οδηγεί στον πλουτισμό και εντέλει στην δίκη και φυλάκιση του δολοφονημένου πρωταγωνιστή Στέφανου Δενδρινού. Η βιβλιοθήκη το πρόσχημα της απάτης (χμ, ελπίζω να μην επηρεάσει αρνητικά μελλοντικές χρηματοδοτήσεις στις «αναπτυσσόμενες» ελληνικές βιβλιοθήκες που ήδη τραβάνε χίλια μύρια ζόρια επιβίωσης) ο κινητήριος μοχλός από την μια πλευρά και η βιβλιοθήκη χώρος απαντήσεων και ψαξίματος. Από την άλλη πλευρά, απανωτάο δημοσιογράφος Οδυσσέας Πανταζής καταφεύγει στην κεντρική Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου στην Θεσσαλονίκη, την Βιβλιοθήκη της Φιλοσοφικής, σε παλαιοβιβλιοπωλείο της οδού Δαγκλή αναζητά και ανατρέχει σε βιβλιακές πηγές, εκεί συναντά συνεργάτες, και κάνει θυελλώδεις συζητήσεις. Γίνονται αναφορές σε βιβλία, το περιβάλλον είναι γεμάτο σελίδες. Αντίθετα, οι επιφανειακοί χαρακτήρες έχουν έπιπλα βιβλιοθήκης αλλά ελάχιστα κατοικημένα με βιβλία. Για την συλλογή μας ένα ακόμα βιβλιοβιβλίο, ελληνικής παραγωγής, με άρωμα του καιρού μας, με απορίες, γιατί και πώς της σημερινής κατάστασης.

11 σχόλια:

librarian είπε...

Ένα βιβλιοβιβλίο που δεν φαίνεται με την πρώτη ματιά, ούτε ο τίτλος ούτε το εξώφυλλο μαρτυρούν κάτι.
Πράγματι πολλά τα αστυνομικά που σχετίζονται με βιβλιοθήκες, ένα της Αγκάθα Κρίστι μου έρχεται αμέσως στο μυαλό... "Το πτώμα στη βιβλιοθήκη" που έχει βγει και σε ταινία.

Επιτέλους, σε βλέπουμε ξανά!!!!

ΥΓ. Έβαλα και το εξώφυλλο του βιβλίου. Αν δεν το θες βγάλτο, απλά στην αρχή νόμιζα ότι ο Οδυσσέας Πανταζής είναι υπαρκτό πρόσωπο...
:)

Μαραμπού είπε...

Η βιβλιοθήκη, το αιώνιο μοτίβο πνευματικότητας! Πρωτοστατεί παντού, ακόμα και ως γλαφυρή ταπετσαρία στους τοίχους! Να φαίνεται πίσω μου, να φαίνομαι μπροστά της, και ό,τι κι αν περιλαμβάνει η ίδια η βιβλιοθήκη περνά σε δεύτερη μοίρα. Έχω βαρεθεί να βλέπω ανθρώπους να μιλούν μπροστά από μια βιβλιοθήκη, με την έπαρση ότι αυτά που θα πουν φέρουν ήδη την σφραγίδα της αυθεντικότητας χάριν του φόντου και μόνο. Σαν να μιλάς για ζωγραφική πλάι από τους πίνακες του Πικάσο! Πρώτοι στην λίστα φυσικά οι πολιτικοί. Με τους αυστηρούς σκληρόδετους τόμους - άκαμπτοι, όσο και τα λόγια τους. Αλλά και όλοι οι άλλοι που μιλούν μπροστά από μια βιβλιοθήκη. Συγγραφείς και μη. Άμοιροι συγγραφείς! Χλευάζουμε με αθέλητη ευχαρίστηση τον ζωτικό σας χώρο! Όπου βιβλιοθήκη, μαζί της και οι λαμπροί στοχασμοί. Σαν φθηνιάρικη διαφήμιση "Βλέπεις βιβλιοθήκη, είναι σοφό!" Εμπορευματοποίηση της σκέψης. Εστίασα σε αυτήν την αρνητική όψη γιατί κατά περιόδους μ'ενοχλεί. Φυσικά και λατρεύω τον ρόλο και την εικόνα της βιβλιοθήκης μέσα στην λογοτεχνία και τον κινηματογράφο. Είναι σαν να τιμάς τον γεννήτορά σου. Το εκκολαπτήριο των ιδεών σου. Καλό απόγευμα. Καλώς επέστρεψες, Elli!

anagnostria είπε...

Περιττό να σας πω ότι θα το αναζητήσω αμέσως. Λατρεύω τα βιβλιοβιλία!

Elli είπε...

librarian, γεια! Ίσα ίσα που ήθελα να βάλω το εξώφυλλο σε δεύτερο γύρο και με πρόλαβες!
Αυτό το βιβλιοβιβλίο το εντόπισα από βιβλιοπαρουσίαση γιατί αλλιώς δεν προδίδει τον εαυτό του.

Elli είπε...

Μαραμπού ευχαριστώ για το καλωσόρισμα! Εδώ είμαι και ήμουν μόνο που να, μου φεύγει η μαγκιά μερικές φορές με όσα γίνονται και με όσα λέγονται.
Πόσο μα πόσο θα συμφωνήσω με την χρήση του φόντου της Βιβλιοθήκης για τον αυτόματο συνειρμό της γνώσης, για τον προσδιδόμενο αέρα της εγκυρότητας και σοβαρότητας. Ειδικά όταν οι ράχες είναι ομοιόμορφες χρωματικά και τα δεσίματα χρυσίζουν. Όμως, τι να πω, είναι κάπως αναμενόμενο, τα σύμβολα έχουν γίνει έρμαια της διαφήμισης, της προώθησης, γενικά όποιος μπορεί τα εκμεταλλεύεται και με αυτό το σκεπτικό δεν αποτελούν εξαίρεση και οι βιβλιοθήκες.
Είναι ενοχλητικό έως πληγωτικό γιατί τα βιβλία είναι για εμάς αντικείμενα πολύ κοντά στο νου και την καρδιά μας, τρόπος αληθινής ζωής.

Elli είπε...

Anagnostria να το αναζητήσεις βέβαια! Και να πεις τι σκέφτηκες όταν το διαβάσεις (διαβάζεται εύκολα!)

aerostatik είπε...

η κρίση θα κάνει τις βιβλιοθήκες περισσότερο αναγκαίες...

Alexandros είπε...

Χαιρετώ τις φίλες μου Elli και Librarian! Εύχομαι να περνάτε καλά όπου και αν είστε...

librarian είπε...

Μακάρι Aerostatic... μακάρι...

Εεεε για σου Αλέξανδρε από Παραμεθόριο! Είσαι ακόμη παραμεθόριο;;; Βλέπω το μωρό μεγαλώνει! Χαίρομαι που πέρασες μια βόλτα από εδώ! Να περνάτε και εσείς καλά!

Alexandros είπε...

Είμαι, είμαι. Το μωράκι γίνεται παιδάκι σιγα-σιγά. Οπου ναναι κλείνει τα δύο. Τα χαιρετίσματα μου!

Elli είπε...

aerostatic αυτό που λες θα ήταν μια φυσική συνέπεια, ελπίζω οι βιβλιοθήκες να ανταπεξέλουν και να το μπορέσουν.

Αλέξανδρε, πολύ χάρηκα που ξαναπέρασες, που είσαι καλά και το παιδί σου θεριεύει. Ξέρεις έσύ τι ΄πρέπει να του μάθεις από βιβλία, φαντάζομαι ότι ήδη έχεις αρχίσει την βιβλιοεκπαίδευση....